Πέμπτη 6 Μαΐου 2021

Η είδηση της χρονιάς: Ο Biden θέλει να καταργήσει τις πατέντες των εμβολίων !

 Σε μία μείζονος σημασίας στρατηγική κίνηση που είναι πιθανό να αλλάξει τα δεδομένα στη μάχη με τον κορονοϊό και ταυτόχρονα να έχει τεράστιες προεκτάσεις η διακυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν στηρίζει επίσημα την απελευθέρωση της πατέντας για τα εμβόλια για την ...

Covid-19.

Με κίνηση ματ οι ΗΠΑ, αλλάζουν αυτό που φαινόταν απίθανο μέχρι πριν λίγες μέρες και αποφάσισαν να στηρίξουν την προσπάθεια για άρση της πατέντας των εμβολίων για τον κορονοϊό.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλέον ξεκάθαρα και επίσημα τις προσπάθειες για την άρση των πατεντών σε ότι αφορά τα εμβόλια κατά του κορονοϊού.

Είναι μια ραγδαία εξέλιξη, η οποία εφόσον τελικά οδηγήσει σε άρση της πατέντας θα αλλάξει το τοπίο και θα οδηγήσει την παραγωγή του εμβολίου σε τεράστιες δόσεις και για τις φτωχότερες χώρες του κόσμου που βλέπουν την πανδημία να καλπάζει και τους δυτικούς να εμβολιάζονται.

Η επίσημη ανακοίνωση έγινε αργά το βράδυ της Τετάρτης, ώρα Ελλάδας, από την επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας των ΗΠΑ για την Εμπορική Πολιτική, Κάθριν Τάι.

«Αυτοί οι εξαιρετικά κρίσιμοι καιροί και περιστάσεις απαιτούν έκτακτα μέτρα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την απελευθέρωση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια Covid-19 για να συνδράμουμε στον τερματισμό της πανδημίας, και θα συμμετάσχουμε ενεργά στις διαπραγματεύσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου [ΠΟΕ] προς υλοποίηση αυτού» αναφέρει η Κάθριν Τάι σε ανάρτησή της στο Twitter.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, έκανε λόγο για μνημειώδη στιγμή στη μάχη κατά του κορονοϊού, σημειώνοντας ότι η δέσμευση που αναλαμβάνει ο Τζο Μπάιντεν συνιστά ισχυρό παράδειγμα αμερικανικής ηγεσίας στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων υγειονομικών προκλήσεων.

Η κίνηση είναι προκαταρκτική και δεν εγγυάται άμεσα την άρση στις πατέντες, επισημαίνει σχετικά το CNN, εντούτοις αποτελεί τεράστιο βήμα το οποίο επεδίωκαν οργανισμοί και ανθρωπιστικές οργανώσεις διεθνώς προς άρση των ανισοτήτων μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών σχετικά με τη διανομή των εμβολίων.

Η πρώτη αντίδραση στην Ελλάδα ήρθε από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος εδώ και καιρό είχε ζητήσει να αρθεί η πατέντα για τα εμβόλια. Μάλιστα είχε καλέσει την ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει πρόταση στην ΕΕ.

Οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ της κατάργησης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, δηλαδή της πατέντας, για τα εμβόλια του Covid-19, όπως δήλωσε η επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας των ΗΠΑ για την εμπορική πολιτική, Κάθριν Τάι», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, σε σχετική δήλωσή του.

«Όταν το Γενάρη ζητούσα από τον κ. Μητσοτάκη να αναλάβει ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την άρση της πατέντας στα εμβόλια, με χλεύαζε στη Βουλή κατηγορώντας με ότι θέλω να καταργηθεί η "ελεύθερη αγορά" με ένα νόμο κι ένα άρθρο. Όταν δεν κατανοείς ότι οι καιροί αλλάζουν, απλά συνεχίζεις να ζεις στον παλιό κόσμο και να υπερασπίζεσαι με πάθος τις αξίες του. Εν προκειμένω τα κέρδη των μεγάλων πολυεθνικών», σημείωσε ακόμη.

Και κατέληξε λέγοντας πως «η πανδημία όμως αποτελεί ιστορική τομή. Και ήρθε η ώρα να θέσουμε την ανθρώπινη ζωή πάνω από τα κέρδη».

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμιζαν τι απαντούσε ο Κ. Μητσοτάκης στην πρόταση Τσίπρα για πρωτοβουλιες για άρση της πατέντας των εμβολίων στις 15 Γενάρη.

Αναφορικά με την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, που είχε κάνει πριν λίγες ημέρες όταν επισκέφθηκε την ΠτΔ, να αναλάβει δηλαδή η  χώρα πρωτοβουλία και να ζητήσει από την ΕΕ να εξασφαλίσει τις πατέντες των εμβολίων, ώστε να μπορούν να παράγονται μαζικότερα οι δόσεις που χρειάζονται για τον άμεσο εμβολιασμό των πολιτών ο κ. Μητσοτάκης σχολίαζε:«Πάλι καλά που δεν ζητήσατε να κρατικοποιηθούν Pfizer και AstraZeneca με ένα νόμο και ένα άρθρο» και ότι «μετά τα λεφτόδεντρα ανακαλύψατε και τα εμβολιόδεντρα».

Μόσιαλος: Είναι καιρός πλέον η Ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει επίσημα την πρόταση

Σχόλιο για την παραπάνω είδηση έκανε και ο Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος θύμισε ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε υποστηρίξει, αρχικά, ανάλογη θέση για το ζήτημα των πατεντών στα εμβόλια.

Αναλυτικά, ο καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας στο LSE έγραψε στα social media: «Με επίσημη ανακοίνωση της η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποστηρίζει την θέση που είχα καταθέσει πριν από 13 μήνες για τις πατέντες και τα εμβόλια για την αντιμετώπιση του κορωνοιού. Μια θέση που είχε υποστηρίξει αρχικά και ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Είναι καιρός πλέον η Ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει επίσημα την πρόταση αυτή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Από την αρχή της πανδημίας προσπάθησα να συμβάλλω με εποικοδομητικές προτάσεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας και στην Ελλάδα και διεθνώς. Προτάσεις που κατατέθηκαν έγκαιρα και ήταν καινοτόμες και συγκεκριμένες. Αυτό θα συνεχίσω να κάνω και τους επόμενους μήνες».

Απογοητευμένη η Διεθνής Ομοσπονδία Φαρμακοβιομηχανιών

Η απόφαση των ΗΠΑ να στηρίξουν την πρόταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας περί κατάργησης της πνευματικής ιδιοκτησίας στα εμβόλια για την Covid-19 «είναι απογοητευτική», δήλωσε χθες σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Ομοσπονδία Φαρμακοβιομηχανιών (IFPMA).

Διαβάστε επίσης: Μπάιντεν: Υπέρ της κατάργησης της πνευματικής ιδιοκτησίας στα εμβόλια για την Covid-19

«Είμαστε απόλυτα ευθυγραμμισμένοι με τον στόχο τα εμβόλια κατά της Covid-19 να μοιράζονται γρήγορα και δίκαια σε όλο τον κόσμο. Αλλά όπως συνεχίζουμε να λέμε, μια προσωρινή άρση είναι η κοινή αλλά λάθος απάντηση σε ένα σύνθετο πρόβλημα», υπογράμμισε η ανακοίνωση του λόμπι φαρμακοβιομηχανιών, που έχει έδρα στην Γενεύη.

«Η άρση των πατεντών στα εμβόλια για την Covid-19 δεν θα αυξήσει την παραγωγή, ούτε θα παράσχει πρακτικές λύσεις που χρειάζονται για την αντιμετώπιση αυτής της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης. Αντιθέτως πιθανώς θα οδηγήσει σε αποσυντονισμό», πρόσθεσε η IFPMA.

Οι πραγματικές προκλήσεις είναι οι εμπορικοί φραγμοί, η συμφόρηση στις αλυσίδες εφοδιασμού, οι ελλείψεις πρώτων υλών και η «προθυμία των πλούσιων χωρών να αρχίσουν να μοιράζονται δόσεις με φτωχές χώρες», ανέφερε.

«Μνημειώδης στιγμή» στη μάχη κατά της πανδημίας

«Μνημειώδη στιγμή στη μάχη κατά της Covid-19» χαρακτήρισε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να στηρίξει την άρση της πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους έγραψε ότι η δέσμευση του Αμερικανού προέδρου και της εκπροσώπου των ΗΠΑ για θέματα εμπορίου Κάθριν Τάι να στηρίξουν την άρση των πατεντών είναι ένα «πανίσχυρο παράδειγμα» της αμερικανικής ηγεσίας στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων υγειονομικών προκλήσεων.

«Η στήριξη του Λευκού Οίκου σε αυτήν την προσωρινή άρση των πατεντών για τα εμβόλια αντικατοπτρίζει τη σοφία και την ηθική ηγεσία των ΗΠΑ» για την ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια και τον τερματισμό της πανδημίας, πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ.


IEIDISIS


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου