Δευτέρα 8 Απριλίου 2024

"Πονηρή" ερώτηση βουλευτή: Υπάρχουν σκάνδαλα στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης;

 Στο μικροσκόπιο οι αναθέσεις για παροχή νομικών υπηρεσιών σε νοσοκομεία και φορείς του Υπουργείου Υγείας στη Θεσσαλονίκη

 Είναι γνωστό ότι, οι Υπουργοί διορίζουν κομματικούς φίλους σε διοικήσεις Οργανισμών (όπως τα Νοσοκομεία), οι οποίοι στη συνέχεια δίνουν "δουλίτσες" στους..

ίδιους και τους ίδιους κομματικούς παρατρεχάμενους. Οι "δουλίτσες" λέγονται "απευθείας σύμβαση". Εδώ, φαίνεται πως κάποιοι "σφύριξαν" στον ανεξάρτητο βουλευτή Μιχάλη Χουρδάκη , που είναι και σχετικός με το χώρο της Υγείας, ως αν.Καθηγητής Ιατρικής, ότι οι διοικήσεις νοσοκομείων δίνουν συμβάσεις στους ίδιους και στους ίδιους δικηγόρους, με "αμοιβές πολύ μεγαλύτερες" από αυτές της πιάτσας.
Ο Χουρδάκης είναι ένας "ποιοτικός" βουλευτής, που όλες οι ερωτήσεις του είναι σοβαρές, τεκμηριωμένες και καίριες.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Ο, Βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης Δρ. Μιχαήλ Χουρδάκης ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει υποβάλει Αίτημα Κατάθεσης Εγγράφων (ΑΚΕ) στη Βουλή των Ελλήνων με σκοπό την αποκάλυψη εγγράφων που αφορούν τις δαπάνες για νομικές υπηρεσίες δημόσιων νοσοκομείων και των ΥΠΕ στη Θεσσαλονίκη. Το αίτημα απευθύνθηκε προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη και αναφέρεται σε θέματα κρίσιμα για την διαφάνεια και τη σωστή διαχείριση των δημόσιων πόρων.

Στη δήλωσή του, ο κ. Χουρδάκης ανέφερε: «Η διαφάνεια και η σωστή διαχείριση των δημόσιων πόρων είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ). Έχει προκύψει η ανάγκη ελέγχου των δαπανών για νομικές υπηρεσίες στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και στις ΥΠΕ, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι κάθε ευρώ που δαπανάται συμβάλλει πραγματικά στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Παρακαλώ τον Υπουργό Υγείας να χορηγήσει τα ζητούμενα έγγραφα, ώστε να προχωρήσουμε σε μια ολοκληρωμένη και διαφανή αξιολόγηση των σχετικών δαπανών.»

Το αίτημα περιλαμβάνει την παροχή λογιστικών «καρτελών», συμβάσεων παροχής νομικών υπηρεσιών και αντιγράφων συμβάσεων έμμισθης εντολής δικηγόρων από συγκεκριμένους φορείς και νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, με σκοπό την αποκάλυψη και την αντιμετώπιση τυχόν περιπτώσεων ανάθεσης νομικών υπηρεσιών με υπερβολικές αμοιβές ή με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις σε συγκεκριμένες δικηγορικές εταιρείες ή πρόσωπα.

Η πρωτοβουλία του κ. Χουρδάκη εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών για διαφάνεια και υπεύθυνη διαχείριση των δημοσίων πόρων, ιδιαίτερα σε μια εποχή όπου η Δημόσια Υγεία αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις.


ΑΙΤΗΜΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

 

Προς: Υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη


Διά του Αξιότιμου κ. Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων

 

Θέμα: Αίτηση κατάθεσης εγγράφων (άρθρο 133 ΚτΒ) σχετικά με τις δαπάνες νομικών υπηρεσιών δημόσιων νοσοκομείων Θεσσαλονίκης

 

 

Αθήνα, 02.04.2024

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Δεδομένης της δύσκολης κατάστασης στη Δημόσια Υγεία, θεωρώ πως αποτελεί κοινό τόπο όλων μας η στήριξη του ΕΣΥ. Ομοιοτρόπως, πιστεύω πως το Υπουργείο Υγείας και οι οργανικές του μονάδες πρέπει να μεριμνούν, ώστε τα έξοδα που γίνονται να πηγαίνουν, πρωτίστως, προς την καλύτερη ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Τον τελευταίο καιρό έχουν υποπέσει στην αντίληψη μου, μετά από σχετική ενημέρωση από ενεργούς πολίτες αλλά και από έρευνα που έκανα στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, πως νομικές υπηρεσίες δημοσίων νοσοκομείων (και όχι μόνο…) ανατίθενται σε συγκεκριμένες δικηγορικές εταιρείες, αλλά και πρόσωπα. Και αυτό μάλιστα επαναλαμβανόμενα, δίχως καμία εναλλαγή σε φορείς, που εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας, αλλά και στην 3η και 4η ΥΠΕ. Επιπλέον αυτό συμβαίνει με συμφωνημένες αμοιβές πολύ μεγαλύτερες από τις σύμφωνα με τον Κώδικα Δικηγόρων οφειλόμενες.

Δημιουργείται, ως εκ τούτου, η εύλογη αμφιβολία για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό. Ως εκ τούτου:

 

Παρακαλώ να μου χορηγήσετε τα κάτωθι έγγραφα, προκειμένου να ελέγξουμε, από πολιτική και νομική σκοπιά, την κατάσταση στις δαπάνες νομικών υπηρεσιών και να ενημερώσουμε τους πολίτες.

 

1.      Λογιστικές εγγραφές ή «καρτέλες προμηθευτών» όπως λέγονται στις συναλλαγές, που αφορούν νομικές υπηρεσίες (συμπεριλαμβανομένων των δικαστικών ενεργειών και παροχής υπηρεσιών προσωπικών δεδομένων από δικηγόρους/νομικούς συμβούλους), στους εξής φορείς:

1.1.              ΟΚΑΝΑ

1.2.              ΚΕΘΕΑ

1.3.              4η ΥΠΕ

1.4.              3η ΥΠΕ

1.5.              Γ.Ν.Θ. “ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ”    

1.6.              Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ   

1.7.              Γ.Ν.Θ. “ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ”   

1.8.              Α.Ν.Θ. “ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ”      

1.9.               ΓΝΘ "Γ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ – Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ"

1.10.           Γ.Ν. Γ.ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

1.11.          Γ.Ν. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

 

2.      Συμβάσεις παροχής νομικών υπηρεσιών ή εν γένει υπηρεσιών που εμπίπτουν στο Παράρτημα Αμοιβών του Κώδικα Δικηγόρων, στους εξής φορείς:

2.1.              ΟΚΑΝΑ

2.2.              ΚΕΘΕΑ

2.3.              4η ΥΠΕ

2.4.              3η ΥΠΕ

2.5.              Γ.Ν.Θ. “ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ”    

2.6.              Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ   

2.7.              Γ.Ν.Θ. “ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ”   

2.8.              Α.Ν.Θ. “ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ”      

2.9.               ΓΝΘ "Γ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ – Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ"

2.10.           Γ.Ν. Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

2.11.          Γ.Ν. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

 

3.      Έγγραφα, από τα οποία να προκύπτουν οι δικηγόροι που εργάζονται με έμμισθη εντολή και τις μικτές αμοιβές αυτών, άλλως αντίγραφα των συμβάσεων έμμισθης εντολής δικηγόρων από τους παρακάτω φορείς:

3.1.              ΟΚΑΝΑ

3.2.              ΚΕΘΕΑ

3.3.              4η ΥΠΕ

3.4.              3η ΥΠΕ

3.5.              Γ.Ν.Θ. “ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ”    

3.6.              Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ   

3.7.              Γ.Ν.Θ. “ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ”   

3.8.              Α.Ν.Θ. “ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ”      

3.9.               ΓΝΘ "Γ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ – Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ"

3.10.           Γ.Ν. Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

3.11.          Γ.Ν. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

 

 

 

Ο Αιτούμενος Βουλευτής

 

 

 

Δρ. Μιχαήλ Χουρδάκης

Βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης

Αν. Καθηγητής | Τμήμα Ιατρικής, Α.Π.Θ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου