Σε διάστημα μικρότερο των 15 ημερών, η Γαλλία και η Γερμανία έγιναν στόχος δύο τρομοκρατικών επιθέσεων κάθε μία, τζιχαντιστικής υπογραφής ή εμπνεύσεως. Ομαδικές δολοφονίες ή στοχευμένες επιχειρήσεις, οι επιθέσεις αυτές είναι εξαιρετικά ....
δύσκολο να αποκωδικοποιηθούν, αλλά πραγματοποιούνται σε μία αποδυναμωμένη και εν μέσω υπαρξιακής κρίσης Ευρώπη.
Οπλισμένοι και ένα φορτηγό, ένα τσεκούρι, μία βόμβα ή ένα μαχαίρι, οι δολοφόνοι της Νίκαιας , του Βύρτσμπουργκ, του Ανσμπαχ και του Σεντ-Ετιέν-ντυ-Ρουβρέ ακολούθησαν κατά γράμμα τις εντολές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, που έχει ζητήσει από τους υποστηρικτές της «να σκοτώσουν απίστους με οποιονδήποτε τρόπο».
Αυτή η «τρομοκρατία της διπλανής πόρτας», όπως την χαρακτήρισε ο εισαγγελέας του Παρισιού Φρανσουά Μολένς, με την επικίνδυνα αυξανόμενη συχνότητα και με την ποικιλομορφία των δραστών, μπορεί να προκαλέσει μεταδοτικά φαινόμενα, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Πρόσφυγες, Brexit, άνοδος του λαϊκισμού και κρίσεις ταυτότητας … η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίση και οι επιθέσεις έπληξαν τις δύο χώρες που είναι και οι ευρωπαϊκές κινητήριες δυνάμεις: τη Γερμανία, που δέχθηκε πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες, κυρίως από τη Συρία, από το 2015, και τη Γαλλία, χώρα με την μεγαλύτερη μουσουλμανική κοινότητα στην Ευρώπη.
Ο μεγάλος φόβος της Ευρώπης, είναι να μην ενισχυθούν τα εθνικιστικά κόμματα και αποδυναμωθούν τα χριστιανοδημοκρατικά, σοσιαλιστικά και σοσιαλδημοκρατικά, που κυβερνούν τώρα, αφού όλο και περισσότεροι πολίτες αμφισβητούν την ικανότητα των σοσιαλιστικών, αριστερών, κεντροαριστερών και αντι-εθνικών κομμάτων, να εξασφαλίσουν στοιχειώδη ασφάλεια για τους μη μουσουλμάνους υπηκόους τους, δηλαδή τους χριστιανούς και τους εβραίους, που ζουν με το φόβο.
Πρώτη προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις δεν είναι να προστατέψουν τη ζωή των υπηκόων τους, αλλά να μην ανέβει ο εθνικισμός, μετά από τόσες προσπάθειες να ομογενοποιηθεί η Ευρώπη, σε μια ενιαία χώρα-χώρο, χωρίς εθνική ή θρησκευτική ταυτότητα.