Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024

Τα κινητά πράγματι μας «ακούνε» - Πώς να απενεργοποιήσετε αυτή τη λειτουργία !

 Το διαδίκτυο είναι γεμάτο με παρόμοια άρθρα, στα οποία "τσιμπάει" το κοινό, που άρχισε να καταλαβαίνει, τί λέμε τόσα χρόνια: ότι τα κινητά καταγράφουν  ΚΑΙ τη φωνή σας, ΚΑΙ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΤΕ. 

Ναι, την ώρα που το έχετε στο κομοδίνο, δίπλα στο....

κρεβάτι σας, σας ακούει, μετατρέπει σε κείμενο αυτά που λέτε και τα στέλνει όπου τα στέλνει. Αρκεί να είναι ανοιχτό και συνδεδεμένο στο διαδίκτυο (το 99% των κινητών πλέον έχουν μονίμως ενεργοποιημένο το ένα από τα δύο γνωστά κουμπάκια: wi-fi η δεδομένα). 

Ξανά, για όσους δεν το πιστεύετε ή δεν το καταλαβαίνετε: το κινητό σας παρακολουθείται 24 ώρες το 24ωρο. Δεν παρακολουθούνται μόνο αυτά που γράφετε (με τα cookies, το ιστορικό αναζητήσεων κ.λπ. αυτά τα ξέρετε). Τη φωνή σας παρακολουθεί και ό,τι λέτε ΧΩΡΙΣ να μιλάτε στο κινητό, χωρίς να σερφάρετε, αλλά τη φωνή σας στο ΧΩΡΟ.

Κι επειδή κάποιοι αμφισβητούν εδώ και 2-3 χρόνια, που υπάρχει αυτή η ιστορία, το μέγεθος της παρακολούθησής μας, ασχοληθήκαμε πολύ (πάρα πολύ!) με το ζήτημα, με μηχανικούς υπολογιστών, μερικούς από τους καλύτερους "κομπιουτεράδες" της Ελλάδας και κάναμε ΑΠΕΙΡΕΣ δοκιμές !

Για παράδειγμα, μόλις σήμερα έχοντας το κινητό στο γραφείο σε απόσταση 3 μέτρων, άνοιξα συζήτηση με φίλο, στον οποίο είπα "ρε συ , τη θυμάσαι τη φίλη μου απ΄το σχολείο την Ολγα την Γκουργκούμα; (επίθετο λίγο αλλοιωμένο εδώ). Ακουσα ότι χώρισε με τον Δήμαρχο τάδε...". 

Επέστρεψα σπίτι , άνοιξα το facebook ΣΕ ΑΛΛΗ ΣΥΣΚΕΥΗ (αλλά στο λογαριασμό μου) και στις προτάσεις φιλίας ήταν ....πρώτη πρώτη η Όλγα Γκουργκούμα. Σε άλλη συσκευή λέμε! Απλά, ο big brother μετέτρεψε τη φωνή σε κείμενο (speech-to-text), την έστειλε στο facebook και τα ρομποτάκια μου βγαλαν την Όλγα που είχα να δω 10 χρόνια, προτεινόμενη. 

Σε μια άλλη δοκιμή, μιλούσαμε επίτηδες, με το κινητό σε απόσταση μέτρων, για "πάνες ακράτειες", κάτι το οποίο δεν έψαξε ποτέ, κανείς, σε κείμενο. Την επόμενη μέρα, βλέπαμε όλοι, διαφημίσεις για πάνες ακράτειας στο facebook.

Λοιπόν, μην έχετε αμφιβολία: ό,τι έχετε πει, είναι κάπου αρχειοθετημένο σε κείμενο

Και τώρα το τελευταίο και πολύ σημαντικό:

Σε χιλιάδες άρθρα, διάφοροι άσχετοι σχετικοί (που δεν ξέρουν μέχρι πού φτάνουν διάφορες υπηρεσίες για να μας έχουν φακελωμένους), δίνουν οδηγίες για απενεργοποίηση του siri, του βοηθού google, του μικροφώνου κ.λπ. Τα δοκιμάσαμε κι αυτά, και μάλιστα στο root , jailbreaking του κινητού. Τρίχες !

Προσωπικά, έχω ενεργοποιημένες όλες τις λειτουργίες "μη παρακολούθησης". 

Αυτό δηλαδή, που πιθανώς το ξέρετε όλοι:


Ε και τι νομίζετε; Οτι επειδή δήλωσα να μην αποθηκεύονται οι αναζητήσεις μου, τα βίντεο που είδα κ.λπ., η google το σεβάστηκε και δεν τα κρατάει η ίδια; Φυσικά και τα αποθηκεύει και τα διατηρεί ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ, απλά, εσύ ο χρήστης δεν τα βλέπεις. Να ΄μαστε σοβαροί: τα data είναι το πιο πολύτιμο πράγμα στην εποχή μας και φυσικά, όσοι τα έχουν είναι πανίσχυροι, όχι μόνο επειδή τα πουλάνε, αλλά τα διαθέτουν σε υπηρεσίες, για "δολοφονία χαρακτήρα", για κανονική δολοφονία και ό,τι άλλο χρειαστεί, για να διατηρήσουν οι δυνατοί τη δύναμή τους και φυσικά δεν δίνουν δεκάρα τσακιστή για τη δική σας ιδιωτικότητα, τα δημοκρατικά σας δικαιώματα κι άλλες τρίχες κατσαρές.


Και τελικά; Πώς να απενεργοποιήσω αυτή τη λειτουργία;

Απλά δεν υπάρχει κανένας τρόπος να μην παρακολουθήστε, οπότε μη χάνετε χρόνο, ψάχνοντας ανούσιες ρυθμίσεις, για κλείσιμο μικροφώνων, διαγραφές εφαρμογών. Ο,τι και να κάνετε, θα το παρακάμψουν, επειδή πολύ απλά ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΝ, ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΝ !

Μπορούν να κάνουν replay σε ό,τι έχετε γράψει, διαβάσει, ακούσει, δει και πει, από τότε που συνδεθήκατε στο διαδίκτυο. Τόσο απλά και καθαρά. 

Αυτά για τους τακτικούς φίλους, που λίγο πολύ, ξέρουν τι γράφουμε τόσα χρόνια. Τυχαίοι, περαστικοί κ.λπ., να σας ενημερώσουμε ότι από εξυπνάδες χορτάσαμε και "ειδικούς" πολλούς δοκιμάσαμε...

Β.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου