Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Τρελή απόφαση του Δήμου Θεσσαλονίκης: Ζητά από τους δημότες να πληρώνουν για τις επισκευές του πεζοδρομίου !

Το θέμα ανέδειξε πρωινή εκπομπή του ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, στην οποία καλεσμένος ήταν ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Θανάσης Παππάς.
Σύμφωνα με καταγγελίες ακροατών, διαχειριστές πολυκατοικιών ...
λαμβάνουν ειδοποιητήρια από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τα οποία τους καλούν να επισκευάσουν άμεσα τις ζημίες (π.χ. σπασμένες πλάκες, υδροροές) στο πεζοδρόμιο, που βρίσκεται κατά μήκος της οικοδομής τους, αλλιώς τις ζημίες θα αποκαταστήσει συνεργείο του Δήμου το οποίο στη συνέχεια θα καταλογίσει τη δαπάνη στο σύνολο των ιδιοκτητών της οικοδομής. Στη συγκεκριμένη καταγγελία, το κόστος καθορίστηκε σε 800 ευρώ τουλάχιστον.

Σύμφωνα με τον κ.Παππά, την ευθύνη αποκατάστασης ζημιών στο πεζοδρόμιο, έχουν οι ιδιοκτήτες, κάτι που μέχρι τώρα, μάλλον δεν γνωρίζει κανείς δημότης και ναι μεν είναι νόμιμο, αλλά δεν γνωρίζουμε να έχει ξαναζητηθεί από το δήμο να πληρώνουν οι ιδιοκτήτες !

Σε ερώτηση δημοσιογράφου "μα, είναι δυνατόν να πληρώνουν οι ιδιοκτήτες μιας πολυκατοικίας τις σπασμένες πλάκες του πεζοδρομίου;", ο Αντιδήμαρχος απάντησε ότι "έτσι προβλέπει ο νόμος" (αλήθεια είναι), οπότε ο δημοσιογράφος ξαναρώτησε με επιτηδευμένη αφέλεια "ε, τότε να εισπράττει η πολυκατοικία τα έσοδα από ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στο πεζοδρόμιο. Δηλαδή όταν υπάρχουν έξοδα θα τα πληρώνουν οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων κι όταν υπάρχουν έσοδα θα τα εισπράττει ο Δήμος;" 

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης λοιπόν έχει δίκιο νομικά, αλλά δεν μας τα ΄λεγε προεκλογικά ότι πλέον τις σπασμένες πλάκες στα πεζοδρόμια, θα τις πληρώνει η οικοδομή.

Ένα-ένα μας τα βγάζουν τα φασούλια !

makpress.blogspot.com 10/11/2015

Κώδικας βασικής πολεοδομικής νομοθεσίας > Μέρος-ΙΙΙ > Κεφάλαιο-ΣΤ > Αρθρον-367 (Αρθ-24, Αποφ-3046/304/30.1/3-2-89)

ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ
1. Τα πεζοδρόμια των κοινόχρηστων χώρων κατασκευάζονται, ανακατασκευάζονται, επισκευάζονται και συντηρούνται με σκοπό να διασφαλίζεται η συνεχής ασφαλής και χωρίς εμπόδια κυκλοφορία των πεζών σε όλη την επιφάνειά τους και η χρήση τους από άτομα με ειδικές ανάγκες, εφόσον επιτρέπεται από τη μορφολογία του εδάφους.
2. Υπόχρεοι: 

α. Υπόχρεοι για την κατασκευή, επισκευή και συντήρηση των πεζοδρομίων και των τεχνικών έργων που τα αποτελούν (κράσπεδα, ρείθρα, υπόστρωμα και επίστρωση ή επικάλυψη) είναι οι ιδιοκτήτες των παρόδιων ακινήτων μπροστά στα οποία βρίσκονται. 
β. Σε περίπτωση καταστροφής, αχρήστευσης και εκσκαφής από το Δημόσιο ή τον οικείο ΟΤΑ των πεζοδρομίων που υπάρχουν πριν από είκοσι τουλάχιστον χρόνια, στα πλαίσια γενικής ανακατασκευής ή αναδιαρρύθμισης των οδών και πλατειών ώστε να ικανοποιούν καλύτερα τις ανάγκες του οικισμού, η δαπάνη αποκατάστασης, επισκευής ή ανακατασκευής των πεζοδρομίων βαρύνει τους παρόδιους ιδιοκτήτες. 
γ. Σε κάθε άλλη περίπτωση καταστροφής ή αχρήστευσης ή εκσκαφής των πεζοδρομίων από την εκτέλεση εργασιών, υπόχρεος για την αποκατάσταση, επισκευή ή ανακατασκευή τους είναι ο φορέας εκτέλεσης των εργασιών αυτών, εκτός αν εκτελούνται αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση αυτού τούτου του παρόδιου ακινήτου, οπότε υπόχρεος είναι αποκλειστικά ο ιδιοκτήτης του. 

δ. Η κατασκευή, ανακατασκευή ή επισκευή των πεζοδρομίων, μπορεί να γίνεται από τον οικείο ΟΤΑ σε βάρος και για λογαριασμό είτε των ιδιοκτητών των παρόδιων ακινήτων είτε φορέων εκτέλεσης έργων εφόσον αυτά δεν έχουν κατασκευασθεί ή επισκευασθεί ακόμα ή δεν έχουν τηρηθεί οι προδιαγραφές που ισχύουν για την κατασκευή ή επισκευή τους.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου