Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Όταν ο μπάρμαν ξέρει...

Ο ρόλος του καλού μπάρμαν είναι να σταματά να σερβίρει τον πελάτη όταν διαπιστώνει ότι έχει πιει πολύ. Αν αρχίσει δε να παραφέρεται, τότε θα πρέπει να τον οδηγήσει στην έξοδο. Κατά το Bloomberg, κάτι τέτοιο θα πρέπει να γίνει και με έναν κακομαθημένο υπερδανεισμένο, που πιστεύει ότι τα κορόϊδα πρέπει να δανείζουν τους «ξύπνιους»

Ο έξυπνος γλεντζές ξέρει πότε είναι η ώρα να φύγει από το πάρτυ…


Πάει πια. Μάς έχουν πάρει χαμπάρι και το δράμα της ελληνικής υπερχρέωσης οδεύει πλέον προς την καταστροφική της διάσταση. Η δε ζημιά κύρους, φήμης και φερεγγυότητας για την χώρα είναι ανήκεστη και θα την πάει πάρα πολλά χρόνια πίσω. Δύο γενιές νέων θα χαραμιστούν από βλακεία, τύφλωση και ιδεολογική ασυναρτησία. Ό,τι κι αν λένε κάποιοι αιθεροβάμονες, η χώρα καταρρέει σε όλα τα επίπεδα –και, κυρίως, στο πνευματικό.

Με ένα αιχμηρό άρθρο, το Bloomberg View τονίζει πως το πάρτι του ευρώ έχει τελειώσει για την Ελλάδα. Στο άρθρο με τίτλο «Αφήστε στην Ελλάδα να παραπατήσει εκτός ευρώ», ο αρθρογράφος Mark Gilbert τονίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε αδιέξοδο.

«Η είδηση ότι κατέσχεσε την ρευστότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης κάνοντας λόγο για εξαιρετικά επείγουσα και απρόβλεπτη ανάγκη, δείχνει ότι τα χρήματα εξαντλούνται», αναφέρει και συμπληρώνει: «Και κανένα από τα πιθανά σενάρια τού τί μπορεί να γίνει στην συνέχεια δεν είναι συμβατό με την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Η δύσκολη αλήθεια είναι πως η Ελλάδα φαίνεται ότι δεν έχει ούτε την βούληση, ούτε την ικανότητα να ακολουθήσει τους κανόνες που συνεπάγεται η ένταξη στο ευρώ. Παραχωρώντας τον έλεγχο του νομίσματός της, η χώρα απέκλεισε την υποτίμηση ως επιλογή για να βγει από την δίνη. Ορισμένοι έξυπνοι άνθρωποι αρχίζουν να λένε ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι καλύτερα μόνη της».

»Αν και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν επίμονα ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων θέλει να παραμείνει η χώρα στο ευρώ, δεν είναι ακόμη σαφές πώς σε ένα δημοψήφισμα ή σε πρόωρες εκλογές θα αποφάσιζαν να δεχθούν τα οικονομικά μέτρα –ιδιωτικοποιήσεις, απελευθέρωση της αγοράς εργασίας και μείωση των απολαβών για τους δημοσίους υπαλλήλους– που απαιτεί η ένταξη.

»Ο έξυπνος γλεντζές ξέρει πότε είναι η ώρα να φύγει από το πάρτι. Ο έξυπνος μπάρμαν ξέρει πότε ήρθε η ώρα να σταματήσει να σερβίρει πια στον μεθυσμένο που κάθεται στην γωνία και να καλέσει τον πορτιέρη. Για την Ελλάδα, το πάρτι του ευρώ μπορεί να έχει τελειώσει, είτε σκοντάψει εκτός από μόνη της είτε την πετάξουν έξω για την κακή της συμπεριφορά».



(απόσπασμα από άρθρο του Αθανάσιου Παπανδρόπουλου στο europeanbusiness)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου