Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Ο τζόγος και η φορολόγησή του

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης

Διαμαρτύρονται οι πράκτορες του ΟΠΑΠ ότι η επιβάρυνση με «ισοδύναμο» των τυχερών παιγνίων τού εν λόγω οργανισμού θα οδηγήσει σε συρρίκνωση τον κύκλο εργασιών τους και,

κατ’ επέκταση,   σε αναπόδραστο κλείσιμο πρακτορείων με τελικό αποτέλεσμα την πρόσθετη ανεργία κ.λπ. κ.λπ.

            Επισημαίνουν, επίσης, ότι η κυβέρνηση  έπρεπε  να φορολογήσει τον παράνομο τζόγο που ανθεί στο διαδίκτυο. Υπάρχει, όμως, και ο νόμιμος τζόγος  στο διαδίκτυο.  Αυτός γιατί δεν φορολογήθηκε;

            Αντιγράφω από την ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης [τρόπος του λέγειν] Αρχής «Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων»:

«Η διεξαγωγή στην Ελληνική Επικράτεια τυχερών παιγνίων μέσω του διαδικτύου ανήκει στην αποκλειστική δικαιοδοσία του Δημοσίου και ρυθμίζεται από τις διατάξεις των άρθρων 45 έως 50 του ν.4002/2011 (Α 180).
Οι άδειες διεξαγωγής τυχερών παιγνίων μέσω του διαδικτύου χορηγούνται από τον Υπουργό Οικονομικών κατόπιν διενέργειας διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού, έχουν διάρκεια ισχύος πέντε (5) έτη και μπορούν να ανανεωθούν για ίσο ή μικρότερο χρονικό διάστημα με την καταβολή πρόσθετου εύλογου τιμήματος.
Κάθε ανάδοχος δεν μπορεί να λάβει πάνω από μία (1) άδεια. Οι άδειες είναι προσωπικές και αμεταβίβαστες. Απαγορεύεται η με οποιονδήποτε τρόπο εκμίσθωση ή συνεκμετάλλευση της άδειας με τρίτους.
Η Ε.Ε.Ε.Π. καθορίζει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις λειτουργίας και τα τεχνικά χαρακτηριστικά των εξυπηρετητών (servers) και του λογισμικού των τυχερών παιγνίων για τους κατόχους της άδειας διεξαγωγής τυχερών παιγνίων μέσω του διαδικτύου, ώστε να εξασφαλίζεται η τήρηση όλων των διατάξεων που αφορούν την προστασία των παικτών και του δημοσίου συμφέροντος.

Μεταβατική Περίοδος

Σύμφωνα με την παράγραφο 12 του άρθρου 50 του ν. 4002/2011 (Α 180), εταιρείες παροχής υπηρεσιών στοιχημάτων και τυχερών παιγνίων μέσω του διαδικτύου που είναι νόμιμα εγκατεστημένες σε κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ο.Χ.), μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στην Ελλάδα, έως τη διενέργεια του διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού, υπό την προϋπόθεση ότι:
  • Κατέχουν νόμιμη άδεια λειτουργίας και παροχής τέτοιων υπηρεσιών που έχει εκδοθεί από την αρμόδια αρχή της χώρας εγκατάστασής τους και
  • Έχουν ενταχθεί στο φορολογικό καθεστώς των άρθρων 45 έως 50 του ν. 4002/2011 (Α 180).
Το παραπάνω καθεστώς επικράτησε να αναφέρεται και ως «Μεταβατικό Καθεστώς», δεδομένου ότι ισχύει μέχρι τη διενέργεια του διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού.
Οι λεπτομέρειες εφαρμογής της διαδικασίας υπαγωγής των ενδιαφερόμενων εταιρειών στο Μεταβατικό Καθεστώς, ρυθμίστηκαν με την ΠΟΛ1248/2011 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών. Αρχικά, αρμόδια υπηρεσία για τις ενδιαφερόμενες εταιρείες ορίστηκε η ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων και στη συνέχεια, όταν η Υπηρεσία αυτή καταργήθηκε, η αρμόδια ΔΟΥ του Υπουργείου Οικονομικών, στη δικαιοδοσία της οποίας υπάγεται η έδρα του εκπροσώπου κάθε εταιρείας. Η προθεσμία υποβολής της αίτησης υπαγωγής έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2011.
Οι εταιρείες που υπέβαλαν σχετική αίτηση και εντάχθηκαν τελικώς στο παραπάνω καθεστώς, ήταν συνολικά είκοσι τέσσερεις (24). Αυτές είναι και οι μόνες που παρέχουν τις υπηρεσίες τους στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα ανωτέρω προβλεπόμενα.
Οι εταιρείες που έχουν υπαχθεί στο παραπάνω καθεστώς έχουν αναρτηθεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Υπουργείου Οικονομικών
            Μετά από 4 ολόκληρα χρόνια, λοιπόν, δεν έχει διενεργηθεί ο διαγωνισμός για τις 5 άδειες. Εξακολουθούμε να βρισκόμαστε στο μεταβατικό καθεστώς. Κάτι σαν την αρχηγία της ΝΔ, όπου ο ορισμένος την τελευταία στιγμή Αντιπρόεδρος παραιτείται  ορίζοντας αντικαταστάτη του χωρίς να το προβλέπει το καταστατικό, ώστε να έχουμε προσωρινό πρόεδρο ως αντικαταστάτη του προσωρινού προέδρου και να διαιωνίζεται η προσωρινότητα επί μονίμου βάσεως [ΣΗΜ: πολύ γουστάρω να παραιτηθεί ο Πλακιωτάκης και να ορίσει Πρόεδρο τη Βούλτεψη και μετά να παραιτηθεί η Βούλτεψη και να ορίσει Πρόεδρο τη Μισέλ]. Με άλλα λόγια: ουδέν μονιμότερον του μεταβατικού/προσωρινού. Και πώς να δώσεις ένα τέρμα στο μεταβατικό καθεστώς, όταν λειτουργούν σήμερα 24 εταιρείες στο διαδίκτυο, ενώ οι άδειες που θα δοθούν είναι μόνον 5; Τι θ’ απογίνουν οι άλλες 19;
            Από την άλλη μεριά πατάς τον σύνδεσμο για να μπεις στην ιστοσελίδα του ΥπΟικ και να διαβάσεις τα ονόματα των 24, αλλά αδυνατείς. Τί πρόβλημα να υπάρχει άραγε;
            Στέλνεις  στην ΕΕΕΠ έγγραφο και ζητείς  τα στοιχεία κάποιας από αυτές τις αλλοδαπές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα υπό το καθεστώς του ν. 4002/2011 και η ΕΕΕΠ σε παραπέμπει στην αρμόδια ΔΟΥ, η οποία αρμόδια ΔΟΥ σου απαντά επισήμως, αρμοδίως και ανερυθριάστως ότι τα στοιχεία του νομίμου εν Ελλάδι αντιπροσώπου τής αλλοδαπής εταιρείας που αναζητείς είναι απόρρητα και ότι πρέπει να έχεις έννομο συμφέρον και εισαγγελική παραγγελία για να τα λάβεις.
            Αν επρόκειτο, όμως, για ελληνική εταιρεία, θα τα έβρισκες όλα στο Γ.Ε.ΜΗ. Επωνυμία, διεύθυνση, τηλέφωνα, ηλεκτρονική διεύθυνση, ΑΦΜ, πλήρη στοιχεία νομίμου εκπροσώπου κ.λπ.
            Ε ασταδιάλα ρε!
Σώτος

Υ.Γ. Αλήθεια πώς  ελέγχει το ΥπΟικ τα κέρδη των εν λόγω 24 εταιρειών, ώστε να τα φορολογεί; Περιγράφω τη διαδικασία, με την οποία στοιχηματίζουν οι παίκτες μέσω των εν λόγω 24 εταιρειών: μπαίνεις στην ιστοσελίδα, εγγράφεσαι και παίρνεις όνομα χρήστη και κωδικό. Ακολούθως βάζεις τα στοιχεία  της χρεωστικής  σου κάρτας και το ποσό που θέλεις να μεταφέρεις, για να μπορείς να παίζεις.  Γίνεται η μεταφορά και αρχίζεις να στοιχηματίζεις. Αν χάσεις, όπερ και το συνηθέστερο, μειώνεται το ποσό που έχεις δώσει στην εταιρεία. Αν κερδίσεις και θελήσεις να πάρεις τα κέρδη σου ή να αναλάβεις το υπόλοιπο του λογαριασμού σου, στέλνεις φωτοτυπία της ταυτότητός σου, αντίγραφο λογαριασμού ΔΕΗ και τις δύο όψεις της χρεωστικής σου κάρτας. Ακολουθεί η ταυτοποίηση των στοιχείων σου και το χρήμα μπαίνει στον τραπεζικό λογαριασμό σου. Πολύ απλό. Ποιός  παρακολουθεί όλες αυτές τις κινήσεις για λογαριασμό τού ΥπΟικ;   Κι’ αν η εταιρεία έχει σύμβαση με κάποια άλλη στα Cayman Islands για παροχή know how bla bla bla bla και στέλνει έξω το 90% των κερδών; Λέω εγώ τώρα ο συνωμοσιολόγος.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου