Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Κι’ άλλη νομική βοήθεια ζητώ

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης

Ακούω τους καναλάρχες και τη ΝΔ, με πρωτομάστορα τον Άδωνι, να λένε ότι τις άδειες λειτουργίας τηλεοπτικών σταθμών χορηγεί το ΕΣΡ βάσει του άρθρου 15§2 του Συντάγματος, εξ ου κα νόμος που θα ορίζει ότι τις άδειες χορηγεί η κυβέρνηση είναι αντισυνταγματικός. Ας διαβάσουμε....
τί λέει το επίμαχο άρθρο, το οποίο, σημειωτέον, είναι γραμμένο στα ελληνικά, ώστε να μην κατηγορηθώ για άγνοια ξένων γλωσσών: 
               « 2. Η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του Κράτους. Ο έλεγχος και η επιβολή των διοικητικών κυρώσεων υπάγονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης που είναι ανεξάρτητη αρχή, όπως νόμος ορίζει. Ο άμεσος έλεγχος του Κράτους, που λαμβάνει και τη μορφή του καθεστώτος της προηγούμενης άδειας, έχει ως σκοπό την αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων, καθώς και προϊόντων του λόγου και της τέχνης, την εξασφάλιση της ποιοτικής στάθμης των προγραμμάτων που επιβάλλει η κοινωνική αποστολή της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης και η πολιτιστική ανάπτυξη της Χώρας, καθώς και το σεβασμό της αξίας του ανθρώπου και την προστασία της παιδικής ηλικίας και της νεότητας.
 Νόμος ορίζει τα σχετικά με την υποχρεωτική και δωρεάν μετάδοση των εργασιών της Βουλής και των επιτροπών της, καθώς και προεκλογικών μηνυμάτων των  κομμάτων από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα».
               Βλέπει κανείς πουθενά να ορίζεται από το Σύνταγμα ότι το ΕΣΡ χορηγεί τις άδειες; Αν νόμος έχει επιφυλάξει αυτή την αρμοδιότητα στο ΕΣΡ, νεώτερος νόμος μπορεί να την αφαιρέσει λίαν συνταγματικώς.
               Άκουσα και τον πρωθυπουργό να λέει ότι η άρνηση της αντιπολίτευσης να λειτουργήσει συναινετικά για τον ορισμό των μελών του ΕΣΡ αποτελεί «θεσμική εκτροπή». Σημείωσε, μάλιστα, ότι τη βαρύγδουπη αυτή δήλωση  έκανε εν επιγνώσει της βαρύτητός της. Για να δούμε τί λέει το άρθρο 101Α§2  του Συντάγματος, το οποίο, επίσης, είναι διατυπωμένο εις την ελληνικήν:      
«2. Νόμος ορίζει τα σχετικά με την επιλογή και την υπηρεσιακή κατάσταση του επιστημονικού και λοιπού προσωπικού της υπηρεσίας που οργανώνεται για την υποστήριξη της λειτουργίας κάθε ανεξάρτητης αρχής. Τα πρόσωπα που στελεχώνουν τις ανεξάρτητες αρχές πρέπει να έχουν τα ανάλογα προσόντα, όπως νόμος ορίζει.  Η επιλογή τους γίνεται με απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής και  με επιδίωξη ομοφωνίας ή πάντως με την αυξημένη πλειοψηφία των τεσσάρων  πέμπτων των μελών της. Τα σχετικά με τη διαδικασία επιλογής ορίζονται από τον Κανονισμό της Βουλής.»
               Το Σύνταγμα, λοιπόν, κάνει λόγο για «επιδίωξη ομοφωνίας» και σε κάθε περίπτωση με πλειοψηφία των 4/5. Αφού επιδιώχθηκε η ομοφωνία και δεν επετεύχθη, πού βρίσκεται η θεσμική εκτροπή; Αλλά η βαρύτητα της δήλωσης μάλλον είναι εφάμιλλη της άλλης δήλωσης:  «θα είμαστε κάθε λέξη του Συντάγματος». 
               Τί δεν καταλαβαίνω ο τάλας; 
Σώτος -   αντισυνταγματολόγος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου