Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

Θεσσαλονίκη : 3.000 Τούρκοι θα τιμήσουν αύριο την επέτειο του ψόφου του Κεμάλ Ατατούρκ

Ο Μουσταφά Κεμάλ γεννήθηκε στις 19 Μαϊου 1881  στη Χρυσαυγή Λαγκαδά και ψόφησε στις 10 Νοεμβρίου 1938 στην Κωνσταντινούπολη. 
Περίπου 3.000 Τούρκοι βρίσκονται από σήμερα στη Θεσσαλονίκη ...
για να τιμήσουν την 77η επέτειο του ψόφου του Κεμάλ Ατατούρκ αύριο, Τρίτη 10 Νοεμβρίου, ημέρα επίσημης αργίας στη γειτονική χώρα.
Η μαζική παρουσία Τούρκων επισκεπτών που αναμφισβήτητα τονώνει την οικονομία της πόλης συμπίπτει εφέτος με την αναταραχή που πυροδότησαν οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη περί μη γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού. Μάλιστα, οι αφίξεις από την Τουρκία κορυφώθηκαν συμπτωματικά σήμερα, που ήταν προγραμματισμένο το συλλαλητήριο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας για τις 4 το απόγευμα στην πλατεία Αριστοτέλους. 

Ο μεγαλύτερος όγκος των Τούρκων επισκεπτών, μετακινείται με λεωφορεία, τα οποία αναμένεται όπως και τις προηγούμενες χρονιές να κατακλύσουν αύριο την οδό Αγ.Δημητρίου, όπου βρίσκεται και το τουρκικό προξενείο. Συνολικά 80-85 λεωφορεία μεταφέρουν Τούρκους όλων των ηλικιών και μεταξύ άλλων και σχολεία που πραγματοποιούν εκδρομή στη Θεσσαλονίκη ειδικά για την επέτειο του ψόφου του Κεμάλ από Σμύρνη, Κωνσταντινούπολη, Προύσα και Ανατολική Θράκη.

Ο Μουσταφά Κεμάλ "Ατατούρκ",  "the bloodthirsty leader of the Turkish Nationalists" όπως έγραφαν οι εφημερίδες της εποχής,  η "κατάρα της ανθρωπότητας" όπως έγραφαν άλλες, γεννήθηκε στις 19 Μαϊου 1881  στη Χρυσαυγή Λαγκαδά και ψόφησε στις 10 Νοεμβρίου 1938 στην Κωνσταντινούπολη. Πρόλαβε να εξοντώσει 5 εκατομμύρια Χριστιανούς της Ανατολής, μεταξύ αυτών 353.000 Έλληνες, ενώ εκδίωξε 1,5 εκατομμύριο ποντίων από τις πατρογονικές τους εστίες στις οποίες ζούσαν 2.700 χρόνια.

Θα τον συνοδεύει αιώνια, η κατάρα της γιαγιάς μου Χρυσούλας Προκοπίδου, που είδε τους Τσέτες του Τοπάλ Οσμάν, μπροστά στα μάτια της, όντας 6 ετών τότε, να ξεκοιλιάζουν την έγκυο μάνα της και να τεμαχίζουν με λόγχες το έμβρυο. Και θα τον πνίγει στον τάφο του, το κλάμα της γιαγιάς μου, που δεν υπήρξε ούτε μία ημέρα στην ζωή της, μέχρι τα 92 που πέθανε, που να μην κλαίει για αυτό που είδε από τα κτήνη του Μουσταφά Κεμάλ.
Πώς μπορούμε να τα ξεχάσουμε αυτά κ.Φίλη;
Έχουμε εντολές από τους νεκρούς μας
Βασίλης Προκοπίδης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου