Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022

Μπάιντεν: "Μάλλον απίθανο να προέρχεται ο πύραυλος από τη Ρωσία"

 Στις πρώτες δηλώσεις του μετά την έκρηξη σε πολωνικό χωριό, κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, υπογράμμισε πως είναι μάλλον απίθανο να πρόκειται για πύραυλο, που εκτοξεύθηκε από τη Ρωσία. Η επισήμανση αυτή.... περιορίζει τον κίνδυνο για μία απότομη κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στη Δύση και τη Μόσχα και απομακρύνει το σενάριο για ενεργοποίηση του μηχανισμού διαβούλευσης του ΝΑΤΟ, στη βάση του άρθρου 4 και τελικά την ενεργοποίηση του άρθρου 5.

Η Πολωνία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι πύραυλος ρωσικής κατασκευής σκότωσε δύο ανθρώπους, όταν προσγειώθηκε 6 χιλιόμτερα από τα σύνορα με την Ουκρανία. Το περιστατικό συνέβη την ίδια ημέρα που οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκόπησαν ενεργειακές και άλλες κρίσιμες υποδομές των Ουκρανών. Η εξέλιξη είχε πυροδοτήσει παγκόσμια ανησυχία.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους στο Μπαλί, όπου πραγματοποιείται η Σύνοδος του G20, εάν ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από τη Ρωσία, ο Μπάιντεν σημείωσε πως οι προκαταρκτικές πληροφορίες αντικρούουν αυτό το σενάριο. Δεδομένης της τροχιάς του πυραύλου μοιάζει απίθανο να προήλθε από τη Ρωσία, εξήγησε. «Δεν θέλω να το πω προτού ολοκληρώσουμε την έρευνα, αλλά είναι απίθανο, από τη τροχιά, (ο πύραυλος) να βλήθηκε από τη Ρωσία — πάντως θα το δούμε» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου