Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021

ΘΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΕΤΕ ΣΕ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ «ΕΓΚΛΗΜΑ» ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ 5 κ ΤΣΙΠΡΑ;

 Γράφει ο Μιχάλης Ραμπίδης                                                  Πτολεμαΐδα   30 -11-2021

Στην προ ημερών επίσκεψη- πέρασμά του από την Κοζάνη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι για τον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό (ΑΗΣ) ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ 5 δεν έχει ...

αποφασισθεί ακόμα. Κάποιοι καλοπροαίρετοι  κατάλαβαν πως εννοούσε ότι δεν αποφασίσθηκε πότε θα σταματήσει η λειτουργία της Μονάδας όταν με το καλό ολοκληρωθεί η κατασκευή της. Ο νους των υποψιασμένων πήγε στην «καινοτόμα» μετατροπή της σε μονάδα καύσης Φυσικού Αερίου (Φ.Α.).

Ο Ελληνικός Λαός πλήρωσε 1,5 δις ΕΥΡΩ για να αποκτήσει μια σύγχρονη-αντιρρυπαντική μονάδα βάσης που θα καίει εγχώριο λιγνίτη και που μαζί με το Φ.Α.  κ.α. πηγές θα αποτελούν το μεταβατικό καύσιμο για τα επόμενα περίπου 30 χρόνια, όταν όπως πιστεύεται θα είναι επαρκής η ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ.

Είναι επίσης γνωστό ότι τα μισά χρήματα κατασκευής (750 εκ ΕΥΡΩ) της ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ 5  προέρχονται από δάνειο Γερμανικών Τραπεζών, οι οποίες εξόφλησαν αν όχι προκαταβολικά πολύ έγκαιρα τον εξοπλισμό του Γερμανού ανάδοχου, ασχέτως αν το έργο δεν έχει παραδοθεί ολοκληρωμένο.

Εύλογα τίθεται το ερώτημα, είναι άραγε πιθανό να υπάρχουν αδίστακτοι τυχοδιώκτες που προσπαθούν να πείσουν τον κ Κυριάκο Μητσοτάκη να συναινέσει στο να μην ολοκληρωθεί και λειτουργήσει η μονάδα δοκιμαστικά και εμπορικά με λιγνίτη;  Να μη γνωρίζουμε δηλαδή εάν το 1,5 δις έπιασε τόπο και η μονάδα λειτουργεί, σύμφωνα με την μελέτη και τη σύμβαση κατασκευής της ή αχρηστεύτε;

Αντίθετα τα συμφέροντα κατασκευαστών και  Φ.Α. προτείνουν την πανάκριβη και πρωτοεφαρμοζόμενη (δοκιμαστικό πείραμα;) μετατροπή μιας λιγνιτικής σε μονάδα καύσης Φ.Α.  Μετατροπή που θα κοστίσει ακόμη περισσότερο από μια νέα ισοδύναμη μονάδα Φ.Α. δίπλα της ή στο χώρο του ΑΗΣ Καρδιάς. Μέχρι χθες μας έλεγαν οι ειδήμονες τεχνοκράτες ότι οι ΑΗΣ δεν μετατρέπονται σε μονάδες Φ.Α. Μετατροπή χωρίς τη βεβαιότητα ότι η ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ 5 θα πετύχει και ότι η νέα μετασκευασμένη μονάδα Φ.Α. θα μπορεί να ανταγωνίζεται τις καθαρόαιμες μονάδες Φ.Α. ή να μείνει ακόμα και ανενεργή!  Πιο κάτω δεν έχει !!! 

Και φυσικά να μην έχουμε ως εναλλακτική τη λιγνιτική μονάδα ΑΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ 5 ακόμα και ως εφεδρεία στις δύσκολες εποχές, τόσο από άποψη επάρκειας κάλυψης του συστήματος (Χειμώνες-Καλοκαίρια) με Ηλεκτρική Ενέργεια (Η/Ε) όσο και αντιστάθμισης των υψηλών τιμών του Φ.Α. (150 ΕΥΡΩ/ MWh  σήμερα η παραγόμενη από λιγνίτη, ενώ πλησιάζει τα 300 ΕΥΡΩ από το Φ.Α.). Και όπως είναι αναμενόμενο θα εξακολουθήσουν υψηλές ή και ψηλότερες οι τιμές, αφού το Φ.Α. θα αποτελεί μονοπώλιο στην πολύχρονη αυτή μεταβατική περίοδο.

Αν η κυβέρνηση λάβει την αδικαιολόγητη, καταχρηστική και παράνομη απόφαση της κατηφόρας προς τα  Άδυτα Σκοτάδια, πείτε μας κ Αλέξη Τσίπρα την Πέμπτη 2/12/21 που θα μας επισκεφθείτε αν την ακολουθήσετε. Μήπως να αποφασίσετε η δυνατόν μαζί με τα άλλα κόμματα, να προβάλλετε κάθε θεμιτή αντίσταση να μην μετασκευαστεί η ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ 5; Περιμένουμε εναγωνίως απάντηση.

Σημ.: 1 ΟΙ ΜΟΝΑΔΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Η/Ε ΜΕ ΚΑΥΣΙΜΟ ΤΟΝ ΛΙΓΝΙΤΗ: ΑΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ 5 – ΑΗΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 5 – ΑΗΣ ΜΕΛΙΤΗΣ & ΑΗΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ 3  ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΤΕΙΝΟΥΝ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ!  Για λόγους οικονομίας, ανεξαρτησίας και ασφάλειας τροφοδοσίας με Η/Ε του συστήματος !!!

Σημ.: 2  Όσον αφορά τις επιπτώσεις στην τιμή της παροχής Θερμικής Ενέργειας των τριών τηλεθερμάνσεων Κοζάνης-Πτολεμαΐδας-Αμυνταίου, με την προγραμματισμένη κοινή μελλοντική τροφοδοσία τους από την (υποτιθέμενη) Μονάδα Φ.Α. Πτολεμαΐδα 5, από  την Μονάδα Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού-Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) και τους Ηλεκτρολέβητες στον ΑΗΣ Καρδιάς, συγνώμη αλλά τη σταθερότητα στις σημερινές τιμές δεν μπορεί να την εγγυηθεί ΚΑΝΕΙΣ ….. Αντίθετα όταν θα κοπάσει το «πανήγυρη» της απολιγνιτοποίησης, η τιμή της Θερμικής Ενέργειας θα ακολουθήσει τις υψηλές τιμές του πανάκριβου εισαγόμενου Φ.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου