-Τι ξέχασε ο Κώστας Γκιουλέκας
Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας κατέθεσε Ερώτηση σήμερα, 18 Φεβρουαρίου 2016, στην Βουλή σχετική με την επιστροφή των κλαπέντων ιερών κειμηλίων και ...
χειρογράφων από τις Ιερές Μονές Τιμίου Προδρόμου στις Σέρρες και Παναγίας της Εικοσιφοίνισσας στο όρος Παγγαίο.
Ο βουλευτής επισημαίνει στην Ερώτησή του ότι οι συζητήσεις και η διαπραγμάτευση που συνεχίζονταν με εντατικούς ρυθμούς πάγωσαν στο τέλος του 2014 καθώς στην Ελλάδα προκηρύχθηκαν εκλογές και έκτοτε η νέα κυβέρνηση δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Επισήμανε ότι:
«Περίπου έναν αιώνα μετά την κλοπή και λεηλασία τους, θησαυροί ανεκτίμητης πνευματικής, θρησκευτικής, καλλιτεχνικής και υλικής αξίας παραμένουν στην Βουλγαρία.
Μοναδικά χειρόγραφα και περγαμηνές της Ιεράς Μονής του Τιμίου Προδρόμου Σερρών βρίσκονται σήμερα στη βιβλιοθήκη του Κέντρου Σλάβο-Βυζαντινών Σπουδών Ivan Dujcev, κειμήλια, εικόνες σκεύη και χειροτεχνήματα της Ιεράς Μονής Παναγίας Εικοσιφοίνισσας – διαπιστωμένο ιδίοις όμασι σε πρόσφατη επίσκεψη του ερωτώντος βουλευτή - κοσμούν το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Σόφιας και πολλά κλεμμένα κειμήλια και έγγραφα των ελληνικών Ιερών Μονών εμφανίζονται επί πολλά χρόνια σε συλλογές του εξωτερικού».
Ο Τομεάρχης Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας ρωτά τους Υπουργούς Πολιτισμού και Εξωτερικών για το που βρίσκεται σήμερα το ζήτημα της επιστροφής των κλαπέντων ιερών κειμηλίων και εγγράφων και εάν υπάρχει πρόθεση των αρμόδιων Υπουργείων –εκτός από πολιτικές πρωτοβουλίες- να εξετάσουν και νομικές οδούς διεκδίκησης των ιερών κειμηλίων που εκλάπησαν από τις ελληνικές Ιερές Μονές.
ΣΧΟΛΙΟ makpress: Ο κ.Γκιουλέκας δεν γνωρίζει φαίνεται ότι οι Βούλγαροι υποσχέθηκαν να τα επιστρέψουν, με την προϋπόθεση ότι θα τους επιστρέψουμε το λείψανο του Τσάρου Σαμουήλ. Όπως είπε κι ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας (και επίτιμος διδάκτορας της Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ρόσεν Πλεβνέλιεφ, «φυλάσσουμε και εμείς στη Βουλγαρία τα ελληνικά κειμήλια της βυζαντινής εποχής».
Να επιστραφούν τα οστά του Τσάρου Σαμουήλ στη Βουλγαρία
8 ΟΚΤ 2014
Ο τάφος του Σαμουήλ βρέθηκε το 1965 από τον Έλληνα καθηγητή Νικόλαο Μουτσόπουλο στην Εκκλησία του Αγίου Αχιλλείου στο ομώνυμο νησί στη Μικρή Πρέσπα. Ο Σαμουήλ είχε χτίσει ...
την εκκλησία για τα λείψανα του αγίου. Στο ταφικό του ένδυμα ήταν κεντημένος ο θεωρούμενος θυρεός του Οίκου των Κομητόπουλων, δύο παπαγάλοι.
Τα λείψανά του φυλάσσονταν σε μυστική τοποθεσία στην Ελλάδα, για μισό αιώνα. Πρόσφατα, οι ελληνικές αρχές αποφάσισαν να τα εκθέσουν δημόσια, αποκαλύπτοντας ότι φυλάσσονται -τουλάχιστον κατά το πρόσφατο διάστημα- στο Βυζαντινό Μουσείο της Θεσσαλονίκης.
Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλεβνελίεφ επισκέφθηκε στις 6-10-2014 το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη και "προσκύνησε" τον "Βασιλέα των Βουλγάρων Βασιλέων ", παρουσία του Υπουργού Πολιτισμού της Ελλάδας.
Ο ΠτΔ της Βουλγαρίας δεν εφείσθη καλών λόγων για την προστασία που παρέχει η Ελλάδα στα οστά του εθνοπατέρα των Βουλγάρων και σημείωσε πως «φυλάσσουμε και εμείς στη Βουλγαρία τα ελληνικά κειμήλια της βυζαντινής εποχής».
Οι Βούλγαροι ζητούν την επιστροφή των οστών του Σαμουήλ και η Ελλάδα θα πρέπει κατά τη γνώμη μας να συνηγορήσει -με αντάλλαγμα την επιστροφή Βυζαντινών κειμηλίων- καθώς το θέμα για τους Βούλγαρους έχει την ίδια σημασία που έχει για μας η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου