Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024

Επικίνδυνο, τα να πίνουμε νερό από το μπουκάλι

 Καλά, θα κουβαλάμε γυάλινο ποτήρι μαζί μας...

Μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Diabetes έχει ....εντοπίσει στοιχεία που συνδέουν το βασικό χημικό συστατικό των πλαστικών μπουκαλιών, γνωστό ως BPA (Bisphenol A), με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Η μελέτη επιβεβαίωσε ότι η BPA, η οποία χρησιμοποιείται στην παραγωγή συσκευασιών τροφίμων και ποτών, συμπεριλαμβανομένων των πλαστικών μπουκαλιών νερού, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ευαισθησία στην ινσουλίνη, η οποία ρυθμίζει τον μεταβολισμό του σακχάρου στο σώμα.

Επιπλέον, η μελέτη καλεί την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA) να επανεξετάσει τα ασφαλή όρια έκθεσης στη BPA για μπουκάλια και δοχεία τροφίμων.

Παράλληλα, άλλες ερευνητικές εργασίες έχουν δείξει ότι η BPA μπορεί να διαταράσσει τις ανθρώπινες ορμόνες, να προκαλέσει βλάβες στο συκώτι, το αναπαραγωγικό σύστημα και τον θυρεοειδή αδένα, ενώ έχει συσχετιστεί και με την εμφάνιση καρκίνων. Προηγούμενες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι άνθρωποι με υψηλότερα επίπεδα BPA στο ούρο τους είναι πιθανότερο να αντιμετωπίσουν προβλήματα καρδιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου