Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024

Ερντογάν: "επόμενος στόχος του Ισραήλ μετά τον Λίβανο είναι η Τουρκία"

 Ο Πρόεδρος Ερντογάν, στην ομιλία του στις 30/8 στο Προεδρικό Μέγαρο αναφέρθηκε στο «σχέδιο περιφερειακού πολέμου» και στο “Μεγάλο Ισραήλ”, επισημαίνοντας την πιθανότητα οι περιφερειακές εντάσεις να επηρεάσουν την Τουρκία. Στην ίδια ομιλία είπε πως «όσο δεν ανοίγει ρήγμα στο εσωτερικό μέτωπο», οι περιφερειακές κρίσεις δεν μπορούν να προκαλέσουν μόνιμη ζημιά στην Τουρκία.


Ακολούθως και προς επίρρωσιν των όσων είπε ο Ερντογάν για το “Μεγάλο Ισραήλ”, ο εταίρος του και ηγέτης του MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, δήλωσε ότι «εισερχόμαστε σε μια νέα εποχή». Επεσήμανε την ανάγκη να διατηρηθεί η ειρήνη τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, ενώ άνοιξε την πόρτα συνεργασίας με το φιλοκουρδικό κόμμα DEM! Οι δηλώσεις τόσο του Ερντογάν όσο και του Μπαχτσελί για τη “νέα εποχή”, ως ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί, σχολιάστηκαν ποικιλοτρόπως.



Κύκλοι δεξαμενών σκέψης τις ερμήνευσαν ως πιθανή έναρξη «νέας διαδικασίας επίλυσης», ή ως νέα κίνηση πολιτικού ανοίγματος της κυβέρνησης εν όψει των εκλογών του 2028, ενώ υπήρξαν και εκείνοι που υπενθύμισαν τις σκληρές δηλώσεις, που αντάλλαξαν κατά καιρούς κυβέρνηση και κόμματα της αντιπολίτευσης. Οι ίδιοι κύκλοι στην Τουρκία θεωρούν ότι –ανεξαρτήτως της ερμηνείας– είναι σαφές ότι οι δηλώσεις των δύο ηγετών δεν πρέπει να θεωρηθούν συνηθισμένες ή τυχαίες.

Η πολιτική αυτή πρωτοβουλία δεν θα πέσει στο κενό, αντιθέτως πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μια ευκαιρία, το φιλοκουρδικό κόμμα να λειτουργήσει ως εθνικό κόμμα που εκπροσωπεί όλη την Τουρκία, κρατώντας αποστάσεις από την τρομοκρατία. Σε επόμενες δηλώσεις, ο Ερντογάν υπέδειξε το σημείο στο οποίο θα επικεντρωθούν όσοι επιδιώκουν να «καταρρεύσει το εσωτερικό μέτωπο». Κάλεσε εκ νέου για «ενίσχυση της ενότητας και της αλληλεγγύης», τονίζοντας την ανάγκη να προταθούν «πεδία συναίνεσης» αντί «πεδίων σύγκρουσης» τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό, απέναντι στην επιθετικότητα του Ισραήλ.


Το “Μεγάλο Ισραήλ” σαν απειλή

Στην εναρκτήρια ομιλία του για το νέο νομοθετικό έτος (1/10), ο Πρόεδρος της Τουρκίας χαρακτήρισε το Ισραήλ επεκτατική δύναμη, προειδοποιώντας ότι ο επόμενος στόχος του Ισραήλ μετά τον Λίβανο είναι η Τουρκία και τα εδάφη της Ανατολίας. Ακολούθησαν αναλύσεις της ιδέας του “Μεγάλου Ισραήλ”, σχετικά με τον ρόλο που διαδραματίζει (σ.σ. το “Μεγάλο Ισραήλ”) διαχρονικά στην πολιτική εντός της Τουρκίας.

Ο Νετσμετίν Ερμπακάν, πολιτικός μέντορας του Ερντογάν, είχε εκφράσει την ανησυχία του σχετικά με την ιδέα ενός “Μεγάλου Ισραήλ”, υποστηρίζοντας επίσης ότι οι υπερεθνικές ρυθμίσεις της Ευρώπης απειλούν την κυριαρχία της Τουρκίας. Κατά τον Ερμπακάν, αυτές οι ρυθμίσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη διαγραφή της τουρκικής ταυτότητας, η οποία θα αντικαθίστατο από μια ιουδαιοχριστιανική. Υποστήριζε επίσης ότι το Ισραήλ επιδιώκει την ένταξη της Τουρκίας, με αποτέλεσμα η χώρα να υποβαθμιστεί σε απλή επαρχία ενός “Μεγάλου Ισραήλ”.

διαβάστε τη συνέχεια στο slpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου