Σάββατο 4 Απριλίου 2020

Είναι παράνομα τα πρόστιμα των 150 ευρώ για άσκοπη μετακίνηση;

Κάποιος κάπου κάτι μου ‘πε να σου πω
Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης,
δικηγόρος



Φίλτατος, τω όντι, συμπατριώτης μού έστειλε ένα κείμενο, με το οποίο δηλώνει, ότι στο εξής θα εξέρχεται της οικίας του όποτε του γουστάρει και όπου γουστάρει χωρίς μάσκα και γάντια, κι’ όποιος αστυνομικός τολμά, ας του δώσει κλήση.

Εκεραυνοβολήθην, διότι γνωρίζω ότι ο φίλτατος είναι νουνεχής, εξ ου και ανέτρεξα στο youtube, όπου είδα την ως άνω ανάρτηση και άκουσα την οκτάλεπτη «συνέντευξη» δικηγόρου [;] τινός ονόματι Φώτης Μπαμπάνης. 

(χρήσιμη σημείωση/προσθήκη makpress: Ο Φώτης Μπαμπάνης είναι ο δικηγόρος του Αρτέμη Σώρρα. Ο ίδιος υποστηρίζει εδώ και χρόνια τις αστειότητες των ανθρώπων της κίνησης Σώρρα, ότι τα ...φανταστικά 600 δις του φυλακισμένου Σώρρα, έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό - αναλύσαμε τη μπαρούφα εδώ το 2017. Αυτά για να ξέρουμε για ποιόν μιλάμε. Επίσης, οι οπαδοί του Σώρρα, βρήκαν ξανά την ευκαιρία λόγω του κορωνοϊού και διακινούν ένα κείμενο στο facebook με αυτές τις ...παπαριές καμαρωτές, που δυστυχώς βρίσκει ανταπόκριση στους αφελείς)

Ενημερώθηκα, λοιπόν, ότι κάποιος αστυνομικός τού είπε ότι κάποιος εισαγγελέας είπε στον αστυνομικό να μαζέψουν τα μπλοκάκια, επειδή η απαγόρευση των άσκοπων μετακινήσεων παραβιάζει 8 άρθρα του Συντάγματος, τη σύμβαση για τα δικαιώματα του ανθρώπου, το σύμφωνο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν συμμαζεύεται. Εις μάτην ανέμενα να απαριθμήσει τα προσβαλλόμενα 8, όχι ένα και δύο, άρθρα του Συντάγματος.

Εν συνεχεία διάβασα τα σχόλια κάτω από την ανάρτηση του youtube. Κέφι να ‘χεις να διαβάζεις παπαριές. Και επειδή κάποιος νουνεχής διερωτήθηκε ποιά είναι τα άρθρα αυτά, βρέθηκε πανέξυπνος σχολιαστής να τον συνετίσει παραθέτοντας το άρθρο 5§4 του Συντάγματος που ορίζει
«Απαγορεύονται ατομικά διοικητικά μέτρα που περιορίζουν σε οποιονδήποτε Έλληνα την ελεύθερη κίνηση ή εγκατάσταση στη Χώρα, καθώς και την ελεύθερη έξοδο και είσοδο σ` αυτήν. Τέτοιου περιεχομένου περιοριστικά μέτρα είναι δυνατόν να επιβληθούν μόνο ως παρεπόμενη ποινή με απόφαση ποινικού δικαστηρίου, σε εξαιρετικές περιπτώσεις ανάγκης και μόνο για την πρόληψη αξιόποινων πράξεων, όπως νόμος ορίζει».



Δεν πρόσεξε, βέβαια, ο πανέξυπνος σχολιαστής ότι η διάταξη αυτή κάνει λόγο για ατομικά διοικητικά μέτρα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να ορίσει ότι «ο παπάρας που ανέγραψε τούτο συλλαμβάνεται». Και φυσικά δεν πρόσεξε και την ερμηνευτική δήλωση, κατά την οποία

«Στην απαγόρευση της παραγράφου 4 δεν περιλαμβάνεται η απαγόρευση της εξόδου με πράξη του εισαγγελέα, εξαιτίας ποινικής δίωξης, ούτε η λήψη μέτρων που επιβάλλονται για την προστασία της δημόσιας υγείας ή της υγείας ασθενών, όπως νόμος ορίζει».

Αλήθεια, τα πειθαρχικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων τελούν σε αναστολή λειτουργίας λόγω κορωναϊού;
Δεν αντέχω να μη γράψω αυτό που μου είπε προ δεκαετίας μακαρίτης συμφοιτητής και έγκριτος νομικός: «Αν κρεμάσουν όλους τους δικηγόρους στο Σύνταγμα, θα το κάνουν εν γνώσει τους, ότι το 95% είναι αθώοι».
Και βεβαίως θυμήθηκα και κάτι άλλο που έχω διαβάσει:
«Η μπουρδολογία γίνεται αναπόφευκτη κάθε φορά που οι περιστάσεις κάνουν ένα άτομο να θίξει ένα ζήτημα, για το οποίο δεν γνωρίζει τίποτε» [H. Frankfurt, De l’ art de dire des conneries, p.32 – κατά παραπομπή από το «Η ψυχολογία του Μ@λ@κ@» του Jean-Francois Marmion, σελ. 184].

Σώτος

Υ.Γ.

Άρθρο 5 Συντάγματος
1. Καθένας έχει δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας, εφόσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζει το Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη.
2. Όλοι όσοι βρίσκονται στην Ελληνική Επικράτεια απολαμβάνουν την απόλυτη προστασία της ζωής, της τιμής και της ελευθερίας τους, χωρίς διάκριση εθνικότητας, φυλής, γλώσσας και θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων. Εξαιρέσεις επιτρέπονται στις περιπτώσεις που προβλέπει το διεθνές δίκαιο.
Απαγορεύεται η έκδοση αλλοδαπού που διώκεται για τη δράση του υπέρ της ελευθερίας.
3. H προσωπική ελευθερία είναι απαραβίαστη. Κανένας δεν καταδιώκεται ούτε συλλαμβάνεται ούτε φυλακίζεται ούτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο περιορίζεται, παρά μόνο όταν και όπως ορίζει ο νόμος.
4. Απαγορεύονται ατομικά διοικητικά μέτρα που περιορίζουν σε οποιονδήποτε Έλληνα την ελεύθερη κίνηση ή εγκατάσταση στη Χώρα, καθώς και την ελεύθερη έξοδο και είσοδο σ` αυτήν. Τέτοιου περιεχομένου περιοριστικά μέτρα είναι δυνατόν να επιβληθούν μόνο ως παρεπόμενη ποινή με απόφαση ποινικού δικαστηρίου, σε εξαιρετικές περιπτώσεις ανάγκης και μόνο για την πρόληψη αξιόποινων πράξεων, όπως νόμος ορίζει.
5. Καθένας έχει δικαίωμα στην προστασία της υγείας και της γενετικής του ταυτότητας. Νόμος ορίζει τα σχετικά με την προστασία κάθε προσώπου έναντι των βιοϊατρικών παρεμβάσεων.
Ερμηνευτική δήλωση:
Στην απαγόρευση της παραγράφου 4 δεν περιλαμβάνεται η απαγόρευση της εξόδου με πράξη του εισαγγελέα, εξαιτίας ποινικής δίωξης, ούτε η λήψη μέτρων που επιβάλλονται για την προστασία της δημόσιας υγείας ή της υγείας ασθενών, όπως νόμος ορίζει.