Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022

Στον εισαγγελέα η ΜΚΟ Human Rights 360 για τα fake news στον Έβρο

Πόρισμα με περιγραφή παράνομων πράξεων που σχετίζονται με μεγάλα παράνομα περιουσιακά οφέλη σχετικά με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση Human Rights 360, κατέθεσε προς.. την Εισαγγελία η Αρχή Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος.





Ο επικεφαλής της Αρχής, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, (όπως δημοσίευσε το dikastiko.gr) στο πόρισμά του κάνει λόγο για ένα δίκτυο Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων με ενασχόληση με τους μετανάστες, που συνδέονται μεταξύ τους με στόχο την αφαίμαξη κονδυλίων.

Η ΜΚΟ Human Rights 360 ήρθε στο προσκήνιο της επικαιρότητας, όταν κατήγγειλε πως οι ελληνικές Αρχές άφησαν στη «τύχη» τους 38 μετανάστες στον Εβρο, με αποτέλεσμα να πεθάνει ένα παιδί. Καταγγελίες που σχεδόν ένα μήνα μετά σε ανακοίνωσή του ο ιδρυτής της Οργάνωσης πήρε πίσω, κάνοντας λόγο για «εσφαλμένη πεποίθηση» ότι οι 38 βρίσκονταν στην ελληνική πλευρά.




Κατά το δημοσίευμα, ο ιδρυτής της ΜΚΟ Human Rights 360 ζητείται να ερευνηθεί για το κακούργημα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης (με ποσά άνω των 120.000 ευρώ) με βασικό αδίκημα την απιστία, ενώ ήδη έχουν δεσμευθεί οι λογαριασμοί τόσο του ιδίου όσο και άλλων προσώπων. Η Οργάνωση φέρεται να οικειοποιούταν μεγάλα ποσά από κονδύλια που λάμβανε, αναθέτοντας την παροχή υπηρεσιών σε άλλες συνεργαζόμενες ΜΚΟ.

Οπως φαίνεται, όλες οι συναλλαγές ήταν νομιμοφανείς, όμως η Αρχή για το Ξέπλυμα έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως επρόκειτο για μία καλοστημένη κομπίνα. Παράλληλα ο ίδιος ο επικεφαλής της Human Rights 360 φέρεται να είχε συνάψει σχέση εργασίας με τις εν λόγω ΜΚΟ και να εισέπραττε τεράστια χρηματικά ποσά.

Πλέον, η έρευνα θα συνεχιστεί από την Εισαγγελία, η οποία καλείται να μελετήσει το Πόρισμα της Αρχής, αλλά και όποια άλλα στοιχεία προκύψουν, για να κρίνει εάν προκύψουν ενδείξεις ποινικών αδικημάτων.

Οπως είχε γράψει ο «Ε.Τ.» της Κυριακής (2 Οκτωβρίου) τα έσοδα της οργάνωσης από δωρεές για το 2021 είχαν εκτοξευτεί στα 1.048.280 ευρώ, όταν το 2020 ήταν 1.558.491 ευρώ, το 2019 ήταν 679.722 ευρώ, το 2018 τα έσοδα ήταν 430.700 ευρώ και το 2017 είχε έσοδα από δωρεές μόλις 18.750 ευρώ. Μάλιστα, για το 2022 παρά το ανησυχητικό περιβάλλον λόγω του ξεσπάσματος δύο πολέμων -όπως αναφέρεται στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις της ΜΚΟ για το 2021- «αναμένεται μια θετική χρονιά για την οργάνωση με συνολικό προϋπολογισμό εσόδων 2.079.442,02 (1.464.949,86 ήδη επιβεβαιωμένο)».

Διαψεύδει η Οργάνωση και μιλά για «κυνήγι μαγισσών»

Σε ανακοίνωσή της, η Οργάνωση κάνει λόγο για «πλήθος ανακριβών στοιχείων και ψευδών ισχυρισμών», τα οποία διαστρεβλώνουν «τα πραγματικά στοιχεία που βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα μας, ως Ετήσιος Απολογισμός της Δράσης μας».

Οπως λέει, «είναι τουλάχιστον λυπηρό και οπωσδήποτε ανησυχητικό το γεγονός ότι και αυτή η “τυφλή” επίθεση προς κάποια ΜΚΟ δεν στοχοποιεί μόνο τη συγκεκριμένη οργάνωση, αλλά τη συλλογική έκφραση της αλληλεγγύης από την Κοινωνία των Πολιτών. Πρόκειται για άλλο ένα “επεισόδιο” από το γνωστό κυνήγι μαγισσών της τελευταίας τουλάχιστον δεκαετίας, που στόχο έχει να απαξιώσει συνολικά το έργο των Mη Kυβερνητικών Oργανώσεων, με το λαϊκιστικό αφήγημα του περί “απιστίας” και “εγκλήματος”».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου