Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

Σαν αληθινό μνημονιακό παραμύθι

[«Όποιος έχει στοιχεία, να τα πάει στον Εισαγγελέα». Διαχρονική πολιτική τακτική εγκαινιασθείσα υπό Κ. Σημίτη]

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης

Ο υπουργός καθισμένος στο πολυτελές απαστράπτον γραφείο του με φόντο τον Παρθενώνα και ένα φάκελο μπροστά του ανοιχτό. Απέναντί του ο Γενικός Γραμματέας τού υπουργείου του, καθιστός κι’ αυτός, αλλά σε κάθισμα κατά 10 εκ. χαμηλότερο από την υπουργική πολυθρόνα.
Υπ: αυτά είναι τα 5 έργα;
ΓΓ: ναι. Την άλλη εβδομάδα θα έχουμε άλλα ...
δύο.
Υπ: προβλεπόμενη δαπάνη;
ΓΓ: € 9 εκ. το καθένα.
Υπ: ακριβώς;
ΓΓ: +- 2%.
Υπ: άρα, ίδια. Πες τους να περάσουν.

Ο ΓΓ πετάγεται πάνω σαν ελατήριο και σε δευτερόλεπτα ανοίγει την πόρτα του γραφείου γνέφοντας σε κάποιους να περάσουν με μία ελαφρά υπόκλιση. Κάτι σαν το αισθαντικό νεύμα του Αντρέα προς τη Λιάνη στην κλίμακα του αεροσκάφους εκείνο το μακρυνό 1988. Πέντε καλοντυμένοι ευτραφείς ψαρομάλληδες δρασκελίζουν το κατώφλι και παίρνουν θέσεις στο γνώριμο στρογγυλό τραπέζι εργασίας που βρίσκεται δίπλα στο υπουργικό γραφείο. Υπουργός και ΓΓ κάθονται κι’ αυτοί.
Υπ: συνεννοηθείτε μεταξύ σας ποιός θα πάρει τί. Κανονίστε τις προδιαγραφές με τον ΓΓ και μη με μπλέξετε με ενστάσεις ανταγωνιστών.

Εκπρόσωπος εργολάβου: Μα θα πρέπει να περάσουμε και από την Ανεξάρτητη Αρχή Προμηθειών.
ΓΓ: πες στον Μεγάλο να τηλεφωνήσει στον Πρόεδρό της. Είχαν κάνει μαζί φυλακή επί χούντας. Αντιστασιακοί πρώτης γραμμής και οι δύο. Έφτυσαν αίμα για τη Δημοκρατία.
Υπ: είναι δυνατόν να μην ελεγχθεί ο διαγωνισμός από Ανεξάρτητους και άσπιλους λειτουργούς; Πώς θα διασφαλισθεί η διαφάνεια που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της προστασίας του ιδρώτα του πολίτη; Ώρες-ώρες δεν σας καταλαβαίνω που απορείτε με τα αυτονόητα!
Εκπρόσωπος εργολάβου: χθες διάβασα στο «Χιλιοστό Ψέμμα» ότι ο Σταυρουλάκης έχει στοιχεία που καίνε τον υπουργό και το περιβάλλον του.
ΓΓ: όποιος έχει στοιχεία, να τα πάει στον Εισαγγελέα.
Υπ: πες στον κοντό ολυμπιακάκια, όποιον του πάει στοιχεία, να τον γαμήσει. Και τώρα θα σας αφήσω, διότι έχω ένα σημαντικό ραντεβού.

Στο γραφείο εισέρχεται ένας νεαρός ρεπόρτερ.
Ρ: ευχαριστώ που με δεχθήκατε κ. υπουργέ.
Υπ: υποχρέωσή μου η ενημέρωση του λαού.
Ρ: δεν θα σας απασχολήσω πολύ. Έχω, όμως, στοιχεία από μία πολύμηνη έρευνα που δείχνουν ότι στελέχη του υπουργείου σας και μάλιστα του στενού περιβάλλοντός σας εμπλέκονται σε σκάνδαλα με μίζες και στημένους διαγωνισμούς. Θεώρησα, λοιπόν, υποχρέωσή μου, να ζητήσω την άποψή σας, πριν τα δημοσιεύσω.
Υπ: χαίρομαι νεαρέ που τηρείτε τους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, αλλά τί να σας πω εγώ; Δεν ασχολούμαι με συκοφαντίες και ψευδολογίες.
Ρ: μα τα στοιχεία είναι συντριπτικά και αδιάσειστα.
Υπ: τότε, γιατί δεν πάτε στον Εισαγγελέα κατ’ ευθείαν; Αυτό είναι το καθήκον κάθε νομοταγούς πολίτη. Όταν, μάλιστα, τα στοιχεία είναι, όπως λέτε, συντριπτικά και αδιάσειστα, τί νόημα έχει εγώ μεν να τα διαψεύσω, σεις δε να τα δημοσιεύσετε;
Ρ: ούτε καν να τα δείτε δεν θέλετε; Να μου πείτε μια γνώμη. Να γράψω ότι τα διαψεύσατε χωρίς καν να τα δείτε;
Υπ: δεν έχω χρόνιο για χάσιμο αγαπητέ μου. Με περιμένουν τρεις συσκέψεις για έργα που βρίσκονται υπό κατασκευή και αντιμετωπίζουν προβλήματα. Είναι δυνατόν να αφήσω τον λαό χωρίς αυτοκινητοδρόμους, λιμάνια, αεροδρόμια και γέφυρες; Σας ευχαριστώ και καλημέρα. Πάντως, όποτε θέλετε και για ό,τι χρειασθείτε, η πόρτα του γραφείου μου θα είναι για σας ανοιχτή. Η ενημέρωση του λαού πρώτιστο καθήκον.
Η πόρτα δεν έκλεισε βαρειά πίσω από τον νεαρό ρεπόρτερ.

Ο υπουργός στράφηκε στον ΓΓ: τον στραβοκάνη κιτρινιάρη και γρήγορα. Μίλα και στο αφεντικό τού νεαρού, αλλά μην αναμίξεις Όσταλλη, Αλαργογιάννη Σφηκανίδη, Λεσβοληναίο, Παλληκαρούζο, Φάτση και λοιπούς.

Σώτος - παραμυθάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου