Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020

Όλοι πλην της Ελλάδας στο Βερολίνο: Στη Διάσκεψη για τη Λιβύη Μακρόν, Πομπέο και Τζόνσον

Βασικά, θα μας φώναζαν, αλλά δεν είχαν άλλες καρέκλες....

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο θα μεταβεί στη Γερμανία για να λάβει μέρος στην διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη που....
θα διεξαχθεί στο Βερολίνο, ανακοίνωσε σήμερα η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μόργκαν Ορτέιγκους.

Στη Διάσκεψη, την οποία διοργανώνει η Γερμανία, προσκλήθηκαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία και η Κίνα ως μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τουρκία, το Κονγκό, η Ιταλία, η Αίγυπτος, η Αλγερία, τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικανική Ένωση, ο Αραβικός Σύνδεσμος, και βέβαια οι ηγέτες των δυο αντιμαχόμενων πλευρών Φαγιέζ αλ-Σαράζ και στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ. Μεγάλοι απόντες από τη Διάσκεψη είναι η Τυνησία και η Ελλάδα

Στη διάσκεψη θα συμμετέχει και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν όπως επιβεβαίωσε σήμερα το Μέγαρο των Ηλυσίων, ενώ από το Λονδίνο, εκπρόσωπος της Ντάονουνγκ Στριτ επιβεβαίωσε και την συμμετοχή του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στην διάσκεψη του Βερολίνου.

«Ο πρόεδρος είχε το πρωί τηλεφωνική συνομιλία με την καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ για την προετοιμασία της διάσκεψης», αναφέρεται στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Οι προσπάθειες για την διευθέτηση της λιβυκής κρίσης επιταχύνθηκαν μετά την ανακοίνωση από την Μόσχα της εφαρμογής επ' αόριστον εκεχειρίας και μετά την αναγγελία της πραγματοποίησης διεθνούς διάσκεψης για την Λιβύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ την Κυριακή στο Βερολίνο.

Στην διάσκεψη θα συμμετάσχουν χώρες που υποστηρίζουν τις εμπόλεμες πλευρές ή εμπλέκονται κατά τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην ειρηνευτική διαδικασία, ανάμεσά τους η Ρωσία, η Τουρκία, οι ΗΠΑ ή η Ιταλία και η Γαλλία.

Στόχος της, ο περιορισμός της ανάμειξης ξένων δυνάμεων που τροφοδοτούν την σύρραξη και η δημιουργία των προϋποθέσεων για την επανάληψη του ενδολιβυκού διαλόγου.

Η Τουρκία υποστηρίζει την κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Φάγεζ αλ-Σάρατζ και ανακοίνωσε την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στο πλευρό της κατά των δυνάμεων του στρατηγού Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της Βεγγάζης.

Η Ρωσία από την πλευρά της θεωρείται, παρά την άρνησή της, ότι υποστηρίζει τον στρατηγό Χάφταρ με όπλα, χρήματα και μισθοφόρους. Ο Χάφταρ μπορεί επίσης να υπολογίζει στην Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, περιφερειακούς αντιπάλους της Αγκυρας.

Η Γαλλία έχει προτείνει την μεσολάβησή της ανάμεσα στους κύριους παράγοντες της σύγκρουσης από το 2017 μετά την εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν στην προεδρία. Ωστόσο, επικρίνεται συχνά ότι υποστηρίζει τον στρατηγό Χάφταρ.

zougla.gr


(ε, μην αγχώνεστε, με λίγα παρακάλια ακόμη, τελικά θα μας φωνάξουν)