Επανέρχεται το ερώτημα ενόψει των αυριανών εκλογών. Μιλάνε για πρόστιμα, για ποινές κ.λπ. Χαμός γίνεται. Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά και με ψυχραιμία.
Η διάταξη του άρθρου 51§5 του Συντάγματος στην αρχική της μορφή του 1975 όριζε τα εξής:
Παραμερίζοντας προς το παρόν τη διατύπωση του συνταγματικού νομοθέτη, ο οποίος σε επιτάσσει να ασκήσεις κάποιο δικαίωμα, όπερ οξύμωρον, σημειώνω πως η ως άνω διάταξη εξουσιοδότησε τον κοινό νομοθέτη να προβλέψει κυρώσεις και μάλιστα ποινικές, αν παραλείψεις να ασκήσεις το εκλογικό δικαίωμα. Έτσι, διατηρήθηκαν σε ισχύ όλες οι κατά καιρούς θεσπισθείσες διατάξεις από τη δεκαετία του 1950 μέχρι και το ΠΔ 26/2012, με το οποίο έχουν κωδικοποιηθεί σε ενιαίο κείμενο οι ισχύουσες περί εκλογών διατάξεις, και οι οποίες όριζαν μονότονα στο άρθρο 108:
«1. Ο εκλογέας που αδικαιολόγητα δεν ασκεί το δικαίωμα του εκλέγειν, τιμωρείται με φυλάκιση από ένα μήνα μέχρι ένα έτος. Το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει και τις στερήσεις των αξιωμάτων και θέσεων, που προβλέπονται στο άρθρο 63 του Ποινικού Κώδικα, από ένα μέχρι τρία χρόνια.»
Όμως, με την αναθεώρηση του Συντάγματος του 2001 διεγράφη το δεύτερο εδάφιο του άρθρου 51§5 του Συντάγματος, κι’ έτσι το άρθρο αυτό ορίζει πλέον μόνον ότι: «Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική». Πουθενά δεν προβλέπεται δυνατότητα του κοινού νομοθέτη να ορίσει κυρώσεις και δη ποινικές σε περίπτωση μη άσκησης του δικαιώματος αυτού. Συνεπώς, είναι προφανές από τη διαγραφή αυτή ότι ο συνταγματικός νομοθέτης δεν ήθελε να τελεί η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος υπό τη δαμόκλειο σπάθη ποινικών κυρώσεων. Τούτου έπεται ότι η ποινική δίωξη σε μία τέτοια περίπτωση είναι αδιανόητη.
Υπάρχει εκτενής διεθνής βιβλιογραφία για το κατά πόσον το δικαίωμα ψήφου εμπεριέχει και το δικαίωμα μη ψήφου, δοθέντος ότι πάρα πολλές χώρες προβλέπουν στη νομοθεσία τους την υποχρεωτικότητα ης ψήφου. Δεν βρήκα, όμως, απόφαση του Δικαστηρίου του Στρασβούργου σχετική με το θέμα. Αλλά, όπως ο κατηγορούμενος έχει το δικαίωμα να απολογηθεί, το οποίο εμπεριέχει και το δικαίωμά του να σιωπήσει, έτσι και το δικαίωμα ου πολίτη να ψηφίσει, δεν μπορεί παρά να εμπεριέχει και το δικαίωμα να μην ψηφίσει. Όπως η ελευθερία της έκφρασης σου παρέχει τη δυνατότητα να εκφρασθείς, θα πρέπει να σου παρέχει και τη δυνατότητα να μην εκφρασθείς.
Σωτήριος Καλαμίτσης – κατ’ εξακολούθηση και εις το διηνεκές [;] εθνικώς αναξιοπρεπής, αλλ’ ιδιαιτέρως ευγνώμων προς τον Αλέξη που μου επέτρεψε την 05.07.2015 να εκφράσω το «γαμώ το» μου, άμα δε και ταπεινός αναρχοακροαριστεροκομμουνιστοα
Υ.Γ. Ας θυμηθούμε άλλες κυρώσεις που προέβλεπε παλαιότερα ο νόμος για τον μη ασκούντα το εκλογικό δικαίωμα. Επί σοσιαλιστικής και δημοκρατικής διακυβέρνησης της χώρας. ‘Αρθρο 29 ν. 1516/1985: |
«4. `Οποιος, σύμφωνα με τις προηγούμενες παραγράφους, αδικαιολόγητα δεν επιδιώκει την εγγραφή του στους εκλογικούς καταλόγους ή δεν ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα δεν μπορεί να λάβει : α) άδεια για άσκηση οποιουδήποτε λειτουργήματος ή επαγγέλματος ή επιχείρησης, β) άδεια οδηγού αυτοκινήτου και χρήσης αυτού και γ) διαβατήριο για το εξωτερικό. …».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου