Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Καθηγητής Βλάσης Αγτζίδης : "Αγράμματος όποιος δεν καταλαβαίνει τη διαφορά Γενοκτονίας - Εθνοκάθαρσης"

Ενώ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, απορρίπτουν την ιδέα της απομάκρυνσης Φίλη και τον υπερασπίζονται (με πρωτοστάτη τον πόντιο Υφυπουργό Αμανατίδη και τις ατιμωτικές δηλώσεις του)
«Υπάρχει ιστορική συζήτηση, η οποία θεωρώ ότι, σήμερα, εδώ που βρίσκεται η χώρα μας, δεν έχει να κάνει με τα πραγματικά ...
προβλήματα που υπάρχουνε.» εκτιμά στον Alpha 96.5 σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας για τη Γενοκτονία των Ποντίων, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.
«Για το ζήτημα των δηλώσεων του κ. Φίλη, δεν υπάρχει, αυτή τη στιγμή, αμφισβήτηση ή αναίρεση της θέσης της κυβέρνησης που έχει εκφραστεί επίσημα, σχετικά με το θέμα της Γενοκτονίας, που αποτελεί και έναν όρο που είναι κοινωνικά κατοχυρωμένος», υπογραμμίζει ο κ. Φάμελλος.
Παράλληλα, ο ίδιος τονίζει το κάλεσμα της Κυβέρνησης προς την Τουρκία «να αναγνωρίσει την πολιτική δολοφονιών και διωγμών που ασκήθηκε κατά του ποντιακού ελληνισμού. Η συζήτηση επί ιστορικών όρων, δηλαδή η συζήτηση περί του όρου εθνοκάθαρσης και γενοκτονίας, στο επίπεδο της κοινής γνώμης έχει πολύ δυσδιάκριτες διαφορές. Θεσμικά, πολιτειακά, είναι κατοχυρωμένος ο όρος της Γενοκτονίας.», λέει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.
Πάντως για τον κ. Φάμελλο, το θέμα έχει πάρει αδικαιολόγητες διαστάσεις, σημειώνοντας πως «όταν συζητήσουμε τα υπόλοιπα, θα δούμε αν πρέπει να πέσουν τα φώτα της δημοσιότητας στο θέμα αυτό ή στα υπόλοιπα». Ο ίδιος διευκρινίζει, ωστόσο, πως η εξωτερική πολιτική της χώρας και το προσφυγικό ζήτημα δεν επηρεάζονται από τη δήλωση του κ. Φίλη.
«Δεν έχω καμία πληροφορία περί αυτού. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα συζήτησης μέσα στην Κυβέρνηση. Η προσωπική άποψη του καθενός κρίνεται και αφορά μόνο ορολογία ιστορική. Τίποτε άλλο.», αναφέρει ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αποπομπής του υπουργού Παιδείας, ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.


«Αποτελεί μεγάλη πρόκληση για όλους τους Έλληνες. Είναι απαράδεκτη δήλωση για έναν υπουργό Παιδείας. Απαξιώνει και το Κοινοβούλιο, το οποίο αναγνώρισε τη Γενοκτονία το 1994.», υποστηρίζει στον Alpha 96,5 ο Σάββας Αναστασιάδης, βουλευτής Β Θεσσαλονίκης ΝΔ, με αφορμή τις δηλώσεις του Νίκου Φίλη για τη Γενοκτονία των Ποντίων.
«Δεν ασχοληθήκαμε με το δημοσίευμα του ’14, διότι τότε ο κ. Φίλης δεν ήταν υπουργός. Ως δημοσιογράφος είχε μία άποψη, όπως και άλλοι, και είναι σεβαστές.», σημειώνει ο βουλευτής και προσθέτει πως ο κ. Φίλης «δεν λέει τίποτα τυχαία. Δεν κάνει λάθος. Τα πιστεύει και είναι και οι θέσεις του κόμματός του, διότι όταν είχαμε κάνει παρέμβαση 38 βουλευτές για να ενσωματωθεί στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και η ποινικοποίηση της άρνησης της Γενοκτονίας των Ποντίων, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το είχε ψηφίσει.».
Την ίδια ώρα ο κ. Αναστασιάδης κρίνει επιβεβλημένη την απομάκρυνση του υπουργού Παιδείας, και τονίζει πως «αν η Κυβέρνηση δεν πάρει σαφή θέση, τότε ο ιστορικός του μέλλοντος θα την καταγράψει ως μία κυβέρνηση γενοκτόνα, διότι η αποσιώπηση και η συγκάλυψη μιας τέτοιας πράξης, η οποία ενισχύει τη λήθη, είναι γενοκτόνος πράξη.»
Τέλος ο βουλευτής της ΝΔ κάνει λόγο για πάγιες θέσεις της «αριστερής ιδεοληψίας.» και κλείνει λέγοντας πως «η προπαγάνδα η γκεμπελίστικη, λέει ότι βήμα-βήμα περνάει κάτι στο υπογάστριο του ανθρώπου. Θέλουνε σε βάθος χρόνου να επιφέρουνε τη λήθη σε αυτό το έγκλημα.»
.

«Είναι σοβαρό θέμα. Πλέον πρέπει να συνειδητοποιήσει ο κ. Φίλης, ότι όταν καταθέτει τις απόψεις του, μιλά ως υπουργός.», τονίζει στον Alpha 96.5 ο βουλευτής Θεσσαλονίκης των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Γιώργος Λαζαρίδης.
«Η Γενοκτονία είναι Γενοκτονία. Έχει αναγνωριστεί από το Κοινοβούλιο και από πολλά ξένα κοινοβούλια. Όταν ενημερωνότανε το κοινοβούλιο της Αυστραλίας, ο Αυστραλός πρωθυπουργός δάκρυσε από αυτά που υπέστησαν οι Πόντιοι.», τονίζει ο βουλευτής και απαντά εν συνεχεία, στα αιτήματα ποντιακών συλλόγων για παραίτηση του Νίκου Φίλη, λέγοντας «πρέπει να ανασκευάσει. Αυτές οι απόψεις είναι ανιστόρητες. Δεν είναι επιστημονική άποψη. Είναι ανιστόρητη και επικίνδυνη άποψη.
Ο κ. Λαζαρίδης εκτιμά πως για τον ίδιο θα είναι αρκετή μία δημόσια ανασκευή των όσων δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, αρνούμενος να πάρει θέση για το αν χρειάζεται παραίτηση. «Τίποτα δεν με ικανοποιεί. Αυτή η άποψη δεν έπρεπε να διατυπωθεί καθόλου.», λέει χαρακτηριστικά ο βουλευτής των ΑΝΕΛ.
«Αυτό που είπε ο κ. Φίλης, δεν έχω ακούσει κανείς να διατυπώσει αυτή την άποψη (σ.σ. από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ). Πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι εναντίον του.», γνωστοποιεί ο κ. Λαζαρίδης και ξεκαθαρίζει πως δίνει διορία στον υπουργό Παιδείας προκειμένου να ανασκευάσει τις δηλώσεις του.

«Είναι μια παλιά θλιβερή ιστορία, και πλήρως αποκαλυπτική του σε ποια κατάσταση βρίσκεται αφ’ ενός ο διάλογος στην Ελλάδα, κι αφ’ ετέρου η νοητική μας ισορροπία.», λέει χαρακτηριστικά στον Alpha 96,5 ο Βλάσης Αγτζίδης, διδάκτορας Σύγχρονης Ιστορίας Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΑΠΘ (σ.σ.: και κομμουνιστής), με αφορμή τις δηλώσεις Ν. Φίλη για την ποντιακή Γενοκτονία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η κοινωνία των πολιτών διεκδικεί μόλις στη Μεταπολίτευση την ιστορική της μνήμη. «Ένα από τα μεγάλα κενά στην εθνική αφήγηση, είναι η πλήρης απουσία οποιασδήποτε αναφοράς στο τι συνέβη με τον ελληνισμό της ανατολής, που αφορά τρεις μεγάλες ελληνικές κοινότητες: τους Πόντιους, τους Ίωνες, τους Δυτικομικρασιάτες και τους Ανατολικοθρακιώτες. Είναι όλη εκείνη η διαδικασία κατάρρευσης της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, η οποία χρησιμοποίησε ως μηχανισμούς μετάλλαξης τις γενοκτονίες. Αυτό είναι το ιστορικό γεγονός», εξηγεί ο κ. Αγτζίδης.
Επιπλέον, ο διδάκτορας του ΑΠΘ σημειώνει πως εδώ και 30 χρόνια έχουν ενεργοποιηθεί μεγάλες ομάδες του κοινωνικού πληθυσμού, με αποτέλεσμα να έχουν κατοχυρωθεί δύο Ημέρες Μνήμης για τη Γενοκτονία του Μικρασιατικού Πόντου και της Γενοκτονίας της Μικράς Ασίας στις 19 Μαΐου και 14 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα. (συμπεριλαμβανομένης και της Θράκης)
Εξάλλου, σχολιάζοντας την τοποθέτηση του υπουργού Παιδείας περί διαχωρισμού εθνοκάθαρσης και γενοκτονίας, ο κ. Αγτζίδης καταθέτει πως «αυτός ο διαχωρισμός είναι ένας ανόητος διαχωρισμός. Είναι ένα εφεύρημα που δείχνει την απόλυτη ημιμάθεια. Ο όρος εθνοκάθαρση, όπως ο όρος καταστροφή, όπως ο όρος εθνική εκκαθάριση, όπως ο όρος σφαγές, είναι ο όρος που χρησιμοποιείται στην καθομιλούμενη γλώσσα, για να ορίσει πρακτικές και τακτικές μιας εξουσίας κατά στοχοποιημένων κοινωνικών ομάδων, μειονοτήτων κλπ. Ο όρος γενοκτονίας, από την άλλη, ανήκει σε μια άλλη κατηγορία εννοιών και λέξεων που αφορούν μόνο το χώρο της νομικής επιστήμης. Είναι όρος του Διεθνούς Δικαίου. Δεν είναι όρος της καθομιλούμενης γλώσσας. Είναι σαν να λες: φόνος ή κακούργημα. Είναι άτοπο το ερώτημα που θέτει ο κ. Φίλης που ακολουθούν και αντίπαλοί του. Βεβαίως είναι γενοκτονία, γιατί είναι εθνοκάθαρση. Δεν υπάρχει αντίθεση, δεν πρέπει να διαλέξουμε ανάμεσα στους δύο όρους.»
Επιπροσθέτως, ο διδάκτορας Σύγχρονης Ιστορίας του ΑΠΘ, υπενθυμίζει πως «είναι η αφέλεια της νεοελληνικής μας σκέψης. Είναι μία δομημένη προκατάληψη του κυρίου Φίλη που υπάρχει από το 2000, όταν συζητιόταν το δεύτερο νομοσχέδιο για τη γενοκτονία για όλη τη Μικρά Ασία. Έχει γίνει στερεότυπο και εμμονή. Δεν είναι τίποτε άλλο. Αν θέλουμε να ορίσουμε ποιος είναι υπεύθυνος για αυτή τη σύγχυση, η μεγάλη ευθύνη ανήκει στις Σχολές Ιστορίας και στους ιστορικούς είτε είναι δεξιοί, είτε είναι αριστεροί. 20 χρόνια μετά τις επίσημες αναγνωρίσεις, δεν έχουνε κάνει ούτε ένα επίσημο επιστημονικό συνέδριο, το οποίο θα κληθεί να συζητήσει εκείνα τα ιστορικά γεγονότα. Κάνει ότι δεν υπάρχει. Το αγνοεί. Αν θέλουμε να δώσουμε μία εξήγηση (σ.σ. για δηλώσεις Φίλη) είναι μια αμηχανία, απέναντι σε μία νέα ερμηνεία πάνω στη νεοελληνική ιστορία, η οποία έρχεται να αποδομήσει και να αμφισβητήσει όλες τις παραδοσιακές ερμηνείες. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει αυτή τη στιγμή μία σχολή νέων προοδευτικών Τούρκων ιστορικών, που δεν έχουν το παραμικρό πρόβλημα να μιλήσουν για τα γεγονότα αυτά, τα ερευνούν με βάση τα οθωμανικά αρχεία και η νεοελληνική ιστοριογραφία να είναι απούσα από όλη αυτή τη διαδικασία.»


Τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, ο οποίος, σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις του δεν αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Ποντίων, σχολίασε στον Alpha 96.5, η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Συλλόγων, Χριστίνα Σαχινίδου.

«Τελικά θα μπορούσαμε να του βάλουμε τον τίτλο ανιστόρητος, εκτός αν θέλει να παίζει με τα ουσιαστικά. Τι σημαίνει Γενοκτονία. Μήπως θα πρέπει να διαβάσει τι σημαίνει Γενοκτονία και τι συνέβη στον Πόντο;», δηλώνει η κ. Σαχινίδου, ενώ συνεχίζει, λέγοντας, «πως μπορεί ο κ. Φίλης με τέτοιους είδους δηλώσεις να μας διαγράψει μια μνήμη, μια συλλογική μνήμη, μια συλλογική συνείδηση». «Σε αυτά τα έδρανα στα οποία κάθεται ο κύριος υπουργός, γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι το 1994, ομόφωνα, αποφάσισε η Βουλή των Ελλήνων», προσθέτει η ίδια, τονίζοντας ότι οι συγκεκριμένες δηλώσεις έγιναν την ίδια χρονική στιγμή με τις παράλληλες εξελίξεις στην Τουρκία.

«Ο πόνος και το αίμα, που τον ευχαριστούμε πάρα πολύ που μας συμπονεί, αυτό που οι πρόγονοί μας άφησαν έναν τρισχιλιόχρονο πολιτισμό, εκδιώχθηκαν, σφαγιάστηκαν από μία γη στην οποία ζήσαν επί αιώνες», αναφέρει η κα. Σαχινίδου, υπογραμμίζοντας, «αυτό όλο το πράγμα πως μπορούμε εμείς να βάλουμε μια πινελιά και να το διαγράψουμε». «Μέχρι πότε θα βασανίζεται ο λαός μας από τους ανθρώπους που δε θέλουν να παραδεχτούν ότι συνέβησαν όλα αυτά;», καταλήγει η ίδια.

Ηχητικό απόσπασμα:
www.alpha965.gr



Την λύπη του για τις δηλώσεις Φίλη εξέφρασε στον Alpha 96.5 και τον Alpha 989 ο μητροπολίτης Δράμας Παύλος, χαρακτηρίζοντας τον υπουργό Παιδείας, αμαθή και άμοιρο της γνώσης της Ιστορίας.

«Λυπάμαι ως Έλλην για τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας. Αποδεικνύεται αμαθής και άμοιρος της γνώσης της Ιστορίας. Υπάρχουν ατράνταχτα στοιχεία για το πώς μπορεί να χαρακτηριστεί αυτό που συνέβη στον Εύξεινο Πόντο. Διερωτώμαι, εάν υπουργός Παιδείας έκανε αντίστοιχες δηλώσεις στο κράτος του Ισραήλ, τί τύχη θα είχε. Δείτε το Ισραήλ τί κάνει για την ημέρα την δική του (το Ολοκαύτωμα)», είπε χαρακτηριστικά.

«Είναι εύκολο όταν είσαι στην αντιπολίτευση να λες πράγματα και όταν είσαι στην κυβέρνηση να “ποιείς την νήσσαν”. Ως Έλλην αισθάνομαι αηδία. Να αφήσουν τους νεκρούς μας ήσυχους διότι είναι δικαιωμένοι στην ιστορία ή γονυπετείς να προσεύχονται στη μνήμη τους. Γίνεται συστηματικός αποχριστιανισμός του σύγχρονου Έλληνα για να πάψει να ανθίσταται. Πιστεύω ότι ο λαός μας ανθίσταται. Σήμερα είναι εργάσιμη ημέρα όμως χιλιάδες προσήλθαν στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου (σήμερα είναι γιορτή στην Δράμα)», πρόσθεσε ο Μητροπολίτης Δράμας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου