Τρίτη 4 Απριλίου 2017

Τζιτζικώστας - Μπουτάρης - Καλαφάτης : το Survivor της Θεσσαλονίκης

Η αλήθεια: Ναι, ο Τζιτζικώστας είναι μακρανηψιός του Μπουτάρη, ενώ ο Καλαφάτης ήταν πολύ φίλος με τον γιο του Μπουτάρη και ως πιτσιρίκος μπαινόβγαινε στο σπίτι του.
Η 2η αλήθεια: Οι τελευταίοι ηγέτες της ΝΔ ....
(Σαμαράς, Μητσοτάκης) εκτιμούν (ακουσίως ή εκουσιως) περισσότερο τον Μπουτάρη από τον Καλαφάτη ή τον Τζιτζικώστα.
Ιδιαίτερα η οικογένεια Μητσοτάκη είναι δεμένη με ακατάλυτους δεσμούς με τον Μπουτάρη, οπότε δημιουργείται ένας αχταρμάς αλληλοδιαπλεκόμενων σχέσεων, από τις οποίες ωφελημένος βγαίνει πάντα ο Μπουτάρης.


Καλαφάτης: Να συνεννοηθεί ο Μπουτάρης με τον ανηψιό του (Τζιτζικώστα)

H αναφορά του Σταύρου Καλαφάτη στην κόντρα ανάμεσα στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης και τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας για τη διαχείριση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ προκάλεσε έντονη ενόχληση και αντίδραση από τον Απόστολο Τζιτζικώστα.

Ο κ. Καλαφάτης, σχολιάζοντας μετά από σχετική ερώτηση κάλεσε… Μπουτάρη και Τζιτζικώστα «να κάνουν οικογενειακό συμβούλιο και να τα βρουν για το καλό της πόλης». Πρόσθεσε πως «δεν μπορώ να μπω στη διαμάχη τους. Καλώ και τους δύο να καθίσουν σε ένα τραπέζι και, αν θέλουν, να είμαι κι εγώ παρών, για να βοηθήσω. Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει συνεργασία για να γίνουν πέντε έργα στην πόλη. Εμείς δεν μπαίνουμε στα αίτια της διαμάχης τους, αλλά, όπως φαίνεται, ο δήμαρχος αδυνατεί να συνεργαστεί με έναν άνθρωπο με τον οποίο επαναλαμβάνει διαρκώς ότι έχει και συγγενικές σχέσεις».

Και δεν είναι μόνο αυτό! Στο δημοτικό συμβούλιο της προπερασμένης Δευτέρας, ο Σταύρος Καλαφάτης, κατά τη διάρκεια σχολίου του για τις δηλώσεις Μπουτάρη για τις παρελάσεις, απευθυνομενος στον Δήμαρχο, του είπε "συνεννοηθείτε με τον ανηψιό σας (Τζιτζικώστα)"


Αντεπίθεση μέσω κύκλων της Περιφέρειας: "Ο Καλαφάτης έχει πιο κοντινες οικογενειακές σχέσεις με τον Μπουτάρη"

Λίγο αργότερα, η απάντηση ήρθε μέσω κύκλων της περιφέρειας και με επιθετικό ύφος: «Θέλει προσπάθεια για να χάσει εκλογές κάποιος από τον κ. Μπουτάρη, που αδυνατεί ακόμα και σήμερα να καταλάβει πώς λειτουργεί το ΕΣΠΑ, αν και από τη δήλωση του κ. Καλαφάτη φαίνεται ότι και ο ίδιος μάλλον δυσκολεύεται να καταλάβει ότι στα ευρωπαϊκά προγράμματα δεν χωρούν φιλικές ή άλλες σχέσεις».

Έλεγαν ακόμη πως «προτείνουμε στον κ. Καλαφάτη, που αν κρίνουμε από τη χαλαρή αντιπολιτευτική του στάση στα δημοτικά συμβούλια μάλλον έχει πιο κοντινές σχέσεις με την οικογένεια Μπουτάρη από τον περιφερειάρχη, να προσπαθήσει να εξηγήσει στο δήμαρχο ότι στο ΕΣΠΑ εντάσσονται με οδηγία της Ε.Ε. μόνο ώριμες μελέτες και προτάσεις, όχι εκθέσεις ιδεών».

Και ακόμη: «Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κάνει έργα παντού και θέλει να γίνονται έργα σε όλους τους δήμους. Άλλωστε, γι’ αυτό έχει εγκρίνει προς χρηματοδότηση όλες τις ώριμες προτάσεις – δυστυχώς ελάχιστες – που έχει καταθέσει ο δήμος Θεσσαλονίκης μέχρι σήμερα».

«Προτείνουμε στον κ. Καλαφάτη, που αν κρίνουμε από τη χαλαρή αντιπολιτευτική του στάση στα δημοτικά συμβούλια μάλλον έχει πιο κοντινές σχέσεις με την οικογένεια Μπουτάρη από τον περιφερειάρχη, να προσπαθήσει να εξηγήσει στον δήμαρχο ότι στο ΕΣΠΑ εντάσσονται με οδηγία της ΕΕ μόνο ώριμες μελέτες και προτάσεις, όχι εκθέσεις ιδεών».

Σε συνάντηση των δύο (Καλαφάτης - Μπουταρης) στο περιθώριο εκδήλωσης πάντως, ο Σταύρος Καλαφάτης εξήγησε στον Τζιτζικώστα ότι οι αναφορές του στη συγγένεια Μπουτάρη - Τζιτζικωστα, είχαν στόχο τον Δήμαρχο κι όχι τον Περιφερειάρχη.


Καλαφάτης: Η δική μας αντιπολίτευση αποκαθηλώνει, μέρα με τη μέρα, τη διοίκηση Μπουτάρη

«Η τόσο δυναμική σοβαρή, συστηματική, αποτελεσματική αντιπολίτευση, την οποία ασκούν οι “Εντάξει” είναι αυτή που αποκαθηλώνει, μέρα με τη μέρα, την εικόνα του δημάρχου και της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης, σε σχέση με την εικόνα παραγωγής έργου που θα έπρεπε να εμφανίζει».
Αυτό υπογράμμισε, σήμερα (Τρίτη 4 Απριλίου 2017), ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Εντάξει», βουλευτής Α Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, μιλώντας στην εκπομπή «Δημότης Online» της TV100 και στον δημοσιογράφο Παν. Κρινή.
Ο κ. Καλαφάτης υπογράμμισε πως είναι καθήκον του να ασκεί αντιπολίτευση («θα είχα διαπράξει… παράβαση καθήκοντος αν δεν το έκανα», είπε χαριτολογώντας), θύμισε τα αντιπολιτευτικά χτυπήματα που κατάφερε η παράταξή του (μίλησε για «παραιτήσεις στελεχών» και «ανοικτές κόντρες στο Δημοτικό Συμβούλιο») και τόνισε πως «ο πολίτης, πλέον, καταλαβαίνει αυτό που λέγαμε από το 2014: Ότι ο δήμαρχος είναι ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα κι ότι δεν υπάρχει παραγωγή έργου από τη διοίκηση του δήμου».
Απαντώντας σε διαρροές «κύκλων», απάντησε πως «οι κύκλοι είναι γεωμετρικό σχήμα και όχι μέσο επικοινωνίας με τους πολίτες» και πως «η αντιπολίτευση που ασκούμε με τους “Εντάξει”, που είναι μια ομάδα φρέσκων ανθρώπων, επέφερε αποτελέσματα «τα οποία είναι ο καλύτερος και αδιάψευστος μάρτυρας. Εδώ κινδυνεύει να διαλυθεί η “Πρωτοβουλία” και είμαστε δυο χρόνια πριν τις εκλογές»!
Για το θέμα των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ υπογράμμισε πως έχει στηλιτεύσει «τη διοικητική ανεπάρκεια της διοίκησης Μπουτάρη να “τρέξει” τέτοια προγράμματα. Δεν μπορεί να διοικήσει ούτε περίπτερο, πόσο περισσότερο να “τρέξει” προγράμματα αναπτυξιακού χαρακτήρα. Όταν μιλάμε για τέτοια έργα, κατά την άποψή μου είναι υποχρεωμένοι όλοι οι αρμόδιοι να συνεργαστούν, ακόμη κι αν τους χωρίζουν διαφορές, ούτως ώστε να φθάσουν τα χρήματα του ΕΣΠΑ στους τελικούς αποδέκτες που είναι οι πολίτες. Διαφορετικά τα προγράμματα είναι κενά περιεχομένου. Διαχειρίστηκα ως υπουργός προγράμματα ΕΣΠΑ ύψους δύο δισ. Από τότε τηρώ τη γενική αρχή ότι όλοι πρέπει να συνεργαζόμαστε».
Ειδικά για τις ευθύνες της διοίκησης του δήμου απάντησε ότι «όταν έρθει η ώρα, ο δήμαρχος θα απολογηθεί στα θεσμικά όργανα του Δήμου για το πώς εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες που του δίνει το κάθε πρόγραμμα. Θα κριθεί αν έχει ώριμες μελέτες, αν ακολούθησε σωστά τις διαδικασίες». Για το δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αναρωτήθηκε «πώς το κράτος θα δώσει χρήματα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αφού βαίνει μειούμενο. Αν, όμως, το κάνει, θα είναι ένα καλό χατίρι που κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ στον δήμαρχο. Όπως ένα καλό χατίρι που κάνει ο δήμαρχος στην κυβέρνηση είναι ότι δεν διεκδικεί τα υπόλοιπα των αποθεματικών τα οποία είχε σπεύσει να παραδώσει στην κυβέρνηση για να τη βγάλει από την δύσκολη θέση» και πρόσθεσε: «Από τα 20 έργα που θέλει να εντάξει ο Δήμος, αμφιβάλουμε αν υπάρχει ώριμη μελέτη έστω για ένα…»
Χαρακτήρισε, επίσης, «φιάσκο» την εκδήλωση με θέμα «Η Θεσσαλονίκη του 2030», υπογραμμίζοντας: «Νομίζω ότι ο δήμαρχος άλλο περίμενε κι άλλο του βγήκε. Περίμενε μια δέσμευση από την κυβέρνηση αλλά “κάτι” δεν βγήκε στη διαδρομή. Τα όσα είπε ο κ. Χαρίτσης στην ημερίδα δεν ήταν δέσμευση, αλλά μια άποψη… παντός καιρού, ενός κυβερνητικού στελέχους. Εξάλλου, το όλο θέμα, δεν είναι όραμα. Το 70% είναι το προεκλογικό πρόγραμμα του 2009 της “Πρωτοβουλίας”».
Τέλος, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το θέμα της ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων στη Νέα Παραλία, προανήγγειλε ότι θα θέσει το θέμα του μετρό της Θεσσαλονίκης στη συνάντηση που θα έχει με την Ευρωπαία Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου, στη Βουλή και επισήμανε ότι θα αναμένει το τελικό σχέδιο για τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης, από την αυριανή επίσκεψη του αρμόδιου υπουργού Χρ. Σπίρτζη. Όσον αφορά το νέο νόμο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που σχεδιάζει η κυβέρνηση, υπογράμμισε: «Αν περάσουν οι αλλαγές που ακούγονται, δε θα υπάρξει ποτέ διοίκηση στην αυτοδιοίκηση, αλλά το απόλυτο μπάχαλο».