Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΕΚΑΠ: ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΜΕ ΜΙΖΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ!

του Γιάννη Ντάσκα στα ntokoumenta

Μεγάλη κόντρα αλλά σε εντελώς υποκριτική βάση ξέσπασε στη Βουλή με την ψήφιση τροπολογίας, η οποία απαλλάσσει τον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη από...
την πληρωμή προστίμων ύψους 38 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία, όμως δεν τον...αφορούσαν!

Τα πρόστιμα είχαν επιβληθεί (κι αυτά υποκριτικά...) στην προηγούμενη διοίκηση της συνεταιριστικής καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ της Θράκης για... λαθρεμπόριο σχετικών προϊόντων και τσιγάρων.

Μην εκπλήσσεσθε...

Στην καπνοβιομηχανία έγιναν όργια για να περάσει σε πασοκικά χέρια και για μία πτυχή αυτή της διαπλοκής είναι κατηγορούμενος σε βαθμό κακουργήματος ο παντοδύναμος επί Σημίτη υφυπουργός Οικονομίας και Παιδείας Ανθόπουλος, γνωστός και απο την υπόθεση Πόρτο Καρράς.

Για να ελέγξουν το χώρο της καπνοβιομηχανίας δημιούργησαν μια παντοδύναμη διαπλοκή στην οποιά εν τέλει πήραν μέρος για να κερδίσουν και μεγάλοι ξένοι οίκοι, όπως η Βρίτις Αμέρικαν Τομπάκο κλπ.
Πρώτο βήμα ήταν να εξοντώσουν μη ελεγχόμενες καλές βιομηχανίες και πρώτη την ιστορική Πετρίδης, η οποία συνδεόταν προσωπικά με την οικογένεια Καραμανλή.

Για την υπόθεση αυτή είναι κατηγορούμενος ο Ανθόπουλος (τοκογλυφία κλπ) και οι δυστυχείς ιδιοκτήτες συνεθλίβησαν απο ερπύστριες πάνω στις οποίες ήταν ο πασοκικός μηχανισμός της Αγροτικής, αρεστές νέες καπνοβιομηχανίες που σήμερα προκαλούν τρομερά σκάνδαλα όπως αυτό ΕΘΝΙΚΗ-ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ και εν τέλει ο Βγενόπουλος με την Τράπεζά του.

Τότε είχαν την πλήρη στήριξη των ηγεσιών της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ και η οικογένεια Πετρίδη έφτασε μέχρι τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο προ πολλού καιρού, όπου και παρέδωσε στοιχεία για την άθλια ιστορία.

Σε αυτό το τοπίο η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου έβαλαν στο παιχνίδι τον Ιβάν Σαββίδη προφανώς για παρουσιάσουν επένδυση και να καλύψουν τα τρομερά σκάνδαλα στο χώρο Αγροτική-Τράπεζες-καπνοβιομηχανίες, στις οποίες χρειάζεται ...Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής γιατί πολιτικοί δωροδοκήθηκαν με πολλά...

Ο Ιβάν Σαββίδης τότε εκδήλωσε ενδιαφέρον αλλά φάνηκε ότι δεν είχε καμία τύχη να πάρει την ΣΕΚΑΠ λόγω άλλων προσφορών. Και ξαφνικά μέσω του Μαξίμου του Αντώνη Σαμαρά τα πράγματα άλλαξαν....
Ο τρόπος που μπήκε ο Σαββίδης στην ΣΕΚΑΠ αποτυπώθηκε ως εξής από μεγάλο πολύ "ειδικό" ΜΜΕ στις 26 Μάρτη 2013:

"...Mε κάποιο τρόπο το χάσμα «γεφυρώθηκε» μέσα σε λίγες μέρες, και μένει να φανεί αν ο Σαββίδης ανέβασε την προσφορά του ή η ΣΕΚΕ υποχώρησε προκειμένου να μη «φορτωθεί» άλλο ένα ναυάγιο μετά την περίπτωση Bommidala.

Γρίφος παραμένει η στάση που θα κρατήσει ο έτερος βασικός διεκδικητής, η τουρκική SEBA σε περίπτωση που η εταιρεία δεν καταλήξει (όπως διαφαίνεται αυτή τη στιγμή) στα δικά της χέρια. Από το στρατόπεδο των Τούρκων -που, υπενθυμίζεται, ήταν οι μόνοι που κατέθεσαν δεσμευτική προσφορά εντός των χρονικών ορίων του προηγούμενου διαγωνισμού- είχε διαρρεύσει το προηγούμενο διάστημα ότι ήταν διατεθειμένοι να προσφύγουν ακόμα και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια καθώς θεωρούν ότι «παρακάμφθηκαν» με τρόπο που κινείται στα όρια της νομιμότητας . Μάλιστα, έχουν αποστείλει σχετική επιστολή στον κ. Μαράντο με κοινοποίηση στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά διαμαρτυρόμενοι για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε. Η συμμαχία SEBA-ΕΛΓΕΚΑ εκτιμά ότι η παράταση του διαγωνισμού -πέραν του ότι στην πράξη επρόκειτο για νέο μίνι-διαγωνισμό με διαδικασίες-εξπρές - ήταν ουσιαστικά «φωτογραφική»... Πάντως, μιλώντας την Τρίτη σε τοπικά μέσα εκπρόσωποι του τουρκικού γκρουπ κράτησαν κλειστά τα χαρτιά τους σημειώνοντας ότι δεν επιθυμούν «να πολώσουν την κατάσταση».

Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι της αγοράς που εκφράζουν προβληματισμό κι απορία σχετικά με το «όψιμο» ενδιαφέρον του Ιβάν Σαββίδη και τη σκοπιμότητα της απόκτησης εκ μέρους του της ΣΕΚΑΠ. Οι επιφυλάξεις τους εστιάζονται στο γεγονός ότι ο επιχειρηματίας είχε αρκετές φορές στο παρελθόν τη δυνατότητα να δηλώσει «παρών» στη διεκδίκηση της ΣΕΚΑΠ και, μάλιστα, δια της «νόμιμης» οδού. Δηλαδή καταθέτοντας δεσμευτική πρόταση, είτε μόνος του είτε σε συνεργασία με την ελληνική Η. Παπαδόπουλος Α.Ε. (με τον επικεφαλής της οποίας τον συνδέει, άλλωστε, και συγγενική σχέση). Εντούτοις δεν το έπραξε με αποτέλεσμα τώρα να είναι εκτεθειμένος στις κατηγορίες της «απέναντι» πλευράς που κάνει λόγο για «προνομιακή μεταχείριση».

Οι ίδιοι σχολιαστές συνδέουν το ξαφνικό «μπάσιμό» του στην κούρσα για τη ΣΕΚΑΠ με την πρόθεσή του να ανοίξει νέες, μεγαλύτερες μπίζνες στη χώρα μας (π.χ. λιμάνια, αξιοποίηση τουριστικών περιοχών) επικαλούμενοι τους διαύλους επικοινωνίας που έχει ανοίξει εδώ και κάποιους μήνες με το Μαξίμου.

Σύμφωνα με αυτό το σκεπτικό, βγάζοντας την κυβέρνηση από τη δύσκολη θέση στο θέμα της ΣΕΚΑΠ, ο επιχειρηματίας «κερδίζει» προνομιακή μεταχείριση ενόψει του προγράμματος μαζικών ιδιωτικοποιήσεων. Φυσικά, αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό αρκεί να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα και το μέλλον της ακριτικής καπνοβιομηχανίας..."

Τώρα η τότε κυβέρνηση είναι Αντιπολίτευση,