Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Απόφαση Δήμου, που θα ξεσηκώσει τους φιλόζωωους - "Δεν επιτρέπεται το τάισμα αδέσποτων"

Δεν επιτρέπεται το τάϊσμα των αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε πολυσύχναστους δρόμους και γειτονιές της πόλης....

Συστάσεις στους πολίτες και φιλόζωους να μην ταϊζουν τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς σε πολυσύχναστους δρόμους και γειτονιές του Κιλκίς απευθύνει η πενταμελής Επιτροπή αδέσποτων ζώων συντροφιάς του Δήμου Κιλκίς με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας αλλά και την αποφυγή ανάπτυξης αγέλης μέσα στην πόλη.

Η πενταμελής Επιτροπή αδέσποτων ζώων συντροφιάς του Δήμου Κιλκίς εντόπισε τους χώρους όπου συγκεντρώνονται συνήθως τα αδέσποτα ζώα και αποφάσισε σε συνεδρίασή της να μην επιτρέπεται το τάϊσμά τους στα ακόλουθα σημεία:
 εντός του Δημοτικού Πάρκου και Κήπου, στους περιβάλλοντες δρόμους τους (οικοδομικά τετράγωνα 43,44,47 και 48) καθώς επίσης και στα πεζοδρομημένα τμήματα ανάμεσά τους (πρώην οδός Αγίου Γεωργίου)
 εντός του τετραγώνου της Ιεράς Μητρόπολης Πολυανής και Κιλκισίου και στους δρόμους γύρω από αυτήν (οικοδομικό τετράγωνο 39)
 εντός των αύλειων χώρων όλων των Δημοτικών Σχολείων και των δρόμων γύρω από τα διδακτήρια και ιδιαίτερα του 2ου, 3ου και 5ου Δημοτικού Σχολείου, του 1ου, 2ου Γυμνασίου και 2ου Λυκείου αλλά και των γύρω από αυτά δρόμων
 γύρω από το Δημαρχείο, στην πλατεία Λατσιών (π. πλατεία Δημαρχείου) αλλά και στις περιβάλλουσες αυτών οδούς (οικοδομικά τετράγωνα 1 και 116)
 στον αύλειο χώρο και στους γύρω δρόμους του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς (οικοδομικό τετράγωνο 232)
 στους χώρους όλων των εκκλησιών και των περιβαλλόντων σε αυτές δρόμων και ιδιαιτέρως της εκκλησίας Αγίου Δημητρίου (δίπλα στο 2ο Γυμνάσιο και 2ο Λύκειο)
 στην πλατεία Ζωαγοράς και στους περιβάλλοντες αυτής δρόμους (οικοδομικό τετράγωνο 349)
 εντός και στους περιβάλλοντες δρόμους του εκπαιδευτικού χώρου του Κέντρου Γεωργικής Εκπαίδευσης ''ΕΛΓΟ Δήμητρα'' (οικοδομικό τετράγωνο 314)
 κατά μήκος της οδού 25ης Μαρτίου, από το ύψος της 21ης Ιουνίου μέχρι την οδό Χρ. Μαρτιάδη και κατά μήκος της οδού Τσιρογιάννη από τη συμβολή των οδών Πλάτωνος και Κοραή μέχρι το ύψος της Κ. Γαβριηλίδη
Όσοι επιθυμούν να ταϊζουν τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, μπορούν να επιλέξουν άλλους κοινόχρηστους χώρους, μακριά από τους προαναφερθέντες.


Υποχρεωτική η ετήσια δήλωση όλων των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς (σκύλοι – γάτες) στο Μητρώο του Δήμου Κιλκίς

Από την Αντιδημαρχία Ανάπτυξης ανακοινώνεται ότι οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς (σκύλων – γατών) είναι υποχρεωμένοι, βάσει νόμου, να μεριμνούν κάθε χρόνο για την καταχώριση του βιβλιαρίου υγείας του ζώου ή των ζώων τους στο μητρώο δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς του Δήμου (Τμήμα Ζωικής Παραγωγής, κα Βικτωρία Γούναρη τηλ. 23413 52244 κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες). Σε διαφορετική περίπτωση υπενθυμίζεται ότι προβλέπονται διοικητικές κυρώσεις (πρόστιμο 300 ευρώ).
Το βιβλιάριο υγείας παρέχει πληροφορίες για την ημερομηνία εφαρμογής του αντιλυσσικού εμβολίου και τον αριθμό ηλεκτρονικής σήμανσης του ζώου ή των ζώων συντροφιάς και ενημερώνεται ετησίως από ιδιώτη κτηνίατρο.
Η δήλωση όλων των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς στο Μητρώο του Δήμου Κιλκίς, κάθε χρόνο, είναι υποχρεωτική.

ΔΗΜΟΣ ΚΙΛΚΙΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 journalist@dhmoskilkis.gr


Τι λέει ο νόμος
(πηγή: zoosos)

Με αφορμή τη διαμαρτυρία της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας προς τον Δήμο Μαλεβιζίου και το Αστυνομικό Τμήμα Περιφέρειας Ηρακλείου Κρήτης για τους προπηλακισμούς και τις απειλές, που υφίστανται οι φιλόζωοι εθελοντές της Μ.Κ.Ο. «Ζωφόρος», όταν ταΐζουν τ’ αδέσποτα, θεωρούμε σκόπιμο να υπενθυμίσουμε, ότι η σίτιση των αδέσποτων σκυλιών και γατιών ΔΕΝ απαγορεύεται.

Είναι εύλογο, πως οι ιδιώτες, τα σωματεία, οι σύλλογοι, οι δήμοι, οι οποίοι ταΐζουν αδέσποτα, πρέπει να τηρούν τις συνθήκες υγιεινής. Ειδικά εμείς οι φιλόζωοι δεν θα πρέπει να παρατάμε σακούλες, αλουμινόχαρτα, περιττά πλαστικά δοχεία, άδειες κονσέρβες από εδώ και από εκεί.

Άλλωστε οι φιλόζωοι πρέπει πάντα να δίνουν το καλό παράδειγμα και για την προστασία του περιβάλλοντος. Οι πόλεις και τα χωριά μας είναι εξαιρετικά επιβαρημένες από τα σκουπίδια μας, γι’ αυτό και δεν πρέπει να επιβαρύνουμε τα πάρκα, τις πλατείες, τις γειτονιές μας με επιπλέον απορρίμματα καθώς έτσι ζημιώνονται και τα ζώα. Και δίνουμε αφορμή σε μη φιλόζωους να διαμαρτύρονται κατηγορώντας τ’ αδέσποτα.

Ο νόμος 4039/2012 προβλέπει, ότι το τάισμα και το πότισμα των αδέσποτων ζώων πρέπει να γίνεται από τους δήμους και φιλοζωικά σωματεία, συγκεκριμένα στο άρθρο 9 και στην παράγραφο 10 τονίζεται πως:

«Την ευθύνη για την επίβλεψη και τη φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων έχουν από κοινού οι ∆ήμοι οι οποίοι μάλιστα δύνανται να δημιουργήσουν και σημεία παροχής τροφής και νερού για τα ζώα αυτά, καθώς και τα συνεργαζόμενα με αυτούς φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις».

Θυμίζουμε και την δικαστική απόφαση του Πρωτοδικείου Χανίων υπέρ της Νατάσας Μπομπολάκη, προέδρου της Πανελλήνιας Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, η οποία την δικαίωσε στις 4 Ιανουαρίου 2012 και της επέτρεψε να συνεχίζει να ταΐζει τ’ αδέσποτα στην περιοχή των Χανίων της Κρήτης.

Ποτέ δεν απαγορευόταν η σίτιση των αδέσποτων

Άλλωστε και Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας απαντώντας σε σχετικό υπόμνημα στις 5 Αυγούστου 2011 (δηλαδή πριν την ψήφιση του 4039/2012) τονίζει στην επιστολή της με αριθμό πρωτοκόλλου 07/3932, ότι «η ισχύουσα νομοθεσία ΔΕΝ απαγορεύει την φροντίδα και σίτιση αδέσποτου ζώου στο φυσικό του χώρο».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου