Κυριακή 26 Αυγούστου 2018

Γράμμος 2018

Ρεπορτάζ αναγνώστη του makpress
ΓΡΑΜΜΟΣ 2018
ΤΙΜΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΠΟΥ....
ΝΙΚΗΣΑΝ ΤΗΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΑΡΣΙΑ 1946-1949.



Την Κυριακή 26-08-2018, τελέσθηκε με λαμπρότητα η εθνικοθρησκευτική εκδήλωση μνήμης - Επέτειος της Νίκης του Στρατού μας στο Γράμμο και το Βίτσι έναντι των κομμουνιστοσυμμοριτών του λεγόμενου «Δ.Σ.Ε.», που αιματοκύλησαν την πατρίδα κατά τα έτη 1946-1949.

Στο Γράμμο (Βούρμπιανη Κονίτσης) αλλά και στο Βίτσι, έγινε το καθιερωμένο μνημόσυνο στη μνήμη των πεσόντων Αξιωματικών, Υπαξιωματικών και Οπλιτών του Ελληνικού Στρατού καθώς και των Πεσόντων της, ,Ελληνικής Βασιλικής Χωροφυλακής ιερουργούντος του σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Δρυινπουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. κ. Ανδρέα.

Πολλές εκατοντάδες προσκυνητών κατέκλισαν τη Βούρμπιανη από όλη την Ελλάδα. Διοργανωτής της εκδήλωσης μνήμης ήταν η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (Ε.Α.Α.Σ) παρ/μα Ιωαννίνων. Από την επίσημη Πολιτεία παρέστη ο Βουλευτής της Χρ.Αυγής κ. Παππάς Χρ.ο Βουλευτές της Αιτωλοακαρνανίας κ. Μπαρμπαρούσης Κων/νος. Παρόντες ήταν υπερήλικες μαχητές της εποχής, αναμεσά τους ο παρασημοφορηθείς αντιστράτηγος ε.α. κ. Κόρκας Κων/νος

Έγινε έπαρση σημαίας ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών, εψάλη τρισάγιο στο μνημείο Πεσόντων και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των στρατευμένων παλικαριών που έπεσαν ηρωικά στο Γράμμο.Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ε.Α.Α.Σ Ιωαννίνων Αντιστράτηγος ε. α. κ. Κωστούλας Δημ. εκφώνησε ένα σύντομο ιστορικό λόγο για τις επιχειρήσεις του Εθνικού Στρατού των ετών 1946-'49 και τη σημασία αυτής της θυσίας. Ακολούθησε χαιρετισμός του Προέδρου της Ε.Α.Α.Σ. Αθηνών, αντιστράτηγου ε.α κ. Ροζή Βασίλειο. Στηλίτευσε την απουσία των κομμάτων από το ιερό μνημόσυνο των πεσόντων των Ενόπλων Δυνάμεων της εποχής 1946-'49 που έπεσαν για τα ιδανικά της ελυθερίας και της δημοκρατίας. Ο πανηγυρικός λόγος εκφωνήκε από τον κ. Νταλάκο αξ/κο ε.α.



ΚΕΡΑΥΝΟΙ ΑΠΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΑΝΔΡΕΑ:

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κονίτσης κ .κ. ΑΝΔΡΕΑΣ , εμψύχωσε και αναπτέρωσε το φρόνημα των προσκυνητών με ένα πύρινο λόγο. Εξήρε τη θυσία των στρατευμένων παιδιών της εποχής που έπεσαν ηρωικά τότε υπέρ Πίστεως και Πατρίδος σε Γράμμο-Βίτσι. Καυτηρίασε την απουσία της επίσημης Πολιτείας από το ιερό μνημόσυνο. Στηλίτευσε όλα τα κακώς κείμενα της Πολιτείας από το Μακεδονικό , μέχρι την εγκατάλειψη της Βορ. Ηπείρου.Έκλεισε το λόγο του καλώντας το λαό να παραμείνει πιστός στις Χριστιανικές και εθνικές αξίες. Τέλος απήγγειλε ποίημα η κα Ροδίου, μέλος της εθν. αντιστασης του ΕΔΕΣ για τους πεσόντες, ενώ μια μαντινάδα εκφώνησε και ο κ. Φατσέας για τους πεσόντες μαχητές από την Κρήτη.

Ακολούθησε κατάθεση πολλών στεφάνων: από τον Μητροπολίτη Κονίτσης κ. Ανδρέα, τον Βουλευτή της Χρυσής Αυγής κ. Παππά, την Ε.Α.Α.Σ. Ιωαννίνων, ο πανελλήνιος σύνδεσμος της πολεμικής Αεροπορίας Σμήναρχος ε.α κ. Πλατάνιας, την Εθνική Αντίσταση Ε.Ο.Ε.Α-ΕΔΕΣ-ΠΕΣΕΑ, την Εθνική Αντίσταση Ε.Ο.Ε.Α.-ΕΔΕΣ Άρτας κ. Θεοχάρη, η τάξη 1959 της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, η πανελληνία ομοσπονδία αξιωματικών Σωμάτων Ασφαλείας, την Ένωση αποστράτων της Χωροφυλακής και Αστυνομίας Ιωαννίνων κ. Κίτσιος, η Ένωση αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν. Πρεβέζης, οι έφεδροι αξιωματικοί Ν. Ιωαννίνων & Πρεβέζης, η Βασιλική Ένωση Ιωαννίνων & Κονίτσης κ. Γαλάνης, Βασιλική Ένωση Μετσόβου κ. Μπίσσας, για τους μαχητές της Κρήτης ο κ. Ιω. Φατσέας, η εθνική αντίσταη ΠΑΟ Μακεδονίας κ. Βουλγαρόπουλος, ο Πατριωτικός, Ελληνικός Σύνδεσμος Λαρίσης, κ.α.

-Η σεμνή εκδήλωση τελείωσε με την ανάκρουση του εθνικού Ύμνου.