Κυριακή 11 Ιουλίου 2021

Το ήθος ως κριτήριο στην αξιολόγηση για την επικράτηση της αξιοκρατίας και της νομιμοφροσύνης

[Με τέτοιο βιογραφικό πώς να μη γίνεις Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΤΕ;]


 Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης


«Φοβήθηκα, γι' αυτό έβγαλα τα λεφτά μου έξω»

efsyn.gr 09.03.2015

·      



«Φοβήθηκα τον Ιούνιο του 2012 ότι θα έχανα τα χρήματά μου, όπως φοβήθηκαν και πολλοί Έλληνες. Δεν τα έβγαλα όλα. Τα περισσότερα είναι εδώ. Με βόλευε εμένα, ήθελα να τα σπάσω. Είναι χρήματα που έχω δηλώσει, έχουν φορολογηθεί. Το έκανα για ασφάλεια, καθώς έχω ένα παιδί που σπουδάζει στο εξωτερικό και ένα ακόμη που ήθελα να διασφαλίσω»

Γκίκας Χαρδούβελης

Φοβήθηκε πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και έκανε το ίδιο που έκαναν χιλιάδες άλλοι, δήλωσε το πρωί της Δευτέρας (Star) ο πρώην υπουργός Οικονομικών σχετικά με το ότι έστειλε σε τράπεζα του εξωτερικού εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, χωρίς να υπόκειται σε έλεγχο. 

Ο μέχρι πρότινος υπουργός Οικονομικών και πρώην σύμβουλος του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου επί των οικονομικών εξήγησε ότι οι μεταφορές χρημάτων έγιναν τμηματικά σε 56 μικρές καταθέσεις κάτω των 10.000 ευρώ στον «φορολογικό παράδεισο» του Τζέρσεϊ, προσθέτοντας ότι έκανε τις μεταφορές από το σπίτι του και διευκρίνισε ότι έκανε πολλές μεταφορές μικρών ποσών για να μπορεί να κάνει έλεγχο ότι τα χρήματα πάνε εκεί που θέλει.

Μάλιστα, ο Γκίκας Χαρδούβελης δήλωσε ότι έπεσε θύμα, αφού κανένας δεν τον ενημέρωσε θεσμικά, αλλά έμαθε για το θέμα από τον Τύπο.

Σε ερώτηση για το αν έχει μετανιώσει είπε «όχι» και για το αν είναι δυνατό να προβαίνει σε μια τέτοια κίνηση ένας πρώην υπουργός, εκείνος σημείωσε πως τότε δεν κατείχε καμία ανάλογη θέση και έδρασε όπως θα δρούσε κάθε απλός πολίτης.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη «Real News», ο πρώην πρόεδρος της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και νυν υπουργός Επικρατείας για θέματα διαφθοράς, Παναγιώτης Νικολούδης, απέστειλε προεκλογικά, στις 20 Ιανουαρίου 2015, επείγον και εμπιστευτικό έγγραφο στη Βουλή προκειμένου να ζητήσει τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» του τότε υπουργού Οικονομικών. 


Στο έγγραφο καταγράφεται αναντιστοιχία ανάμεσα στα ποσά που δήλωνε ως εισόδημα και αυτά που υπήρχαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς του. Επιπρόσθετα  φέρεται εντός του 2012 να έστειλε σε τράπεζες του εξωτερικού περίπου 500.000, τα οποία θα έπρεπε να δηλώνει στο «πόθεν έσχες» του λόγω των πολιτικών ιδιοτήτων του, και στη μεταφορά αυτή χρησιμοποιήθηκε το παράρτημα της HSBC στο νησί Τζέρσεϊ, που αποτελεί έναν από τους γνωστούς «φορολογικούς παραδείσους» σε ευρωπαϊκό έδαφος. 

Τέλος, ο κ. Χαρδούβελης  απαντώντας στο δημοσίευμα, είπε, μεταξύ άλλων το Σάββατο, ότι «τα επίμαχα ποσά είναι πλήρως φορολογημένα και αφορούν έσοδα από πολυετή μισθωτή εργασία δική μου και της συζύγου μου. Υπάρχει πλήρης τεκμηρίωση βάσει των φορολογικών δηλώσεων και βρίσκονται σε καταθέσεις και λογαριασμούς που διατηρούσα στο εξωτερικό, λόγω της εκεί πολυετούς έμμισθης προϋπηρεσίας μου»

Τι απάντησε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης

Τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος τόνισε ότι «ο κ. Χαρδούβελης το μόνο που κατάφερε ήταν να δημιουργήσει περισσότερα ερωτήματα.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Ενώ ο κ. Χαρδούβελης υποστηρίζει ότι τα ποσά αυτά που μετέφερε στο εξωτερικό ήταν δηλωμένα, αυτό που προκύπτει από το έγγραφο είναι τα ποσά αυτά το 2012 που μεταφέρθηκαν ήταν αδήλωτα στον Πόθεν Έσχες, παρόλο που ήταν σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Παπαδήμου! Αν ο κ. Χαρδούβελης τα δήλωσε το 2014, αυτό σημαίνει ότι δηλώθηκαν με δύο χρόνια καθυστέρηση!

2. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι τα έστειλε τμηματικά σε 56 δόσεις στο διάστημα 5/5/2012 με 17/6/2012 επειδή ένιωθε ανασφάλεια αν το ποσό αυτό θα έφτανε στον τελικό τραπεζικό λογαριασμό! Δηλαδή, ένα ανώτατο τραπεζικό στέλεχος για χρόνια δεν εμπιστευόταν τις υπηρεσίες i-banking μιας από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου!

3. Έπειτα ο κ. Χαρδούβελης, ανέφερε πως έστειλε ποσά σε 56 δόσεις κάτω των 10.000 ευρώ επειδή υπάρχει κάποιο ανώτατο όριο στις μεταφορές ποσών μέσω i-banking και όχι για να αποφύγει τον έλεγχο από την Τράπεζα της Ελλάδος που ελέγχει μεταφορές κεφαλαίων στο εξωτερικό άνω των 10.000 ευρώ. Να ενημερώσουμε τον κ. Χαρδουβελη ότι με έναν απλό έλεγχο στο διαδίκτυο προκύπτει ότι η συγκεκριμένη τράπεζα θέτει ως ανώτατο όριο στις υπηρεσίες i-banking εντός Ε.Ε. το ποσό των 50.000 ευρώ…

4. Τέλος ο κ. Χαρδούβελης υποστηρίζει ότι έστειλε τα χρήματα αυτά στην Βρετανία. Σωστό από μία άποψη, όμως για την ακρίβεια τα έστειλε σε κατάστημα της συγκεκριμένης τράπεζας στη νήσο Jersey, που ανήκει μεν στη βρετανική επικράτεια, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί τον 7ο πιο σημαντικό φορολογικό παράδεισο στον κόσμο, και αγαπημένο προορισμό κεφαλαίων Ελλήνων που θέλουν να αποφύγουν να πληρώσουν φόρους. Μάλιστα το Νοέμβριο του 2012, ο τότε Υπ. Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, με επιστολή του προς τον Βρετανό ομόλογό του, είχε ζητήσει τη λίστα με τους 97 Έλληνες που είχαν καταθέσεις στη νήσο Jersey, ενώ η υπόθεση αυτή είχε απασχολήσει και τους τότε οικονομικούς εισαγγελείς. Πλέον αναζητούμε και τους υπόλοιπους 96 Έλληνες».

Και κατέληξε ο κ. Σακελλαρίδης: «Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να ρίξει λάσπη στον κ. Χαρδούβελη, ούτε και να ενθαρρύνει λογικές ανθρωποφαγίας. Απαντήσεις αναζητούμε στα εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν. Και κυρίως δύο πολιτικές απαντήσεις:

Πώς είναι δυνατόν ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του κ. Σαμαρά που επέβαλλε βαρύτατη φορολόγηση και υποτίθεται ότι πολεμούσε τη φοροδιαφυγή να εμπλέκεται σε μία τέτοια υπόθεση;

Πώς είναι δυνατόν κάποιος που εμπλέκεται σε μία τέτοια υπόθεση να διαπραγματευτεί με τους πιστωτές υπέρ του ελληνικού λαού;»

 Σώτος

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου