Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

Νεαροί πουλούσαν ανύπαρκτα κινητά μέσω διαδικτύου και τώρα κινδυνεύουν με 10ετή φυλάκιση

Από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος εξιχνιάσθηκαν τριάντα (30) υποθέσεις απάτης ....
κατ’ εξακολούθηση, μέσω διαδικτύου

Σχηματίσθηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος τεσσάρων ημεδαπών, οι οποίοι είχαν συλληφθεί τον Νοέμβρη του 2015, για παρόμοια υπόθεση

Πιο συγκεκριμένα για τη διερεύνηση της παράνομης δράσης τους, είχε προηγηθεί καταγγελία 40χρονου ιδιώτη στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος, τον Νοέμβριο του 2015, η οποία αφορούσε ψευδή ανάρτηση αγγελίας πώλησης κινητού τηλεφώνου στο διαδίκτυο.

Για την υπόθεση αυτή είχαν συλληφθεί οι ανωτέρω ημεδαποί από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδας σε συνεργασία με αστυνομικούς από το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα.

Ωστόσο, για τον περαιτέρω εντοπισμό και συσχέτιση όμοιων περιπτώσεων ανά την επικράτεια παραγγέλθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδας, η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Στο πλαίσιο της εξέτασης, διενεργήθηκε ενδελεχής και εμπεριστατωμένη ψηφιακή έρευνα από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος και ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή των (4) ημεδαπών ηλικίας 24, 24, 25 και 30 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για σύσταση συμμορίας* και απάτη κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, σε τριάντα (30) περιστατικά εξαπάτησης.

Σημειώνεται ότι τα κέρδη που αποκόμισαν οι δράστες από την εγκληματική τους δραστηριότητα ανέρχονται σε τουλάχιστον (23.000) ευρώ.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε υποβλήθηκε στην αρμόδια Εισαγγελική αρχή.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλεφωνικά: 11188
Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD
Μέσω twitter : @ CyberAlertGR


* Για να έχουμε το εν λόγω αδίκημα, θα πρέπει να υπάρχουν, τουλάχιστον 3 άτομα, στην "οργάνωση" και να επιδιώκεται η διάπραξη συγκεκριμένων κακουργημάτων, τα σημαντικότερα των οποίων είναι : αρπαγή-απαγωγή, ληστεία, διακεκριμένες κλοπές, έκρηξη, ανθρωποκτονία, απάτη, πλαστογραφία, υπεξαίρεση, τοκογλυφία, ναρκωτικά, αρχαία και όπλα !
Η προβλεπόμενη ποινή είναι κάθειρξη από 5 έως 10 έτη και με αυτή τιμωρείται όχι μόνον όποιος συμμετέχει, αλλά και εκείνος, που παρέχει υλικά μέσα ή πληροφορίες στη "συμμορία", ενώ για τον "εγκέφαλο", προβλέπεται επαυξημένη ποινή, από 10 έως 20 έτη !
Αν η εγκληματική οργάνωση, δεν επιδιώκει την τέλεση ενός από τα αναφερόμενα, στο Νόμο, κακουργήματα, αλλά κάποιο άλλο κακούργημα ή κάποιο πλημμέλημα, τιμωρείται η συμμετοχή σε αυτήν, ως πλημμέλημα, με ποινές φυλάκισης, από 3 μήνες έως 5 χρόνια.
Επομένως, κάποιος που μετέχει σε μία τέτοια εγκληματική οργάνωση, τιμωρείται, ως άνω, ανεξάρτητα από το αν τελέστηκε ή όχι το επιδιωκόμενο, από αυτήν, έγκλημα. Αν όμως δεν τελέστηκε, κρίνεται με επιείκεια ο "δράστης", ενώ επιβαρυντική περίσταση, συνιστούν η χρήση όπλων ή εκρηκτικών ή χημικών ή επιβλαβούς ακτινοβολίας.