Free xml sitemap generator Μετρό Θεσσαλονίκης: Συνεχίζει τον "αγώνα" η "Κίνηση Πολιτών", παρά την οριστική απόρριψη της προσφυγής τους από το ΣτΕ ~ makpress

Παρασκευή, 7 Μαΐου 2021

Μετρό Θεσσαλονίκης: Συνεχίζει τον "αγώνα" η "Κίνηση Πολιτών", παρά την οριστική απόρριψη της προσφυγής τους από το ΣτΕ

 Στις 29 Απριλίου, το ΣτΕ, απέρριψε τις προσφυγές της "κίνησης πολιτών" για την παραμονή των αρχαίων στο σταθμό Βενιζέλου. Γράψαμε τότε: "Φυσικά, επειδή ο εγωισμός, περισσεύει στην αριστερά, φανταζόμαστε ότι δεν θα δεχθούν εύκολα αυτή την ήττα και θα προσπαθήσουν να .....συκοφαντήσουν την απόφαση, μαζεύοντας υπογραφές, κάνοντας πορείες, γράφοντας άρθρα και τα λοιπά γνωστά και αναμενόμενα." (http://makpress.blogspot.com/2021/04/blog-post_504.html)


Διαβάζουμε σήμερα:

Τις επόμενες κινήσεις αντίδρασης στην απόσπαση των αρχαιοτήτων από τον σταθμό Βενιζέλου του μετρό οργανώνει η Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Τα μέλη της κίνησης είναι αποφασισμένα να μην καταθέσουν τα όπλα παρά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που άναψε το πράσινο φως για την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιολογικών ευρημάτων.

Την περασμένη Τετάρτη πραγματοποιήθηκε η πρώτη γενική συνέλευση μετά την πληροφορία για την απόφαση του ΣτΕ, κατά την οποία κατατέθηκαν ιδέες και προτάσεις για ανατροπή του σχεδιασμού έστω και την τελευταία στιγμή. Τις προτάσεις αυτές αναμένεται να εξετάσει στη σημερινή της συνεδρίαση η εκτελεστική γραμματεία της κίνησης, η οποία αναμένει να καθαρογραφεί και να κοινοποιηθεί επίσημα η απόφαση, προκειμένου λάβει και τις τελικές αποφάσεις.

Δεδομένο, πάντως, θεωρείται ότι θα διοργανωθεί το επόμενο διάστημα συγκέντρωση διαμαρτυρίας και κάποιες δράσεις κινηματικού χαρακτήρα, ενώ θα αποσταλεί επιστολή στον πρωθυπουργό και στην πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα επιδιωχθούν συναντήσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Σε όλες τις δράσεις θα τονιστεί η οριακή πλειοψηφία με την οποία το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο αποφάνθηκε υπέρ της απόσπασης (13 υπέρ έναντι 12 κατά) και ο εκτροχιασμός του χρονοδιαγράμματος κατασκευής του μετρό.

«Η θέση μας είναι ότι ηθικά είναι απονομιμοποιημένο το ζήτημα της απόσπασης. Το ασφαλές συμπέρασμα που προκύπτει από την απόφαση είναι ότι τα επιχειρήματά μας δεν είναι απαράδεκτα, αλλιώς δεν θα τύγχαναν της αποδοχής τόσο ισχυρής μειοψηφίας. Άρα στην ουσία είναι νομιμοποιημένη η τεχνική λύση της κατά χώραν παραμονής και ότι σε κάθε περίπτωση, από τη στιγμή που έχει εκτροχιαστεί το χρονοδιάγραμμα δεν υπάρχει σοβαρός λόγος να αποσπαστούν τα αρχαία, καθώς ο σταθμός δεν πρόκειται για να παραδοθεί τον Απρίλιο του 2023», είπε στη Voria.gr ο πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών, Φωκίων Δεληγιάννης.

Αυτό που δεν φαίνεται πιθανό είναι η χρήση περαιτέρω ένδικων μέσων, καθώς εκτιμάται ότι τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια δεν έχουν αρμοδιότητα να γνωμοδοτήσουν για το θέμα. Η μόνη νομική κίνηση που εξετάζεται είναι να γίνει προσφυγή ενάντια στην επικείμενη απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού, με την οποία θα εγκρίνεται η μελέτη απόσπασης των αρχαιοτήτων. Μία απόφαση που δεν έχει εκδοθεί ακόμα, παρά την ομόφωνη θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, προφανώς εν αναμονή της κοινοποίησης της απόφασης του ΣτΕ, που εκτιμάται ότι θα βγει μέχρι τέλος του μήνα.

Όπως ανέφερε ο κ. Δεληγιάννης, η κατάθεση ή μη προσφυγής θα εξαρτηθεί από το τι θα λέει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, αν δηλαδή θα θέτει κάποιους όρους και προϋποθέσεις που θα πρέπει να τηρηθούν. «Περιμένουμε με ενδιαφέρον την απόφαση, η οποία θα περιέχει το σκεπτικό της πλειοψηφίας αλλά και της μειοψηφίας. Σε κάθε περίπτωση εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα», κατέληξε.

Πηγή: https://www.voria.gr/article/stathmos-venizelou-ti-schediazi-i-kinisi-politon-meta-tin-apofasi-tou-ste

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου