Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021

Πέθανε ο καθηγητής Σπυρίδων Σφέτας, φανατικός υπέρμαχος της Συμφωνίας των Πρεσπών

 Έφυγε χθες από τη ζωή ο Σπυρίδων Σφέτας, καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Βαλκανικής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ. Το τελευταίο διάστημα ....νοσηλεύονταν σε κέντρο αποκατάστασης στη Θεσσαλονίκη.

Βαθιά γνώστης του Μακεδονικού ζητήματος-όσο λίγοι στην Ελλάδα- , Βουλγαρόφωνος ο ίδιος, παρακολούθησε το ζήτημα για περισσότερο από 30 χρόνια με αστείρευτο πάθος και συνέπεια.



Ήταν μέλος της Επιτροπής, που ανέπτυξε το ιστορικό υπόβαθρο της «σλαβομακεδονικής ταυτότητας» και της «σλαβομακεδονικής γλώσσας» από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα.



Υπέρμαχος της Συμφωνίας των Πρεσπών έδωσε τις δικές του μάχες για την πιστή εφαρμογή της αλλά και για την αλλαγή των σχολικών εγχειριδίων στη γειτονική χώρα, βάζοντας την δικιά του σφραγίδα. Συνεργάστηκε μεταξύ άλλωαν με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και ως πρόεδρος της Επιτροπής για τα σχολικά εγχειρίδια, κατάφερε να αποδεχτούν οι γείτονες, επισήμως, στο εκπαιδευτικό τους σύστημα πως η αρχαία Μακεδονία είναι μόνο ελληνική.


Ένα από τα πιο σοβαρά ζητήματα μαζί με το ονοματολογικό ήταν η διαστρέβλωση στην ιστορική καταγραφή της αρχαίας Μακεδονίας, ένα ζήτημα στο οποίο έδωσε τέλος η Μεικτή Διεπιστημονική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων στην οποία συμμετείχε. Επί των ημερών του σημειώθηκε η μεγαλύτερη πρόοδος για την αλλαγή των σχολικών βιβλίων της Βόρειας Μακεδονίας.




Το βιογραφικό του

Ο Σπυρίδων Σφέτας γεννήθηκε στο χωριό Κοιλάδα Λαρίσης το 1960. Το 1978 αποφοίτησε από το Α΄ Λύκειο Αρρένων Λαρίσης και εισήχθηκε στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ. Το 1983 αποφοίτησε από το Ιστορικό Τμήμα της Σχολής. Με υποτροφία αρχικά του Ι.Κ.Υ. και αργότερα του γερμανικού κράτους πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην ιστορία της Ανατολικής και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και στη Σλαβολογία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου (1985-1991).

Το 1991 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Μονάχου με διατριβή σχετικά με το Μακεδονικό. Επέστρεψε στην Ελλάδα και εκπλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία ως διερμηνέας της γερμανικής και βουλγαρικής στο Δεύτερο και Έβδομο Γραφείο του Τρίτου Σώματος Στρατού. Το 1993 διορίστηκε επιστημονικός συνεργάτης στο Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου (ΙΜΧΑ). Το 1999 εκλέχτηκε Λέκτορας Νεώτερης και Σύγχρονης Βαλκανικής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, το 2004 εξελίχθηκε στη θέση του Επίκουρου Καθηγητή και το 2009 στη θέση του Αναπληρωτή Καθηγητή. ‘Εγραψε πολλές μελέτες και άρθρα για την Ιστορία των Βαλκανίων, αλλά και για τις τρέχουσες εξελίξεις, συμμετείχε σε πολλά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Γνώριζε Αγγλικά ,Γαλλικά, Γερμανικά, Ρωσικά και τις βαλκανικές γλώσσες.α

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου