Κάτι κέρδισε στας Ευρώπας ο Πρωθυπουργός
«Θετικό βήμα» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τη συμφωνία στην οποία κατέληξε η χθεσινή Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό. «Η Ευρώπη κατάλαβε έστω και αργά ότι...
το μεγάλο πρόβλημα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών είναι ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό για το οποίο πρέπει να βρεθεί μια ευρωπαϊκή λύση» δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη συνειδητοποίησε ότι δεν μπορεί να λειτουργεί με τη λογική «κάθε κράτος μέλος να βλέπει τα δικά του σύνορα» αλλά και ότι πρέπει να μπει στο επίκεντρο «ο άνθρωπος και μετά η οικονομία». Αναφορικά με τις χώρες που διαφοροποιήθηκαν, σημείωσε πως τελικά η απόφαση της Συνόδου επιβεβαιώνει το βήμα που έγινε χτες «για την μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων και την ενίσχυση των κρατών υποδοχής για τη δημιουργία ανοιχτών ξενώνων υποδοχής και ταυτοποίησης των προσφύγων μέχρι τέλος Νοεμβρίου».
Παράλληλα, συνέχισε ο Α. Τσίπρας, μέχρι τέλος Νοεμβρίου πρέπει να ξεκινήσει και η διαδικασία της μετεγκαταστάσης και της επιστροφής. Όπως εξήγησε, αυτό είναι σημαντικό γιατί «εξασφαλίζει ότι δε θα γίνουν τα κράτη υποδοχής αποθήκες ψυχών».
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό υπάρξει συνεννόηση με τις χώρες διέλευσης και κυρίως με την Τουρκία έτσι ώστε «να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις εκείνες για να μη θρηνούμε θύματα στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο θάλασσα».
«Να σταματήσει αυτή η εικόνα μιας Μεσογείου και ενός Αιγαίου, υγρού τάφου για πρόσφυγες που ψάχνουν να βρουν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη», κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Ενωμένη Ευρώπη σημαίνει πάνω απ' όλα να μοιράζεσαι τα βάρη
«Ενωμένη Ευρώπη σημαίνει, πάνω απ΄ όλα, να μοιράζεσαι. Να μοιράζεσαι τις ευθύνες, να μοιράζεσαι τα βάρη, να μοιράζεσαι τις δυνατότητες, να μοιράζεσαι το κοινό μας μέλλον» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, όπου θα αναζητηθούν λύσεις για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
O πρωθυπουργός, στη Σύνοδο, θα τονίσει την ευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος, και το γεγονός ότι η λύση δεν μπορεί παρά να είναι ευρωπαϊκή.
Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας θα δώσει έμφαση στην επανεγκατάσταση από τρίτες χώρες, στην εφαρμογή των Συμφωνιών Επανεισδοχής μεταναστών με χώρες καταγωγής και διέλευσης, καθώς και στην εσωτερική μετεγκατάσταση προσφύγων με τρόπο αναλογικό που να αντιστοιχεί στην ευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος. Επιτακτική είναι η ανάγκη επαρκούς οικονομικής και τεχνικής στήριξης, τονίζεται επιπλέον.
"Η ενωμένη στάση της Ευρώπης, ο συνδυασμός της ανάληψης ευθύνης με την αλληλεγγύη, αποτελεί προϋπόθεση για την επίλυση του ζητήματος", δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Από την πλευρά της, η 'Ανγκελα Μέρκελ τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αντιμετωπιστούν στην πηγή τους οι αιτίες της αθρόας μετανάστευσης. Παράλληλα η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να ενεργοποιηθεί περαιτέρω στο ζήτημα της μεταναστευτικής πολιτικής. «Η Ευρώπη σίγουρα θα τα καταφέρει» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μέρκελ.
Ο Φρανσουά Ολάντ, κατά την είσοδό του στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας κέντρων καταγραφής προσφύγων (hotspots) στις χώρες πρώτης εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή στην Ελλάδα και την Ιταλία.
Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίηση της Γαλλίας για τη χθεσινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε., σχετικά με τη μετεγκατάσταση επιπλέον 120.000 προσφύγων, κυρίως από την Ιταλία και την Ελλάδα, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι η απόφαση αυτή θα πρέπει να συνοδεύεται από τη δημιουργία κέντρων καταγραφής προσφύγων (hotspots). Όπως εξήγησε, πρέπει να γίνει διαχωρισμός ανάμεσα στους μετανάστες οι οποίοι δικαιούνται διεθνούς προστασίας και ασύλου από την Ευρώπη και σε εκείνους που δεν το δικαιούνται.
Επισήμανε επίσης την ανάγκη να ενισχυθούν οικονομικά οι χώρες πρώτης υποδοχής (Τουρκία, Ιορδανία και Λίβανος), προκειμένου να βελτιωθούν στις χώρες αυτές οι συνθήκες υποδοχής και διαμονής των προσφύγων.
«Περισσότερα» πρέπει να κάνουν οι χώρες της Ευρώπης, όπως δήλωσε με τη σειρά του ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον. «Οι χώρες της Ευρώπης πρέπει να κάνουν περισσότερα για να επαναφέρουν τη σταθερότητα στις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι πρόσφυγες» δήλωσε προσερχόμενος ο κ. Κάμερον. Αιχμηρός απέναντι στην Ελλάδα εμφανίστηκε για ακόμη μία φορά ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμαν ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά «εάν η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να προστατεύσει τα σύνορα της, ας αφήσουμε τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες να το πράξουν στη θέση της». Λίγη ώρα αργότερα, πρωθυπουργός της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς έστρεψε τα «πυρά» του προς την Ουγγαρία, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση της χώρας θα πρέπει να σεβαστεί τις Ευρωπαϊκές συμφωνίες ενώ τόνισε πως ο φράχτης που έχει κατασκευάσει η Ουγγαρία είναι άθλιος και θα πρέπει άμεσα να αποδομηθεί.
Αντίθετα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ υποστήριξε ότι το μεταναστευτικό είναι ένα «εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα, στο οποίο πρέπει να βρούμε μια κοινά αποδεκτή λύση», «Σήμερα δεν μιλάμε για μερικές χιλιάδες προσφύγων αλλά για εκατομμύρια» τόνισε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου