Τρίτη 25 Μαΐου 2021

Documento: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία Βαξεβάνη για εργοδοτική αυθαιρεσία - Τι απαντά ο εκδότης

Σε συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του ομίλου Βαξεβάνη (εφημερίδα Documento, documentonews.gr, Κουτί της Πανδώρας), την Παρασκευή 28 Μαΐου καλεί η.... Συνέλευση Εργαζομένων/Ανέργων/Φοιτητών στα ΜΜΕ.

Όπως καταγγέλλει η οργάνωση, "ο Βαξεβάνης, εκμεταλλευόμενος κυβερνητικές διατάξεις, έχει βγάλει τους εργαζομένους του σε καθεστώς αναστολής εργασίας ενώ αυτοί συνεχίζουν να εργάζονται. Την διαφορά του μισθού που προκύπτει, τους την δίνει σε "μαύρα" χρήματα, συνεχίζει η Συνέλευση.



Επίσης καταγγέλλει κλίμα φόβου, τρόμου και μετάθεσης ευθυνών, όπου κανείς δεν μπορεί να αντιδράσει στις παράνομες και παράλογες απαιτήσεις του.

Η Συνέλευση σχολιάζει ότι διαχρονικά, ο Βαξεβάνης δεν διστάζει να εφαρμόσει τις αντεργατικές πολιτικές που καταγγέλλει, προχωρώντας μάλιστα, σε παράνομες αναστολές, απολύσεις και εκφοβισμό όσων αντιστέκονται.

Δείτε την ανάρτηση στο twitter:

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεια του @KostasVaxevanis, την Παρασκευή 28/5. Εκδικητικές απολύσεις, εξωθήσεις σε παραίτηση, δουλειά ενώ βρίσκεσαι σε αναστολή. Αυτό είναι το εργασιακό κλίμα που επικρατεί. Περισσότερα εδώ: Bαξεβάνης: Ασφαλίτικες μέθοδοι για δημιουργία αμφιβολιών Άμεση ήταν η απάντηση του Κώστα Βαξεβάνη με ανάρτησή του στο Τwitter λέγοντας πως πρόκειται για "μεθόδους της Ασφάλειας" και ότι "φτιάχνεται αφήγημα για δημιουργία αμφιβολιών". Δείτε την ανάρτησή του: Documento: Οι ασφαλίτικες και προβοκατόρικες μέθοδες δεν μας πτοούν 

 "Την ώρα που η προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να αποδομήσει το Documento αποτυγχάνει σε όλα τα επίπεδα και η εφημερίδα δικαιώνεται πανηγυρικά, γίνεται για ακόμη μια φορά προσπάθεια δυσφήμισης του εντύπου και του εκδότη του Κώστα Βαξεβάνη με ασφαλίτικες μεθόδους άλλων εποχών", αναφέρει σε ανάρτησή του το Documento και προσθέτει: 
 "Ενώ για πολλοστή φορά, με μια νέα ανακοίνωση η Νέα Δημοκρατία αφήνει διάφορα υπονοούμενα για το Documento σε σχέση με το πώς εκδόθηκε και πως συνεχίζει να εκδίδεται και επιχειρεί επίμονα να εμπλέξει τον εκδότη του και την εφημερίδα με τον εργολάβο Καλογρίτσα, ταυτόχρονα την ίδια ημέρα ένα blogspot που δεν υπάρχει, το katalipsiesiea.blogspot.com, καλεί την Παρασκευή, την ώρα που "κλείνει" η εφημερίδα για να πάει στο τυπογραφείο, συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της, με σκοπό να δημιουργήσει επεισόδια και να βάλει σε κίνδυνο την έκδοση του Documento. Ένα blogspot το οποίο έχει σταματήσει τη δραστηριότητά του από τον Δεκέμβριο του 2020 και από τότε έχει κάνει μόνο τρεις αναρτήσεις, στις 5 Μαρτίου, στις 11 Μαρτίου και σήμερα 24 Μαΐου. Με θέματα ανυπόστατα, όπως εκδικητικές απολύσεις, εξωθήσεις εργαζομένων σε παραίτηση και απαίτηση για εργασία σε εργαζόμενους που βρίσκονταν σε αναστολή, το συγκεκριμένο ανυπόστατο στο διαδίκτυο blogspot προσπαθεί να διαβάλει την εφημερίδα στο αναγνωστικό κοινό. Το από πού κατευθύνεται είναι πολύ εύκολο να το αναγνωρίσει κανείς αν δει τα likes που υπάρχουν κάτω από την ανάρτηση καθώς ξεχωρίζουν αυτά του Αδωνη Γεωργιάδη, του Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και όλων των γνωστών trolls της Νέας Δημοκρατίας. Και όλα αυτά ενώ είναι γνωστό στους παροικούντες τη δημοσιογραφική Ιερουσαλήμ ότι είναι η μοναδική εφημερίδα που δεν έχει καθυστερήσει ποτέ τη μισθοδοσία, πληρώνοντας πάντα στην ώρα της τους εργαζόμενους σε αυτήν. Καθώς απέτυχαν όλες οι προσπάθειες του Κυριάκου Μητσοτάκη για να κλείσει το Documento τώρα έβαλε σε εφαρμογή τις ασφαλίτικες μεθόδους της ΕΡΕ και των παρακρατικών που οδήγησαν τη χώρα στη δικτατορία της 21ης Απριλίου και στη φίμωση του Τύπου".


Ο Κώστας Βαξεβάνης έχει συγκεντρώσει όλα τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του το τελευταίο διάστημα για τη γνωστή υπόθεσή του με τον Φουρθιώτη, προκαλώντας μεγάλο κύμα συμπαράστασης και στήριξης στα κοινωνικά δίκτυα προς το πρόσωπο του. Ωστόσο, αυτό που δεν είναι και τόσο γνωστό (και σκόπιμα μένει στο σκοτάδι) είναι η στάση του και η συμπεριφορά του ως εργοδότης. Και ότι πρόσφατα ο εκδότης της εφημερίδας Documento προχώρησε σε μια ακόμη εκδικητική απόλυση εργαζομένου, τη στιγμή που η πλειοψηφία των δημοσιογράφων της εφημερίδας βρισκόταν σε καθεστώς παράνομης αναστολής.

Αναστολές και απολύσεις

Υιοθετώντας μια πρακτική που εφαρμόζεται και από άλλα ΜΜΕ, ο όμιλος Βαξεβάνη ανακοίνωσε τον Νοέμβριο του 2020 στη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων ότι μπαίνουν σε καθεστώς αναστολής εργασίας αλλά την ίδια ώρα θα εργάζονται κανονικά. Έτσι οι περισσότεροι/ες βρέθηκαν για έξι ολόκληρους μήνες σε αναστολή λαμβάνοντας το αντίστοιχο επίδομα και η διαφορά έως τη συμπλήρωση του ποσού που υπολείπεται του μισθού τους πληρώνεται από την εταιρεία. Για ακόμα μία φορά, οι εργαζόμενοι στον όμιλο κλήθηκαν να βάλουν "πλάτη" στον εκδότη Κώστα Βαξεβάνη ο οποίος επικαλείται τα οικονομικά προβλήματα της εταιρίας και τον αποκλεισμό του από τη λίστα Πέτσα και τη διαφημιστική πίτα για να δικαιολογήσει αντεργατικές πρακτικές.

Οι ελάχιστοι δημοσιογράφοι που έχουν απομείνει στην εφημερίδα και στις δύο ιστοσελίδες (documentonews και Κουτί της Πανδώρας) καλούνται επιτακτικά να ανταποκριθούν σε όλο και πιο αυξημένες υποχρεώσεις και καθήκοντα όπως να παράγουν καθημερινά ρεπορτάζ και κείμενα για την ιστοσελίδα, βιβλία, ειδικές εκδόσεις και podcasts.

Όσες φορές οι εργαζόμενοι/ες διαμαρτυρήθηκαν αυτούς τους έξι μήνες για αυτή την συνθήκη ζητώντας να μπει τέλος στο παράνομο καθεστώς της αναστολής, πήραν ως απάντηση από την εργοδοσία αόριστες φράσεις και γενικολογίες όπως "δεν βγαίνουμε" και "κάντε υπομονή".

Εν μέσω αυτού του πρωτόγνωρου καθεστώτος τηλεργασίας και αναστολής συμβάσεων, ο εκδότης Κώστας Βαξεβάνης προχώρησε σε μία εκδικητική απόλυση εργαζόμενου από το Κουτί της Πανδώρας ο οποίος δήλωσε την επιθυμία του να μη συμμετέχει στο παράνομο καθεστώς αναστολής και κρυφής εργασίας. Σε μία κίνηση επίδειξης "πυγμής" και αυταρχισμού, ο εκδότης απέλυσε τον εργαζόμενο και στη συνέχεια δημιούργησε για ακόμη μία φορά κλίμα εργοδοτικής τρομοκρατίας απέναντι στους υπόλοιπους/ες προκειμένου να καταστείλει τις αντιστάσεις αναδεικνύοντας ότι η οποιαδήποτε διαφωνία για εργασιακά ζητήματα αποτελεί λόγο αποχώρησης. Με εκφράσεις όπως "θα απολύεται όποιος αποφασίζουμε εμείς" και "μην τολμήσετε να φέρετε αντίρρηση" η εργοδοσία προσπαθεί να επιβάλλει τους δικούς της κανόνες και να διαμορφώσει ένα πειθήνιο κομμάτι εργαζομένων που θα πειθαρχεί αδιαμαρτύρητα σε όλες τις αποφάσεις της. Λίγες εβδομάδες μετά την απόλυση, ακόμα μία συνάδελφος και νέα μητέρα εξωθήθηκε σε παραίτηση. Ο εκδότης - δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ (!), επιχειρεί να αποσπάσει τη συναίνεση μέσω του εκφοβισμού όσων καταδεικνύει ως εσωτερικούς εχθρούς . Όσοι τολμούν να διατυπώσουν αντιρρήσεις και προβληματισμούς γύρω από τις πρακτικές του βρίσκονται με συνοπτικές διαδικασίες στο λογιστήριο και με το χαρτί της απόλυσης στα χέρια.

Υπάρχουν… ντοκουμέντα

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο εκδότης της εφημερίδας Documento κάνει πρώτα την "κρίση ευκαιρία" και στη συνέχεια υιοθετεί αντεργατικές συμπεριφορές και πρακτικές (πάντα στο όνομα της αριστεράς και της μάχης κατά της διαφθοράς).

Το φθινόπωρο του 2016 η αρχισυντάκτρια της ιστοσελίδας πρότεινε σε εργαζόμενους που πέρασαν από συνέντευξη να δουλέψουν με μπλοκάκι και μισθό 600 ευρώ... μικτά (δηλαδή 330 ευρώ καθαρά τον μήνα). Όταν μία συνάδελφος κατήγγειλε δημόσια αυτές τις πρακτικές, δέχθηκε χυδαία επίθεση από εργοδοτικούς αλλά και από τον ίδιο τον Κώστα Βαξεβάνη, ενώ χρησιμοποιήθηκαν δημόσια εναντίον της προσβλητικοί και σεξιστικοί χαρακτηρισμοί.

Τον Οκτώβριο του 2019 ο Κώστας Βαξεβάνης κυριολεκτικά ξήλωσε δύο ολόκληρα τμήματα της εφημερίδας απολύοντας πέντε δημοσιογράφους ( κάποιους από αυτούς εκδικητικά, επειδή τόλμησαν να τοποθετηθούν σε γενικές συνελεύσεις) και εξωθώντας άλλους τόσους σε παραίτηση επειδή δεν μπορούσαν να αντέξουν την πίεση.

Και ενώ ο εκδότης είχε επικαλεστεί οικονομικά προβλήματα και τον αποκλεισμό του από την διαφημιστική πίτα για να δικαιολογήσει απολύσεις, στη συνέχεια λοιδόρησε τους άνεργους πλέον συναδέλφους αποκαλώντας τους τεμπέληδες, άχρηστους, μέχρι και πράκτορες σκοτεινών συμφερόντων.

Αριστερά αφεντικά, αντεργατικές πρακτικές

Από όλα τα παραπάνω, είναι εμφανές ότι ο εκδότης δεν επιζητά δημοσιογράφους και εργαζόμενους, αλλά πιστά σκυλιά που θα του βγάζουν το φίδι από την τρύπα, ενώ θα δηλώνουν δημόσια περήφανοι που δίνουν στο πλευρό του τη μάχη κατά της διαφθοράς. Για τον συγκεκριμένο άλλωστε, αποτελεί πάγια τακτική να ζητά από τους εργαζόμενους να βγουν μπροστά και να τον υπερασπιστούν. Αποτελεί όμως "αιτία πολέμου" όταν αυτό συμβεί για εργασιακά και συνδικαλιστικά ζητήματα τα οποία ο ίδιος καταστρατηγεί. Το δημοσιογραφικό περιεχόμενο δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να συνδέεται με τα εργασιακά δικαιώματα μέσα στους χώρους δουλειάς, όσο και αν ο Βαξεβάνης επιχειρεί να τα συνδέσει με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο.

Είναι σαφές ότι αυτή η κυβέρνηση θα συνεχίσει να επιτίθεται με σφοδρότητα στους εργαζόμενους, διαμορφώνοντας ένα ασφυκτικό μιντιακό τοπίο που θα αναπαράγει και θα διαμορφώνει συναίνεση γύρω από τα κυρίαρχα αφηγήματα.

Αυτή η συνθήκη όμως αποτελεί πρόσφορο πεδίο για τα αριστερά, "εναλλακτικά" και "προοδευτικά" αφεντικά του κλάδου που καρπώνονται πολιτική υπεραξία και κύρος, ενώ επιβάλλουν στους δικούς τους εργαζόμενους συνθήκες γαλέρας και μία ομερτά σιωπής απέναντι στις αυθαιρεσίες τους. Πρόκειται για συμπεριφορές που επαναλαμβάνονται πανομοιότυπα από όλους τους αριστερούς εργοδότες οι οποίοι καλλιεργούν κλίμα συναίνεσης γύρω από τις πρακτικές τους με αναφορές σε "οικογένειες" και "μάχες" που συσπειρώνουν ιδεολογικά και επισκιάζουν τις εργατικές διεκδικήσεις.

Αναγνωρίζουμε ότι η ανάδειξη των εργασιακών συνθηκών στο Documento και το Κουτί της Πανδώρας σε αυτή τη χρονική στιγμή, μετά τις πρόσφατες καταγγελίες του Κώστα Βαξεβάνη θα προκαλέσει ερωτηματικά σε πολλούς, εχθρούς και φίλους του εκδότη, οι οποίοι θα προσπαθήσουν αμφότεροι να αποδώσουν στην παρέμβασή μας σκοτεινά κίνητρα, όπως έχουν κάνει πολλοί άλλοι εκδότες στο παρελθόν όταν βρέθηκαν αντιμέτωποι με καταγγελίες της συνέλευσής μας.

Δεν είναι ο ρόλος μας επί του παρόντος να αξιολογήσουμε τους ισχυρισμούς του Κώστα Βαξεβάνη. Ούτε θα δώσουμε εξηγήσεις για την αλληλεγγύη μας σε συναδέλφους που απολύονται ή αναγκάζονται να εργάζονται σε καθεστώς αναστολής. Εδώ και χρόνια καταγράφονται περιστατικά εργοδοτικής αυθαιρεσίας στα μαγαζιά του συγκεκριμένου εκδότη, αλλά οι παράνομες αναστολές και οι απολύσεις θα μας βρίσκουν πάντα απέναντι από όλα τα αφεντικά.

Από την πλευρά μας, δηλώνουμε πως τασσόμαστε αταλάντευτα υπέρ των συναδέλφων μας που δέχονται επίθεση από όποιας μορφής εργοδότες.

Να σπάσoυμε το κλίμα τρομοκρατίας και φόβου

Αντίσταση, αξιοπρέπεια, αλληλεγγύη, αυτοοργάνωση στους χώρους δουλειάς

Καλούμε σε συγκέντρωση έξω από τον όμιλο Βαξεβάνη, Κολωνού 12 -14, στο Μεταξουργείο, την Παρασκευή 28/5, στις 18:00

Συνέλευση εργαζομένων/ανέργων/φοιτητών ΜΜΕ - Κατάληψη ΕΣΗΕΑ
lawandorder.gr lawandorder

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου