Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

ΕΚΤΑΚΤΟ: Η έξοχη απάντηση του Κοντονή στη FIFA!

Με ιδιαίτερη προσοχή μελετήσαμε την από 21.03.2016 κοινή επιστολή σας και τα διαλαμβανόμενα σ’ αυτήν, γνωρίζοντας το ενδιαφέρον σας για την επίλυση των προβλημάτων που έχουν σωρευτεί επί χρόνια στο ελληνικό ποδόσφαιρο και τα οποία προσπαθεί να αντιμετωπίσει η Ελληνική Κυβέρνηση. Το ενδιαφέρον σας αυτό γνωρίζουμε ότι είναι ειλικρινές, λαμβάνοντας...
υπ’ όψιν την προ έτους εποικοδομητική συνεργασία που είχαμε για την ψήφιση του νόμου 4326/2015 και την εξ ολοκλήρου αποδοχή τού περιεχομένου του από εσάς μετά την ψήφισή του από την Ελληνική Βουλή.

Ο προαναφερόμενος νόμος έχει τεθεί σε ισχύ από την 13η Μαΐου 2015 και μεταξύ των άλλων παρέχει την δυνατότητα στον αρμόδιο για τον Αθλητισμό υπουργό, να αποφασίσει την προσωρινή ή οριστική διακοπή επαγγελματικών ή ερασιτεχνικών αθλητικών διοργανώσεων, όχι ως μέσο εφαρμογής πειθαρχικών μέτρων, αλλά προληπτικά, για την αποφυγή επεισοδίων βίας και χουλιγκανισμού.

1.Είμαι εξάλλου βέβαιος ότι γνωρίζετε, πως η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, έχει ήδη προσφύγει ενώπιον του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της Ελλάδας, του Συμβουλίου της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωση της από 03.03.2016 απόφασής μου, περί οριστικής διακοπής της διοργάνωσης του Κυπέλλου Ελλάδας.

Η ανωτέρω καθ’ όλα νόμιμη ενέργεια της Ομοσπονδίας, η οποία είναι μέλος σας, θεωρώ ότι καθορίζει και την πορεία της υπόθεσης, αφού την 29η Μαρτίου 2016 έχει προσδιοριστεί η συζήτηση ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας. Είναι λοιπόν αντιφατικό, από την μία η ΕΠΟ να επιζητεί την ακύρωση της απόφασής μου δικαστικά, όπως επαναλαμβάνω έχει δικαίωμα να πράξει, και από την άλλη να επιδιώκετε με την επιστολή που μας αποστείλατε την εξώδικη ρύθμιση του ζητήματος, άλλως την μεταρρύθμιση της εκδοθείσας απόφασής μου.

Θεωρούμε λοιπόν ότι αφού η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία επέλεξε την δικαστική εκκαθάριση της υπόθεσης στο ανώτατο δικαστικό επίπεδο, ουδείς δικαιούται να ζητήσει, πολύ περισσότερο ν’ απαιτήσει οποιαδήποτε ρύθμιση πέραν της προπεριγραφομένης δικαστικής διαδικασίας.

Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να τονίσουμε, και ενδεχομένως να σας καθησυχάσουμε, ότι η Ελληνική Κυβέρνηση θα σεβαστεί απολύτως την απόφαση, την οποία θα εκδώσει το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας, όχι μόνο γιατί αυτό αποτελεί υποχρέωση του Κράτους, αλλά γιατί γνωρίζουμε ότι στην περίπτωση αυτή θα είχατε κάθε λόγο να παρέμβετε και να μας υπενθυμίσετε τις διεθνείς υποχρεώσεις μας.

Επομένως κάθε περαιτέρω συζήτηση αυτή τη στιγμή θεωρούμε ότι παρέλκει και η οποιαδήποτε επί του θέματος ανταλλαγή απόψεων, επί μίας νομοθετικής διάταξης, το περιεχόμενο της οποίας με δημόσιο και πανηγυρικό τρόπο είχαμε αποδεχτεί άπαντες, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μετά την έκδοση της δικαστικής απόφασης.

2. Επιπροσθέτως είναι αναγκαίο να σας αναφέρουμε, ότι πέραν του ανωτέρω δικαιώματος, δηλαδή της υποβολής αιτήσεως ακυρώσεως της από 03.03.2016 απόφασής μου, η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, είχε την εκ του νόμου δυνατότητα, να υποβάλει ενώπιον μου αίτηση θεραπείας-ένσταση, δηλαδή να ζητήσει την κατάργηση ή την μεταρρύθμιση της αποφάσεως που εξέδωσα, δικαίωμα το οποίο ουδέποτε άσκησε.

Επειδή πάντοτε στις μεταξύ μας συζητήσεις ήμουν απέναντί σας ειλικρινής, δεν θέλω να εκλάβετε την ανωτέρω αναφορά, ως μία εκ μέρους μας προδιάθεση αποδοχής εν όλω ή εν μέρει της αιτήσεως θεραπείας-ένστασης την οποία θα μπορούσε να υποβάλει η ΕΠΟ για την επανεξέταση της απόφασής μου. Όμως θεωρούμε ότι την στιγμή που το ελληνικό δίκαιο παρέχει το παραπάνω δικαίωμα στο Μέλος σας, δηλαδή την ΕΠΟ, και αυτή δεν το ασκεί, κανένας δεν μπορεί να το ασκήσει για λογαριασμό της και μάλιστα θέτοντας προθεσμία για την λήψη της απόφασης ανάκλησης εκ μέρους μου, πολύ περισσότερο με την «υπόμνηση» περί λήψεως μέτρων εις βάρος της ΕΠΟ.

Κατά συνέπεια, μας προκαλεί απορία το γεγονός, ότι αφ’ ενός μεν απευθύνεστε σ’ εμάς πριν ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία, την οποία επέλεξε ν’ ακολουθήσει η ΕΠΟ, αφ’ ετέρου δε, ζητάτε από εμένα την μεταρρύθμιση της απόφασής μου, δικαίωμα το οποίο η ΕΠΟ επέλεξε συνειδητά να μην ασκήσει.

Είμαστε βέβαιοι ότι προβήκατε στην αποστολή της επιστολής σας χωρίς να γνωρίζετε τις πολλαπλές νομικές δυνατότητες που έχει η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, ως νομικό πρόσωπο που υπάγεται στην ελληνική έννομη τάξη, και τα δικαιώματα που της παρέχει η διοικητική δικονομία.

3. Με ιδιαίτερη προσοχή μελετήσαμε τους νομικούς ισχυρισμούς σας, σχετικά με τις αμφιβολίες που σας γεννήθηκαν, εάν η απόφασή μου είναι σύμφωνη με την «αρχή της αναλογικότητας», αρχή η οποία διαλαμβάνεται και στο Ελληνικό Σύνταγμα (άρθρο 25,παρ.1).

Για την άρση κάθε αμφιβολίας θέλουμε να σας αναφέρουμε τ’ ακόλουθα:

Ο ισχυρισμός περί παραβίασης της συνταγματικής «αρχής της αναλογικότητας» είναι αν όχι ο κύριος, σίγουρα ένας από τους βασικούς ισχυρισμούς της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας στην δίκη της 29ης Μαρτίου. Πιστεύουμε ότι κι εσείς συμφωνείτε, πως δεν είναι καθόλου παραγωγικό κι εποικοδομητικό, να αναλωθούμε σε θεωρητικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις περί συνταγματικών ζητημάτων, την στιγμή που αυτά θα επιλυθούν με τρόπο αυθεντικό και αμετάκλητο από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Ελλάδας, στο οποίο έχει προσφύγει η ΕΠΟ. Ας αναμένουμε την απόφασή του και ας σεβαστούμε την κρίση του, χωρίς να εμφιλοχωρήσει οποιαδήποτε άλλη άγονη και αλυσιτελή αντιπαράθεση.

Χαιρόμαστε ιδιαιτέρως για το γεγονός ότι και εσείς αντιλαμβάνεστε, ότι η από 03.03.2016 εκδοθείσα απόφαση περί οριστικής διακοπής της διοργάνωσης του Κυπέλλου Ελλάδας της τρέχουσας αθλητικής περιόδου, εκδόθηκε δυνάμει του νόμου 4326/2015, ήταν δηλαδή νόμιμη. Πλην όμως εκφράζετε τις αμφιβολίες σας για την τήρηση της «αρχής της αναλογικότητας» και μάλιστα προτείνετε άλλα, λιγότερο επαχθή μέτρα, όπως η διεξαγωγή των υπολοίπων αγώνων του Κυπέλλου Ελλάδας χωρίς την παρουσία θεατών. Επιθυμούμε να γνωρίζετε, ότι την απόφαση αυτή την πήραμε μετά από στάθμιση όλων των δεδομένων και ενδεχομένων. Δεν ήταν μία εύκολη απόφαση και γι’ αυτό το λόγο ανακοινώθηκε σε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 03.03.2016, διαδικασία που από μόνη της μαρτυρά την σοβαρότητα της κατάστασης.

Πρέπει όμως να γνωρίζετε ότι στο πρόσφατο παρελθόν, στις αγωνιστικές σεζόν 2014-5 και 2015-6, τόσο η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση, όσο και σημερινή, υποχρεώθηκαν να λάβουν αυστηρότατα μέτρα για την καταπολέμηση της βίας: δύο (2) φορές διεκόπησαν προσωρινά τα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου (01-06.10.2014 και 28.2-02.03.2015) και στη συνέχεια επεβλήθη και το μέτρο της διεξαγωγής των αγώνων του επαγγελματικού πρωταθλήματος «κεκλεισμένων των θυρών» επίσης για 2 (δύο) αγωνιστικές (07-09.03.2015 και 14-15.03.2015). Στη δε διάρκεια της περιόδου 2015-16, στο πλαίσιο διοικητικών μέτρων, έχουν ήδη επιβληθεί πρόστιμα και τρίμηνος αποκλεισμός κερκίδων (19.01.2016). Ως εκ τούτου αποδεικνύεται κατά τρόπο σαφή και εμπεριστατωμένο, ότι δεν οδηγηθήκαμε αμέσως στην λήψη αυστηρών μέτρων, αλλά επί ένα έτος -με διοικητικά μέτρα και αποφάσεις- προσπαθούμε να ελέγξουμε το απαράδεκτο φαινόμενο της βίας στους αγωνιστικούς χώρους. Συναφώς, τηρήθηκε κατά γράμμα και η προβλεπόμενη εκ του νόμου διαδικασία, με κατάθεση γνώμης από την ΕΠΟ. Η οριστική διακοπή της διοργάνωσης του κυπέλλου, αποτελεί ένα ακόμη προληπτικό μέτρο, που αποσκοπεί στην προστασίας της δημόσιας ασφάλειας και της κοινωνικής ειρήνης, και ουδόλως τιμωρητικό, το οποίο είναι μεν ιδιαιτέρως σοβαρό, πλην όμως δεν είναι και το έσχατο, αφού ο νόμος προβλέπει ακόμη και την διακοπή του πρωταθλήματος, εάν κριθεί το τελευταίο αναγκαίο.

Η προστασία της δημόσιας τάξης και της κοινωνικής ειρήνης, είναι αγαθά πολύ σημαντικότερα των όποιων οικονομικών απωλειών, ιδίως την παρούσα χρονική στιγμή, κατά την οποία στην πατρίδα μας, εκτός από την οικονομική και κοινωνική κρίση, έχει ενσκήψει η προσφυγική κρίση, η οποία απαιτεί μία τεράστια διάθεση όχι μόνο οικονομικών πόρων αλλά και ανθρώπινου δυναμικού για την αντιμετώπισή της, ιδίως αστυνομικών δυνάμεων.

4. Ελπίζω να γίνεται αντιληπτό, εκ των ανωτέρω, ότι η Ελληνική Κυβέρνηση ουδεμία παρέμβαση ασκεί δια της απόφασης διακοπής της διοργάνωσης του κυπέλλου, αφού το ενδιαφέρον της εξαντλείται στην προστασία θεμελιωδών κοινωνικών αγαθών όπως η δημόσια τάξη και η κοινωνική ειρήνη.

Θα σας παρακαλούσα στο σημείο αυτό εκφράσεις περί «σφετερισμού της εξουσίας της ΕΠΟ» εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης να παραλείπονται στο μέλλον, γιατί εκτός από προσβλητικές είναι έτι περαιτέρω άδικες και κινούνται εκτός νομικού πλαισίου. Μια κυβέρνηση δεν είναι δυνατόν να σφετερίζεται εξουσίες μιας ομοσπονδίας για λόγους που ευκόλως μπορείτε να κατανοήσετε, εκτός και αν έχει επέλθει απόλυτη αντιστροφή θεσμικών ρόλων, η οποία σας ενημερώνω ότι στην περίπτωσή μας δεν έχει επισυμβεί.

Σας δηλώνουμε για μια ακόμη φορά ότι η Ελληνική Κυβέρνηση σέβεται απολύτως την αυτοδιοικητική λειτουργία των αθλητικών ομοσπονδιών και δεν επεμβαίνει ούτε σε θέματα διοίκησης, ούτε σε ζητήματα που σχετίζονται με τα αθλήματα.

Όταν όμως από μια δραστηριότητα πλήττονται δημόσια αγαθά, πολύτιμα για την κοινωνική ευρυθμία, τότε η επέμβαση είναι επιβεβλημένη και συνταγματικά κατοχυρωμένη, γιατί τα αγαθά αυτά είναι υπέρτατης αξίας και χρήζουν αυξημένης προστασίας.

Στο πλαίσιο λοιπόν της αυτοδιοικητικής λειτουργίας της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας είμαστε βέβαιοι ότι θα διευθετήσετε με τον καλύτερο τρόπο, τόσο εσείς όσο και η ΕΠΟ, την αρρυθμία η οποία προκύπτει από την διακοπή της διοργάνωσης του Κυπέλλου Ελλάδας, σχετικά με τη συμμετοχή των ελληνικών ομάδων στα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα που διοργανώνετε.

Η απόφαση, την οποία θα λάβετε χωρίς την συμμετοχή ή επιρροή τρίτων είναι αποκλειστικό δικαίωμα σας, το οποίο πιστεύουμε ότι θ’ ασκήσετε με τρόπο ορθό, αδιάβλητο και δίκαιο.

Όπως ευκόλως συνάγεται από τα παραπάνω εκτεθέντα η Ελληνική Κυβέρνηση δεν προτίθεται μονομερώς ν’ ανατρέψει ή έστω να μεταρρυθμίσει την από 03.03.2016 απόφαση, τη στιγμή μάλιστα που εκκρεμεί ενώπιoν του ΣτΕ η ασκηθείσα από την ΕΠΟ προσφυγή που σας ανέφερα.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο θα κρίνει την ορθότητα της από 03.03.2016 απόφασης κυρίαρχα και αμετάκλητα.

5. Με ιδιαίτερη χαρά, τέλος, θα δεχθούμε την κοινή αντιπροσωπία της FIFA και της UEFA στην Αθήνα, ώστε να συζητήσουμε με ειλικρίνεια και πάλι για όλα τα ανοιχτά θέματα και προβλήματα, που και οι δύο πλευρές διαπιστώνουμε.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου