Τετάρτη 26 Μαΐου 2021

Ευσταθία Καμπισιούλη: Η πρώτη νοσηλεύτρια που έκανε το εμβόλιο - "Να εμβολιαστούμε για να γλιτώσουμε"

 Εκείνο το πρωινό της 27ης Δεκεμβρίου του 2020, λίγες μόνο ώρες προτού το δύσκολο αυτό έτος μας αφήσει προκειμένου να το διαδεχτεί αυτό που διανύουμε, η Ευσταθία - ή Έφη όπως .....προτιμά να την φωνάζουν - Καμπισιούλη κάθισε σε μια από τις καρέκλες που η ίδια ως νοσηλεύτρια συνηθίζει ως σήμερα να υποδέχεται τους ασθενείς της.






"Είχα κι έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην επιστήμη”

Άραγε, το μήνυμα της 27ης Δεκεμβρίου εστάλη όπως η ίδια θα ήθελε; "Θεωρώ πως ναι, σε πολύ μεγάλο βαθμό. Εξάλλου αυτό που πριν λίγο καιρό φάνταζε ως ουτοπία, σήμερα δεν είναι πια. Στην Ελλάδα, ένας στους δύο εμβολιάζεται και αυτό είναι ίσως το πιο ελπιδοφόρο μήνυμα της καμπάνιας που ξεκίνησε από εκείνη την ημέρα. Διότι, το εμβόλιο είναι ο μόνος τρόπος να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, ο μόνος τρόπος να κερδίσουμε πίσω τη ζωή, που χάσαμε τον τελευταίο χρόνο” σημειώνει η Εφη Καμπισιούλη στο GRTimes.


Σε ερώτηση δε, για το πώς πήρε την απόφαση να εμβολιαστεί ως η πρώτη πολίτης της Ελλάδας παρά το γεγονός ότι εκείνο το διάστημα δεν υπήρχε η ίδια πληροφόρηση με αυτήν που υπάρχει σήμερα, προσθέτει πως "καμιά φορά η άγνοια είναι σωτηρία (γελάει). Όχι δεν ήταν άγνοια, αλίμονο. Ως υγειονομικός ήμουν πεπεισμένη για την επιτυχία της επιστήμης. Ως υγειονομικός εμβολιαζόμουν και εμβολιάζομαι και πριν τον κορονοϊό.

Όταν ξεκίνησε αυτή η κουβέντα για τα εμβόλια ήμουν ήδη αποφασισμένη, από την πρώτη στιγμή, χωρίς ποτέ να δειλιάσω, χωρίς ποτέ να "λυγίσω” από τα σενάρια συνομωσίας , ότι θα το κάνω. Είχα διαβάσει και ήξερα, όλα όσα έπρεπε να ξέρω. Επιπλέον, είχα και εξακολουθώ να έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην επιστήμη. Απόλυτη. Ακόμη και τώρα, που ακούγονται και προβάλλονται διάφορα, πιστεύω ότι, ο εμβολιασμός είναι ο μόνος τρόπος για να γλιτώσουμε από την πανδημία. Έχει αποδειχτεί και στο παρελθόν, όταν τα εμβόλια έσωσαν την ανθρωπότητα και από άλλες ασθένειες”.

εμβολιασμός

"Μου προτάθηκε να είμαι η πρώτη και δέχτηκα - Είχα ήδη αποφασίσει ότι θα το κάνω”

Πώς φτάσαμε όμως στο να είναι η Έφη Καμπισιούλη η πρώτη Ελληνίδα πολίτης που θα έκανε το εμβόλιο κατά του κορονοϊού; "Δεν ήταν μια απόφαση δική μου. Μου προτάθηκε από τον διευθυντή της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας. Με ρώτησε "θες να είσαι η πρώτη;” και είπα ναι. Ήταν μια απόφαση ειλημμένη για μένα, οπότε δεν χρειάστηκε να το σκεφτώ για να συνειδητοποιήσω. Και όπως εξελίχθηκε; Ναι είχε θετικό πρόσημο για μένα. Για τη ζωή μου, για την καριέρα μου. Χαίρομαι που ήμουν εγώ, χαίρομαι που ήταν μια γυναίκα, χαίρομαι που ήταν μια νοσηλεύτρια” αναφέρει χαρακτηριστικά στο GRTimes. Όμως, το μήνυμα στους υγειονομικούς πέρασε με δεδομένα τα ποσοστά των εμβολιασμών στον επαγγελματικό της κλάδο;


Η διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής αναφέρει: "Αν το δούμε στεγνά με νούμερα, ένα ποσοστό πάνω από το 80% των νοσηλευτών έχει σήμερα εμβολιαστεί. Ξέρετε, ο όρος υγειονομικός εμπεριέχει μια ευρεία γκάμα εργαζομένων και υπαλλήλων στον τομέα της Υγείας και νομίζω ότι σε αυτό το πλαίσιο μας πήρε λίγο η μπάλα. Το γεγονός, έχει να κάνει και με την κουλτούρα του καθενός αλλά και με τον χώρο στον οποίο εργάζεται”.

Εμβολιασμός

"Είμαστε στη σωστή κατεύθυνση αλλά δεν έχουμε τελειώσει ακόμη με τον ιό”

Η ερώτηση είναι απλή: Πώς είναι σήμερα η πρώτη Ελληνίδα που εμβολιάστηκε κατά του κορονοϊού; Πώς νιώθει η Έφη Καμπισιούλη; "Η αλήθεια είναι ότι εμείς ως υγειονομικοί μέχρι σήμερα που μιλάμε, αυτή τη χαλάρωση, που βλέπουμε στις υπόλοιπες δραστηριότητες, δεν την έχουμε νιώσει. Μέχρι το Πάσχα στον Ευαγγελισμό οι ρυθμοί παρέμεναν εξαντλητικοί, ενώ και σήμερα η βελτίωση του προβλήματος δείχνει ελάχιστη μπροστά στον δρόμο που έχουμε να διανύσουμε. Ναι μεν λοιπόν, η πανδημία αργά αλλά σταθερά υποχωρεί, ναι μεν με τους 5 εκατομμύρια εμβολιασμούς φαίνεται ότι πηγαίνουμε προς τη σωστή κατεύθυνση, τουλάχιστον για τους καλοκαιρινούς μήνες, ωστόσο δεν χρειάζεται υπερβολική άνεση από κανέναν. Πρέπει απλά, να περιμένουμε καλύτερες μέρες”.

Εν κατακλείδι και αναφορικά με το μήνυμα που θέλει να στείλει η ίδια σε όσους επιλέγουν τον δρόμο του μη εμβολιασμού, στους λεγόμενους "αρνητές” η κα. Καμπισιούλη ξεκαθάρισε ότι "καταρχάς ο όρος "αρνητές” δεν είναι σωστός. Υπάρχει ένα σημαντικός αριθμός ανθρώπων που αντιμετωπίζουν τον εμβολιασμό με σκεπτικισμό. Και εδώ η λύση πρέπει να είναι μία. Η Πολιτεία αλλά και όσοι εμπλέκονται με το πρόγραμμα εμβολιασμού, να πείσουν για την αναγκαιότητα των εμβολίων. Νομίζω ότι εκεί χωλαίνουμε στο ότι δεν έχουμε πείσει ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού, για την αναγκαιότητα της πράξης. Εγώ, ως νοσηλεύτρια που έκανα το εμβόλιο, μπορώ να αντιληφθώ τους λόγους που κάποιος πολίτης αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό το πρόγραμμα, ωστόσο θεωρώ ότι αυτός είναι και ο μοναδικός τρόπος για να βγούμε από την πανδημία. Τους καλώ λοιπόν, να κλείσουν τα αυτιά τους στις σειρήνες, στα social media όπου οι πληροφορίες είναι πολλές και σε κάποιες περιπτώσεις δεν διασταυρώνονται και να το αποφασίσουν. Τα πάντα εξάλλου, έχουν παρενέργειες. Ακόμη και η ασπιρίνη. Τους καλώ να τα αφήσουν όλα αυτά στην άκρη και να εμβολιαστούν. Για να γλιτώσουμε μια ώρα αρχύτερα από τον ιό και τις συνέπειές του”.

εμβολιασμός

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου