Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021

«Η Ευρώπη βρίσκεται για άλλη μια φορά στο επίκεντρο της πανδημίας της Covid-19 εν μέσω μιας «ψευδούς αίσθησης ασφάλειας που προσφέρουν τα εμβόλια»

Των Stephanie Nebehay και Mrinalika Roy

ΓΕΝΕΥΗ (Reuters) - Η Ευρώπη είναι για άλλη μια φορά το επίκεντρο της πανδημίας COVID-19 εν μέσω μιας "ψευδής αίσθησης ασφάλειας" σχετικά με την προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια, δήλωσε την... Τετάρτη ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Αξιωματούχοι του ΠΟΥ προειδοποίησαν ότι ο ιός SARS-CoV-2 θα συνεχίσει να εξαπλώνεται έντονα καθώς οι κοινωνίες επιστρέφουν στην κοινωνική ανάμειξη και την κινητικότητα μιας προ-πανδημικής περιόδου εν όψει των εορτών του τέλους του έτους.


Την περασμένη εβδομάδα, περισσότερο από το 60% όλων των αναφερόμενων κρουσμάτων και θανάτων από COVID-19 παγκοσμίως ήταν στην Ευρώπη, είπε ο Τέντρος σε συνέντευξη Τύπου.

«Σε πολλές χώρες και κοινότητες, ανησυχούμε για μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας ότι τα εμβόλια έδωσαν τέλος στην πανδημία και ότι οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί δεν χρειάζεται να λαμβάνουν άλλες προφυλάξεις», είπε.

Ο εμβολιασμός, η χρήση μάσκας και η κοινωνική απόσταση παραμένουν βασικά για την ανάσχεση της μετάδοσης, δήλωσαν αξιωματούχοι του ΠΟΥ.

«Επιστρέψαμε στα προ-πανδημικά επίπεδα κοινωνικής ανάμειξης (στην Ευρώπη)... ακόμη και εν μέσω πολύ ισχυρής αναζωπύρωσης κρουσμάτων και ακόμη και εν μέσω ορισμένων από αυτές τις χώρες που βρίσκονται υπό υψηλή πίεση στα συστήματα υγείας», δήλωσε ο διευθυντής έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ. είπε ο Μάικ Ράιαν.

«Και η πραγματικότητα είναι ότι ο ιός θα συνεχίσει να μεταδίδεται έντονα σε αυτό το περιβάλλον», είπε.

Η επιδημιολόγος του ΠΟΥ, Maria van Kerkhove, δήλωσε ότι είναι σημαντικό να ληφθούν μέτρα κατά την περίοδο των διακοπών, προσθέτοντας: «Τα κοινωνικά μέτρα δεν σημαίνουν lockdown».

Η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ, Soumya Swaminathan, ερωτηθείς σχετικά με τη νέα σύσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ενισχυτές COVID-19 για άτομα άνω των 40 ετών, είπε ότι προτεραιότητα πρέπει να παραμείνει πρώτα ο εμβολιασμός όλων των ενηλίκων και των πιο ευάλωτων ομάδων.

«Εστιάστε στις μη εμβολιασμένες και υψηλού κινδύνου ομάδες», είπε.

Ο Τέντρος εξέφρασε την ελπίδα ότι μπορεί να επιτευχθεί συναίνεση στην υπουργική διάσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου την επόμενη εβδομάδα για μια απαλλαγή από την πνευματική ιδιοκτησία για τα πανδημικά εμβόλια, που ήδη υποστηρίζεται από περισσότερες από 100 χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου