Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Παρακαλείται ο Πάκης να ανασκευάσει

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης

Τόλμησε ο Πρ της Δημ να πει ότι το PSI του Ντέπιουτη διέλυσε τα ασφαλιστικά ταμεία και τον πήρε και τον σήκωσε. Λάβρος ο Λοβέρδος τού επιτέθηκε με την ακόλουθη δήλωση:


            «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος έκανε χθες ένα πολύ μεγάλο λάθος.
            Αναμείχθηκε στην πολιτική, διατυπώνοντας μάλιστα μια παράδοξη για τον ίδιο και για την αλήθεια άποψη, ότι το ασφαλιστικό της χώρας υποφέρει λόγω του PSI.
            Πρώτον, η άποψη που διατύπωσε είναι άσκηση λειτουργίας αντίθετη με το Σύνταγμα. Δεν του επιτρέπεται να αναμιγνύεται στη πολιτική.
            Δεύτερον εμπεριέχει αντίφαση με τον εαυτό του. Ο κ. Παυλόπουλος έχει ψηφίσει το PSI.
            Τρίτον ο ισχυρισμός του είναι τελείως λανθασμένος γιατί τα ίδια τα στοιχεία τον διαψεύδουν. Το πρόβλημα που έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία έχει να κάνει κυρίως με τη κρίση και την ύφεση και όχι φυσικά με το PSI που όσα ταμεία ακολούθησαν τότε την πολιτική συμβουλή της κυβέρνησης είχαν και κέρδος.
            Εκείνο που πρέπει να τονιστεί είναι ότι σε αυτές τις συνθήκες της έντονης κρίσης χρειάζεται ενότητα και αυτός ο οποίος θα πρέπει να εκμαιεύει την ενότητα είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και δεν πρέπει να ταυτίζεται με πολιτικά κόμματα.»
            Στο πρώτο δεν έχει δίκηο, διότι είναι προφανές ότι ο Πρ της Δημ είχε λάβει την κυβερνητική άδεια να προβεί στην εν λόγω δήλωση ή τουλάχιστον είχε κινηθεί με βάση την ευλόγως εικαζομένη άδειά της. Άλλωστε, το PSI ήταν πασοκική ιδέα, οπότε δεν ενδιέφερε ούτε την κυβέρνηση [ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ] ούτε τον Πρ της Δημ [ΝΔ], αν θα παραβιαζόταν και σήμερα το Σύνταγμα. Ο Λοβέρδος και η παρέα του το έχουν κάνει λάστιχο και τώρα τον μάρανε η δήλωση του Πρ της Δημ. Πάντως, φαντάζομαι ότι ο Πρ της Δημ δεν θα προέβαινε ποτέ σε δήλωση τύπου «το πρωτογενές πλεόνασμα του Σαμαρά ήταν μούφα» ή «το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης του Τσίπρα ήταν της πλάκας».  
            Στο δεύτερο έχει απόλυτο δίκηο ο Λοβέρδος. Όταν έχεις ψηφίσει το PSI [αλλά και τον ΕΝΦΙΑ, για να μην ξεχνιόμαστε], για να μην πέσει η κυβέρνηση, δεν μπορείς να λες ότι το PSI ήταν καταστροφικό με δεδομένο ότι κατά τη γνώμη σου η πτώση της κυβέρνησης θα προκαλούσε μεγαλύτερο κακό  από ό,τι η ψήφιση του PSI. Δύο κακών προκειμένων το μη χείρον Βέλγιον που λένε οι μορφωμένοι.
            Στο τρίτο καγχάζομεν εκατοντάκις, δοθέντος ότι αρχές του 2010 ο Λοβέρδος ήταν που έλεγε πως «δεν υπάρχει σάλιο» και ότι αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα με το συνταξιοδοτικό, επειδή οι «συνταξιούχοι δεν πεθαίνουν κιόλας». Άλλωστε, την ύφεση ποιος τη δημιούργησε; Ο Γιωργάκης δεν ήταν που έλεγε «αν μειώσω τους μισθούς  και τις συντάξεις, θα μειωθεί η κατανάλωση, θα αυξηθεί η ανεργία και θα επέλθει ο φαύλος κύκλος της ύφεσης»;  Έκτοτε οι πάντες μειώνουν σταθερά μισθούς και συντάξεις. Άρα το ασφαλιστικό πήγαινε κατά διαόλου με μαθηματική ακρίβεια και υπερηχητική  ταχύτητα. Εκεί βρισκόμαστε σήμερα. Για το ποιος προκάλεσε την κρίση, ας  μη μιλήσω.
            Όμως, νομίζω ότι ο Πρ της Δημ θα μπορούσε να προβεί σε νέα δήλωση, η οποία  να βάζει τα πράγματα στη θέση τους. Θα μπορούσε π.χ. να πει:
Το ασφαλιστικό πρόβλημα/έλλειμμα οφείλεται
-         στην άνευ αποδόσεως κατάθεση επί 30 έτη [1950-1982] των αποθεματικών των Ταμείων  στην Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία τα δάνειζε στους βιομήχανους για την ανάπτυξη της οικονομίας, οι οποίοι βιομήχανοι  τα μετέτρεπαν εν μέρει σε βίλες στην Ελβετία και καταθέσεις στο εξωτερικό
-         στον θεσμό των προβληματικών επιχειρήσεων, μέσω του οποίου έπεσαν στον κρατικό κορβανά οι καταχρεωμένες στις τράπεζες βιομηχανίες και ξεσκίστηκαν με άπειρους διορισμούς πρασινοφρουρών μέχρι που οι ίδιες βιομηχανίες απεδόθησαν στους πρώην ιδιοκτήτες  πεντακάθαρες και χωρίς χρέη ούτε στο ΙΚΑ. Στη συνέχεια με μία διάταξη νόμου όλα τα χρέη του περίφημου Οργανισμού που είχε συσταθεί ειδικά για τις προβληματικές διεγράφησαν μονοκονδυλιά.
-         στη δια νόμου χορήγηση στα διορισμένα ΔΣ των Ταμείων της άδειας να επενδύουν τα αποθεματικά στο Χρηματιστήριο, δηλαδή να τζογάρουν τους κόπους των εργαζομένων και των  εργοδοτών, με αποκορύφωμα το αίσχος του 1999, το οποίο ο μακαρίτης Έβερτ κυνήγησε μέχρις εσχάτων αγωνιζόμενος Μ-Ο-Ν-Ο-Σ, για να  τιμωρηθούν  τα μπουμπούκια της ΔΕΚΑ
-         στη χειραγώγηση των διορισμένων ΔΣ των Ταμείων, ώστε να επενδύουν σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, προκειμένου η χώρα να αγοράζει, άχρηστα εν πολλοίς, οπλικά συστήματα και να μασουλάνε μίζες οι υπουργοί και οι παρατρεχάμενοί τους, ή να διορίζονται αναρίθμητοι κομματάνθρωποι στον Δημόσιο Τομέα
-         στην ανεξέλεγκτη χορήγηση συντάξεων σε εκατοντάδες χιλιάδες μελών της Εθνικής Αντίστασης, πολλοί των οποίων ήσαν νήπια ή νεανίες στη διάρκεια της αντίστασης  [βλ. Κάρολο]
-         στην ένταξη στο ασφαλιστικό σύστημα 600.000 παλιννοστησάντων ομογενών χωρίς να έχουν καταβάλει εισφορές
-         στη μεταβολή από τον Αρσένη του νομίσματος καταβολής των εισφορών ναυτικών και εφοπλιστών από δολάρια σε δραχμές. Έτσι, τα αποθεματικά του ΝΑΤ δεν παρακολουθούσαν τη διολισθαίνουσα ισοτιμία δολαρίου/δραχμής ή την απότομη υποτίμηση της δραχμής, με αποτέλεσμα να μειώνονται και εκ του λόγου αυτού
-         στην εξαιρετική πατέντα των δομημένων ομολόγων  
-         στην αυθαίρετη επένδυση από τον Προβόπουλο αποθεματικών  των Ταμείων σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου λίγο πριν γίνει το PSI και ενόψει της πραγματοποίησής του, την οποίαν αυτός και άλλοι εγνώριζαν
-         στις μαϊμού-συντάξεις που εισέπρατταν χιλιάδες λαμόγια, στις  συντάξεις νεκρών που εισέπρατταν οι συγγενείς και στα ποσά που υπεξήρεσαν κατά καιρούς δεκάδες άλλα λαμόγια
-         στις αλλεπάλληλες μειώσεις μισθών και συντάξεων που οδήγησαν σε αύξηση της ανεργίας, η οποία οδήγησε σε μείωση των καταβαλλομένων στα Ταμεία εισφορών που οδήγησαν  σε περαιτέρω αύξηση της ανεργίας και στην έξοδο από τη χώρα 300.000 νέων, εξ ων οι 200.000 επιστήμονες.
           
            Και τέλος, τα Ταμεία στεγνώνουν, επειδή πρέπει επιπροσθέτως, σύμφωνα με τα Μνημόνια, να μειωθεί στο ΜΗΔΕΝ η κρατική επιχορήγηση αυτών. Για παράδειγμα, σύμφωνα με το βιβλιαράκι που διανεμόταν στους φορολογουμένους για την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος 2011 [χρήση 2010], από τα € 100 φόρου που θα πλήρωνε έκαστος φορολογούμενος, τα € 23 θα όδευαν ως επιχορήγηση σε ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία και άλλους φορείς.
            Για να λέμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους κ. Πρ της Δημ. 

Σώτος – δολιοφθορεύς της ψηφοφορίας της ΝΔ για την εκλογή Αρχηγού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου