Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

Είσαι δεξιός; Τον Ματίας Ράκοσι τον έχεις ακουστά;

Δεν τον έχεις ε; Ε, άμα είσαι δεξιός, πού να βρεις χρόνο να διαβάσεις. Διαβάζουν οι αριστεροί, αφού είναι όλοι διορισμένοι στο δημόσιο, άρα έχουν άπλετο χρόνο για διάβασμα. Διάβασε :



Ο Ούγγρος κομμουνιστής ηγέτης Ματίας Ράκοσι, ήταν ο πατέρας της τακτικής του σαλαμιού. Όπως ένα μπαστούνι από ουγγρικό σαλάμι δεν μπορούμε να το καταπιούμε ολόκληρο και το κόβουμε φέτα - φέτα, έτσι και τα αστικά πολιτικά κόμματα οι κομμουνιστές δεν μπορούν να τα αντιμετωπίσουν όλα μαζί, αλλά με κατάλληλες συμμαχίες απομονώνουν και εξοντώνουν στην αρχή τα πιο επικίνδυνα και επιθετικά, συμμαχώντας με τα υπόλοιπα, που σταδιακά έρχεται και η δική τους σειρά εξόντωσης. Αν γινόταν κατά μέτωπο επίθεση, τότε τα αστικά κόμματα θα συνασπίζονταν και ο συσχετισμός δυνάμεων θα ήταν κατά των κομμουνιστών.

Την ίδια τακτική εφάρμοσαν και στην κατάληψη του αστικού κράτους. Αυτή έγινε σταδιακά και όχι με ένα και μοναδικό χτύπημα, με την μεθοδική κατάλυση θεσμών, λειτουργιών και δομών που συγκροτούσαν την αστική κρατική μηχανή. Έτσι, με αυτήν την τακτική του σαλαμιού το Κομμουνιστικό Κόμμα Ουγγαρίας που το 1945 είχε μόλις 2.000 μέλη, το 1949 εγκαθίδρυσε το μονοκομματικό του καθεστώς.

Το βιβλίο που έγραψε ο Μ. Ράκοσι το 1952 «Ο δρόμος της Λαϊκής μας Δημοκρατίας» όπου ανέλυε την τακτική του σαλαμιού, διδασκόταν σε όλες τις κομματικές σχολές των κομμουνιστικών κομμάτων σε όλον τον κόσμο. Σίγουρα θα το μελέτησαν και οι Έλληνες κομμουνιστές στο Παραπέτασμα όπου ζούσαν.

Βέβαια, απαραίτητη προϋπόθεση για να πετύχει αυτή η τακτική, είναι η ύπαρξη καλοπροαίρετων αστών πολιτικών που θα πιστέψουν τις διακηρύξεις των κομμουνιστών και θα εκλάβουν ως ειλικρινείς και άδολες τις προτάσεις συνεργασίας τους. Στην Ελλάδα, το 1943-44, οι Σβώλος, Τσιριμώκος, Ασκούτσης, Χωμενίδης, Σωμερίτης κ.α, πίστεψαν τις επαγγελίες του ΚΚΕ, προσέδωσαν στο ΕΑΜ την αίγλη και το κύρος που έφεραν τα ονόματα τους και όταν έφτασε η κρίσιμη στιγμή, τον Δεκέμβρη του 1944, της παράδοσης των όπλων, η ηγεσία του ΚΚΕ, όχι μόνον δεν τους ρώτησε αλλά τους παραπλάνησε στις κρίσιμες συνεδριάσεις που έγιναν στο διάστημα 1-3 Δεκεμβρίου και εξαπέλυσε την επίθεση για την κατάληψη της εξουσίας.

Γιατί τα θυμήθηκα τώρα όλα αυτά; Μου τα έφερε στο νου η σύγκρουση του Σ. Ψυχάρη με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τι έγινε; Η ηγετική ομάδα του κόμματος για να έχει την υποστήριξη του ΔΟΛ, υποσχέθηκε ανταλλάγματα. Έτσι, στο κρίσιμο διάστημα από το φθινόπωρο του 2014 ως τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, το δημοσιογραφικό συγκρότημα άλλοτε κραυγαλέα, άλλοτε πιο διακριτικά, στήριξε τον ΣΥΡΙΖΑ. Όταν αυτός μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου αισθάνθηκε ασφαλής, επιλήσμων των υποχρεώσεων που ανέλαβε απέναντι στον Σ. Ψυχάρη, τον παρέδωσε βορά στο κοινό του που επιθυμούσε αίμα στην αρένα της διαπλοκής.

Βέβαια και ο Σ. Ψυχάρης, με βαθιές οικογενειακές κομμουνιστικές ρίζες, πήρε τα μέτρα του. Ήξερε πολύ καλά με ποιους είχε να κάνει, κάτι που δυστυχώς οι Μεϊμαράκης, Γεννηματά και Θεοδωράκης αγνοούσαν, κι έτσι, υπέγραψαν εν λευκώ το αριστερό μνημόνιο βγάζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ από τη δυσχερέστατη κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει. Στην συνέχεια, επειδή δεν υπήρχε πολιτική δέσμευση, διενήργησε εκλογές που τις κέρδισε, κάνοντας ένα σημαντικό βήμα στην εγκαθίδρυση της εξουσίας του.

Συνεπώς, είναι σημαντικό οι αστοί πολιτικοί να γνωρίζουν με τι θεωρητικά εργαλεία είναι εξοπλισμένοι οι μαρξιστές αντίπαλοι τους, ώστε να μην τους παρέχουν εν λευκώ εξουσιοδοτήσεις.

Ο Ματίας Ράκοσι σήμερα είναι και πάλι επίκαιρος!

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου