Ήταν το πρωί της 1ης Οκτωβρίου όταν η Κυβέρνηση μας ανακοίνωσε ότι σε λίγες ώρες θα μεταφέρονταν στις επί 11 χρόνια εγκαταλελειμμένες Ολυμπιακές εγκαταστάσεις του ΠΑΛΑΙ, 1.000 πρόσφυγες για 20 περίπου μέρες. Οι 20 μέρες έγιναν 56 και οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που ...
πέρασαν από το ΠΑΛΑΙ έφτασαν τους 20.000.
20.000 άνθρωποι από την εμπόλεμη ζώνη της Συρίας έως το Αφγανιστάν και το Μπαγκλαντές, χριστιανοί, μουσουλμάνοι, βουδιστές, βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένοι, οικογένειες, ασυνόδευτα παιδιά …
56 μέρες σκληρής δουλειάς και προσφοράς των Υπηρεσιών του Δήμου μας, των δημοτών μας και των πολιτών γενικότερα. Κάποιοι Γαλατσιώτες στην αρχή, με την έλευση των προσφύγων, αντέδρασαν και φοβήθηκαν, αλλά στην συνέχεια συνέδραμαν με ρούχα, τρόφιμα, με την αγάπη τους και με την κατανόησή τους. Η φιλοξενία του Δήμου στο ΠΑΛΑΙ ήταν τέτοια που δεν άφησε το περιθώριο - δεν δημιούργησε την ανάγκη - στους μετανάστες και στους πρόσφυγες να βγουν έξω από το ΠΑΛΑΙ, στους δρόμους και στις υποδομές του Γαλατσίου.
3 γεύματα την ημέρα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό), 3 αποκομιδές απορριμμάτων την ημέρα, καθημερινός καθαρισμός και εξαερισμός, υγειονομική υποστήριξη, ένδυση, ψυχαγωγία, ψυχολογική στήριξη ακόμα και κατάρτιση με μαθήματα αγγλικών ήταν μερικά από τα μικρά και μεγάλα επιτεύγματα μιας οικονομικά αδύνατης ελληνικής κοινότητας, πλούσιας όμως σε συναισθήματα και με ανάγκη προσφοράς προς τον συνάνθρωπο. Αυτό το σημειώνουμε ιδιαίτερα καθώς ο Δήμος Γαλατσίου δεν ζήτησε και δεν έλαβε ούτε 1 € (ευρώ) στήριξη από την Πολιτεία για την προσπάθειά του αυτή.
1000άδες τα δημοσιεύματα και τα ρεπορτάζ σε ελληνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης για την «υποδειγματική φιλοξενία», για το μεγαλείο του εθελοντισμού και της προσφοράς, δημοσιεύματα και ανταποκρίσεις διανθισμένα με ιστορίες προσφυγιάς και ξεριζωμού. Οι εκατοντάδες ζωγραφιές των παιδιών στο ΠΑΛΑΙ αποτυπώνουν με τον πιο γλαφυρό τρόπο την πρώτη όαση ανθρωπιάς που συνάντησαν, ίσως και για πρώτη φορά στην ζωή τους.
1000δες είναι και τα ευχαριστώ μου, ως Δήμαρχος Γαλατσίου, στους επώνυμους και ανώνυμους συμπολίτες μας, στους φορείς, οργανισμούς και στις επιχειρήσεις που συνέδραμαν σε αυτό το μικρό «θαύμα».
Ιδιαίτερα ευχαριστώ:
Τον Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής & Υγείας κ. Μάνο Ελευθερίου. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ο κ. Ελευθερίου έδωσε και την ψυχή του στην προσπάθεια αυτή, μένοντας ουσιαστικά επί 56 μέρες και νύχτες μέσα στο ΠΑΛΑΙ αντιμετωπίζοντας, στο λεπτό, οποιοδήποτε πρόβλημα προέκυπτε.
Τους ακούραστους και πολύτιμους Δημοτικούς Συμβούλους της Παράταξής μου, τους κ.κ. Ελευθέριο Φραγκίσκο Κουνάνη και Γιάννη Οικονόμου, καθώς και την υποψήφια Δημοτική Σύμβουλο κ. Στέλλα Λιαγούρη και την ειδική συνεργάτη μου κ. Γιώτα Αυγερινοπούλου για την καθημερινή και ουσιαστική τους συμβολή σε κάθε διαχειριστική ανάγκη, μέσα στο ΠΑΛΑΙ.
Τους υπαλλήλους της Δ/νσης Καθαριότητας και της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Γαλατσίου για τον υπερβάλλοντα ζήλο τους, που είχε ως αποτέλεσμα την υποδειγματική υποστήριξη των 20.000 μεταναστών και προσφύγων.
Τον Αρχιεπίσκοπο, την Εκκλησία της Ελλάδας, την «Αποστολή» και τους ιερωμένους και το ποίμνιο της Αγίας Γλυκερίας, της Αγίας Ειρήνης αλλά και των άλλων εκκλησιών της Αττικής γενικότερα.
Το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία.
Τον κ. Γιώργο Πατούλη που με την διττή του ιδιότητα (Πρόεδρος ΚΕΔΕ & Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών), υποστήριξε ποικιλοτρόπως τη δομή φιλοξενίας.
Τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, για την πολύτιμη συνδρομή του.
Την πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη και του Ιδρύματός της, καθώς και τον Διοικητή των Νοσοκομείων Παίδων «Αγία Σοφία» και «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού» κ. Εμμανουήλ Παπασάββα για την παροχή ιατρικής φροντίδας (εμβόλια) καθώς και δώρων – παιχνιδιών σε βρέφη και παιδιά μεταναστών και προσφύγων.
Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και τους Γιατρούς του Κόσμου για την ιατρική φροντίδα και περίθαλψη που παρείχαν σε καθημερινή βάση,
Τους συναδέλφους μου Δημάρχους, δημοτικούς υπαλλήλους και πολίτες των όμορων (και μη) Δήμων που συνέδραμαν με προσφορές και εξοπλισμό, και κυρίως τους Δήμους Καισαριανής, Πειραιά, Αιγάλεω, Παπάγου- Χολαργού, Αθηναίων, Παλλήνης, Αγ. Παρασκευής, Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας, Νέας Ιωνίας, Χαλανδρίου, Ηρακλείου Αττικής, Πεντέλης, Διονύσου, Λαυρεωτικής, Μεταμόρφωσης, Ζεφυρίου, Πετρούπολης, Νίκαιας, Άργους – Μυκηνών κ.ά.
Τους Δημοτικούς Συμβούλους της Αντιπολίτευσης κ.κ. Παναγιώτου Σπύρο, Παπαδοκωστόπουλο Άρη, Χαραλαμπίδη Γρηγόρη και Βουρδουμπά Χάρη.
Τους Πρόσκοπους.
Το σύνολο των πολιτιστικών, αθλητικών και άλλων Συλλόγων - Σωματείων του Δήμου Γαλατσίου αλλά και αντίστοιχων Συλλόγων όμορων (και όχι μόνο) Δήμων.
Την Ελληνική Ιεραποστολική Ένωση, τον Πανελλήνιο Ευαγγελικό Σύνδεσμο και τις Ευαγγελικές Εκκλησίες: Α΄ Ευαγγελική Εκκλησία, Β΄ Ευαγγελική Εκκλησία, Ευαγγελική Εκκλησία Εξαρχείων, Ευαγγελική Εκκλησία Γλυφάδας, την Αποστολική Εκκλησία του Χριστού, την Καθολική Εκκλησία Κάριτας Ελλάς και την αδελφή της "Μητέρα Τερέζα", τις Ευαγγελικές Εκκλησίες των Φιλιππίνων της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και της Λεωφόρου Συγγρού.
Τους χιλιάδες μαθητές της Α’ Βάθμιας και Β’ Βάθμιας εκπαίδευσης απ΄ όλη τη χώρα και το Γαλάτσι που μάζεψαν ρούχα, τρόφιμα και παιχνίδια για τα παιδιά του ΠΑΛΑΙ, που ζωγράφισαν γι’ αυτά και που έγραψαν μια μικρή έκθεση για το θέμα της αλληλεγγύης και της προσφυγιάς.
Για την προσφορά κυρίως του βραδινού φαγητού, τους 222ministries.org, AMG - O.M., τη Remar (www.remar.org), τους Samaritans Purse, τον Αυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό Χώρο Βριλησσίων, τον Βιβλικό Σύνδεσμο - Λωίδα (Γηροκομείο), το Καταφύγιο, την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - Άλλος Άνθρωπος και τον Κων/νο Πολυχρονόπουλο και το Στέγαστρο-Aυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό Στέκι Γαλατσίου και το εστιατόριο Γευσήνους για την καθημερινή του προσφορά σε 150 μερίδες φαγητού.
Την ΕΥΔΑΠ, τους εργαζομένους της INTERAMERICAN, την TÜV AUSTRIA HELLAS κ.ά.
Την Πακιστανική Πρεσβεία.
Ιδιαίτερη μνεία και ευχαριστίες οφείλω να κάνω:
Στην Αντιπεριφερειάρχη κα. Ερμίνα Κυπριανίδου και στο στέλεχος της Περιφέρειας Αττικής κ. Θεολόγο Ανδρέα, οι οποίοι συνέδραμαν με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα την ομαλή υποστήριξη της δομής, σε καθημερινή βάση.
Στον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Τόσκα, καθώς και στον Δ/ντή του Γραφείου του κ. Βασίλη Μαστρογιάννη, όπως και στο Τοπικό Αστυνομικό Τμήμα του Γαλατσίου για την υπερπολύτιμη βοήθειά τους στο θέμα της ασφάλειας της δομής και της πόλης γενικότερα.
Τέλος, αλλά όχι τελευταία, ευχαριστώ τους εργαζομένους στις Υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών και ΚΥΡΙΩΣ τον Αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής ιατρό κ. Γιάννη Μουζάλα, για την ειλικρινή, ορθολογική και στενή συνεργασία που είχαμε. Το ήθος και η ευγένεια του κ. Μουζάλα, αλλά και η βαθιά του γνώση για τα θέματα των μεταναστών και των προσφύγων αποτελούν εγγύηση για την Ελληνική Πολιτεία προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτή η ανθρωπιστική κρίση. Προσωπικά, θεωρώ ευτυχή τον εαυτό μου που γνώρισα τον κ. Μουζάλα και τον ευχαριστώ για μια ακόμη φορά για τη συνεργασία μας.
Ζητώ ταυτόχρονα συγνώμη στους πάρα πολλούς άλλους (άτομα, φορείς, σωματεία κ.ο.κ.) που ξέχασα να αναφέρω ονομαστικά, αλλά η καθημερινά πιεστική κατάσταση που βιώναμε δεν επέτρεπε, πολλές φορές, την καταγραφή των εθελοντικών προσφορών.
Ο Δήμος Γαλατσίου απέδειξε ότι μπορεί να αντιμετωπίσει μια ακραία και επείγουσα κοινωνική κρίση, με επιτυχία και αποτελεσματικότητα. Παρά τις αρχικές ανησυχίες και τις επιφυλάξεις κάποιων δημοτών, αλλά και τις επικρίσεις κάποιων ελάχιστων αντιπολιτευόμενων, η Δημοτική Αρχή κατάφερε, εν τοις πράγμασι και όχι θεωρητικά,
να αντιμετωπίσει ένα εκρηκτικό κοινωνικό πρόβλημα, χωρίς η πόλη ουσιαστικά να το «καταλάβει»,
να διαπραγματευτεί με την Κυβέρνηση με ουσιαστικό και αποτελεσματικό τρόπο (και όχι με «κούφια» πολιτικά λόγια),
να μη δημιουργηθεί καμία έκπτωση στην καθημερινή λειτουργία της πόλης (το Γαλάτσι αυτές τις 56 μέρες εξακολούθησε να είναι πεντακάθαρο, ενώ δεν έλειψε στο ελάχιστο – τουναντίον – η φροντίδα μας και η υποστήριξή μας στους εκατοντάδες οικονομικά πάσχοντες συμπολίτες μας που υποστηρίζονται καθημερινά από τις κοινωνικές μας δομές),
να αποτελέσει πρότυπο για την αντιμετώπιση αντίστοιχων περιπτώσεων (ζητήθηκε τεχνογνωσία από Δήμους της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης που φιλοξενούν σήμερα πρόσφυγες και μετανάστες),
να διαχειριστεί με επιτυχία, για 56 μέρες, τις κλειστές επί 11 χρόνια ολυμπιακές υποδομές του ΠΑΛΑΙ (γεγονός που αποδεικνύει, σε ένα βαθμό, την ικανότητα του Δήμου και της συγκεκριμένης Δημοτικής Αρχής να αναλάβει αυτόνομα το ΠΑΛΑΙ δημιουργώντας μέσα σε αυτό ένα δυναμικό πυρήνα πολιτισμού και αθλητισμού, μητροπολιτικής εμβέλειας),
Εν κατακλείδι, ο Δήμος Γαλατσίου απέδειξε ότι μπορεί να υλοποιήσει δράσεις και να φέρει σε πέρας πολύ δύσκολες καταστάσεις που μέχρι χτες μόνο σε επίπεδο Κυβέρνησης διαχειρίζονταν. Το παράδειγμα του Γαλατσίου αποτελεί πλέον ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί στη σκληρή διαπραγμάτευση Κράτους –Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στο νέο χάρτη που διαμορφώνεται σήμερα για το μοντέλο της μελλοντικής διακυβέρνηση της χώρας. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έδειξε ότι μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα από το να μαζεύει σκουπίδια και να συντηρεί πλατείες.
Κλείνοντας, εύχομαι οι 20.000 ανθρώπινες ψυχές που φιλοξενήθηκαν στη πόλη μας να βρουν την ειρήνη, τη γαλήνη και την προκοπή που επιθυμούν, μακριά από μίση και φανατικούς εξτρεμισμούς, σε τούτη τη δύσκολη περίοδο που βιώνουμε, σε διεθνές επίπεδο.
Είθε οι Άγιες μέρες των Χριστουγέννων να απαλύνουν το πόνο, να χαρίσουν χαμόγελα, να μεταλαμπαδεύσουν την αγάπη και να εδραιώσουν την ειρήνη σε όλους μας.
Σας ευχαριστώ ΟΛΟΥΣ
Ο Δήμαρχος Γαλατσίου
Γεώργιος Μαρκόπουλος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου