Τρίτη 20 Ιουλίου 2021

Η γυναίκα του Καίσαρος

 

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης

    Τί πρόβλημα κι’ αυτό με τους πωλητικούς και τους/τις συζύγους τους και συγγενείς τους που θεωρούν, ότι η τήρηση της νομιμότητας αποτελεί καθήκον τών πληβείων, ενώ εκείνοι, ως πατρίκιοι, πρέπει να βρίσκονται στο απυρόβλητο.

         Εντάξει, ο Μπακσμπάνης δεν είναι και το καλλίτερο παιδί τού κόσμου, αλλά ένα δίκηο το ‘χει, όταν επιτίθεται κατά της κερα Μαρέβας και των επιχειρηματικών επιλογών της, στην ουσία, όμως, κατά του Κούλη για ελλιπή δήλωση «πόθεν έσχες». Υποτίθεται, ότι το πωλητικό προσωπικό και πλείστοι όσοι άλλοι που κατέχουν καίριες θέσεις, τις οποίες μπορούν να εκμεταλλευθούν προς ίδιον μη νόμιμο οικονομικό όφελος, οφείλουν να υποβάλλουν ετησίως δήλωση με τα περιουσιακά στοιχεία αυτών και της οικογενείας τους, ώστε να ελέγχεται το νόμιμον της κτήσης των.

        Η Μαρέβα, λοιπόν, όπως γράφει το Documento, είχε μία γαλλική εταιρεία, η οποία δεν περιελήφθη στο «πόθεν έσχες» του Κούλη. Η ΝΔ και όχι η Μαρέβα, αντέκρουσε τον ισχυρισμό, επειδή, λέει, η Μαρέβα είχεν αποξενωθεί της εταιρείας δια μεταβιβάσεως των μετοχών της στον αδελφό της, εξ ου και ο Κούλης δεν είχε υποχρέωση να περιλάβει την εταιρεία στη δήλωσή του. Η δε μεταβίβαση των μετοχών αποδεικνύεται  από ιδιωτικό συμφωνητικό φέρον το γνήσιο των υπογραφών τών συμβαλλομένων βεβαιωμένο από ΚΕΠ.

        Όταν παρόμοιο θέμα είχεν ανακύψει  το 2015 με τη συμμετοχή τού κυρ-Αλέκου του Φραπεδιάρη  σε ΑΕ που είχεν αναλάβει δημόσιο έργο, εμφανίσθηκε ένα ιδιωτικό συμφωνητικό μεταβίβασης των μετοχών τού κυρ-Αλέκου με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής του από αστυνομικό όργανο που δεν υπηρετούσε στη θέση, από την οποία βεβαίωσε το γνήσιο.  Τότε η ΕΛ.ΑΣ. είχεν εκδώσει ανακοίνωση, με την οποία κατέληγε πως όταν γίνεται βεβαίωση του γνησίου από αστυνομικά όργανα, δεν τηρείται βιβλίο βεβαιώσεων, ώστε να διαπιστώνεται πέρα πάσης αμφιβολίας, αν η βεβαίωση είναι προχρονολογημένη ή μη. Τόσο απλά. Ούτε και στα ΚΕΠ τηρείται τέτοιο βιβλίο.

        Τα γράφω αυτά για να καταλήξω κάπου αλλού. Πάρτε οποιοδήποτε συμβολαιογραφικό έγγραφο σχετικό με μεταβίβαση κινητού ή ακινήτου που υπεγράφη π.χ. χθες. Θα διαπιστώσετε, ότι, μεταξύ πολλών άλλων, οι εμφανισθέντες δηλώνουν υπευθύνως, ότι δεν είναι σύζυγοι ή τέκνα δικαστικού  λειτουργού. Διότι αυτό απαιτεί ο νόμος*, ώστε να παταχθεί η διαφθορά στη Δικαιοσύνη. Αυτή η δια νόμου επιβληθείσα υποχρέωση είναι άκρως προσβλητική για τους δικαστικούς λειτουργούς. Το ορθόν θα ήτο να περιλαμβάνει η εν λόγω υπεύθυνη δήλωση όλα τα πρόσωπα που υποχρεούνται εκ του νόμου να υποβάλλουν δήλωση «πόθεν έσχες». Υπουργούς, βουλευτές, γραμματείς, προέδρους οργανισμών, δημοσιογράφους κ.λπ. Να επιβληθεί δε η δήλωση σε κάθε σύμβαση, συμβολαιογραφική ή μη.

         Αλλά τί λέω εγώ στη χώρα, όπου η αδελφή τού Κούλη απηλλάγη με βούλευμα για ψευδή δήλωση «πόθεν έσχες», επειδή εξ αμελείας και όχι εκ δόλου τής διέφυγε, να περιλάβει στη δήλωσή της κατάθεση ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Με τόσα εκατομμύρια δεν είναι δύσκολο να ξεχάσεις ένα.  Δεν ήταν δα δύο, τρία ή δεκατρία.   

Σώτος

*ν. 3213/2003 ως ισχύει:  «δ. Οι συμβολαιογράφοι υποχρεούνται να υποβάλουν στον Πρόεδρο της Επιτροπής της παραγράφου 3 του άρθρου 3Α αντίγραφο κάθε συμβολαιογραφικού εγγράφου, που συντάσσεται από αυτούς, με το οποίο αναλαμβάνεται η υποχρέωση ή μεταβιβάζεται από ή προς δικαστικό ή εισαγγελικό λειτουργό, σύζυγο, πρόσωπο με το οποίο έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή τέκνο του, οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο, κινητό ή ακίνητο, ή δικαίωμα, εφόσον οι εν λόγω λειτουργοί είναι εν ενεργεία και μέχρι δύο χρόνια από την παύση της ιδιότητας. Το αυτό ισχύει και για την αποδοχή κληρονομίας.»

 

Υ.Γ. Σήμερα θα έπρεπε όλοι να ασχολούμεθα με την τουρκική εισβολή στην Μεγαλόνησο και μόνον,  και δη με τις ευθύνες της Ελλάδος που την ανέχθηκε. Με τις ευθύνες των τότε κυβερνώντων. Αλλά εμείς ασχολούμεθα με την απώλεια του μεγάλου Τόλη των 4 γάμων και άρχοντα της πίστας. Εγώ θα περιμένω καρτερικά το πραγματικό άνοιγμα του «Φακέλου της Κύπρου».


Παραπομπές:

σχετικά με το φάκελο της Κύπρου:
https://www.komep.gr/m-article/Fakelos-tis-Kproy-Ta-porismata/

σχετικά με την εικόνα:
Το γνήσιο της υπογραφής του Αλέκου Φλαμπουράρη, και η θέση του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ για τον Ανθυπαστυνόμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου