Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

Συνέδριο για την Ενίσχυση των Δικαιωμάτων των Ευρωπαίων Πολιτών

Το Κέντρο Αριστείας Jean Monnet του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και την...
Ελληνική Ένωση Ευρωπαϊκού Δικαίου διοργανώνει συνέδριο με θέμα: «Η Ενίσχυση των Δικαιωμάτων των Ευρωπαίων Πολιτών» την Πέμπτη, 27 Απριλίου 2017, στις 17:30-21:00 στο Αμφιθέατρο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης στο Αμφιθέατρο Καθηγητή Ιωάννη Μανωλεδάκη στην οδό Τσιμισκή 103 (Διαγώνιος – είσοδος από Ισαύρων), στον 3ο όροφο.

Την πρώτη συνεδρία της εκδήλωσης θα συντονίσει ο καθηγητής Βασίλειος Σκουρής, π. Πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πρόεδρος του Κέντρου Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου (ΚΔΕΟΔ) και Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ευρωπαϊκού Δικαίου. Η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών (ΔΕΣ) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Δέσποινα Αναγνωστοπούλου, θα μιλήσει για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων Πολιτών και τις σχετικές εξελίξεις στην ενωσιακή νομοθεσία και νομολογία. Στη συνέχεια, ο αναπληρωτής καθηγητής Μιχαήλ Χρυσομάλλης, Νομική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και κάτοχος της Έδρας Ζαν Μοννέ, θα αναλύσει τις ενωσιακές προσπάθειες για τη διασφάλιση του Κράτους Δικαίου στα κράτη μέλη της ΕΕ, πέρα από τον μηχανισμό του άρθρου 7 ΣΕΕ. Ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος ΔΕΣ Ιωάννης Παπαδόπουλος θα αναλύσει τον θεσμό της Πρωτοβουλίας Ευρωπαίων Πολιτών, επισημαίνοντας τις λειτουργικές αδυναμίες του που στην πράξη οδηγούν στην αδρανοποίησή του και θα προτείνει τρόπους ενίσχυσής του.

Η δεύτερη συνεδρία θα συντονιστεί από την αναπληρώτρια καθηγήτρια Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Λίνα Παπαδοπούλου και θα διεξαχθεί στην αγγλική. Ο μόνιμος καθηγητής της Νομικής Σχολής του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, Miguel Gardeñes Santiago θα μιλήσει για το καίριο ζήτημα της διασυνοριακής συνέχειας του αστικού καθεστώτος, ως μέσου για την ενίσχυση των Δικαιωμάτων των Ευρωπαίων Πολιτών. Το συνέδριο θα κλείσει η Άννα-Μαρία Κώνστα, λέκτορας της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η οποία θα επιχειρηματολογήσει για το δικαίωμα μέριμνας του Ευρωπαίου Πολίτη για τα μέλη της οικογένειάς του που είναι υπήκοοι τρίτων χωρών και κατά πόσον αυτό τείνει στην ενίσχυση ή στον περιορισμό των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων Πολιτών.

Το συνέδριο είναι ανοιχτό στο κοινό. θα διεξαχθεί στην ελληνική και στην αγγλική, ενώ θα δοθούν και βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστέλλουν μήνυμα στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις danag@uom.gr (κ. Αναγνωστοπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια, Ακαδ. Συντονίστρια του Κέντρου Αριστείας) ή mantzari@uom.edu.gr (υποψ. διδάκτωρ κ. Μαντζάρη, υπεύθυνη διοικητικής υποστήριξης Κέντρου Αριστείας) ή να καλούν στο 2310-891.442.