Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

Η ΝΕΑ ΔΕΞΙΑ για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις

Η πρώτη φάση των συνομιλιών του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών κ. Κοτζιά με τον ομόλογό του της Αλβανίας κ. Μπουσάτι στην Κρήτη, ολοκληρώθηκαν και ....
θα συνεχιστούν στις Βρυξέλλες.
Η μη ανακοίνωση, όμως, κάποιων περαιτέρω λεπτομερειών σχετικά με το τι διημειφθεί στις πρωτοφανώς εντατικές τριήμερες συνομιλίες των πλευρών και η εκπεφρασμένη επιθυμία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να «κλείσει» όλα τα ανοιχτά μέτωπα της Ελλάδας με τις όμορες Βαλκανικές χώρες, μοιραία δημιουργεί ανησυχία.
– Σε ποια βάση και από ποια αφετηρία ξεκίνησαν από Ελληνικής πλευράς οι συνομιλίες;
– Τί έχει συμφωνηθεί έως τώρα;
– Θα υπάρξει εγκαίρως ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών ή θα βρεθούμε προ τετελεσμένων σε μείζονα Εθνικά ζητήματα;
Κατανοώντας την αυτονόητη ανάγκη τήρησης μιας λελογισμένης μυστικότητας στη διπλωματία, θεωρούμε υποχρέωσή μας να υπενθυμίσουμε τις κυριότερες προτεραιότητες της ελληνικής πλευράς στις σχέσεις μας με την Αλβανία.
1. Η Αλβανία δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ε.Ε. ή να λάβει οποιαδήποτε σχετική προενταξιακή βοήθεια, αν δεν εξασφαλισθεί πλήρως η τήρηση όλων των σχετικών προβλέψεων του Διεθνούς Δικαίου για την προστασία των Εθνικών μειονοτήτων και δεν προστατευτούν οι Βορειοηπειρώτες και οι περιουσίες τους. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να τεθούν επί τάπητος οι προβλέψεις του, ακόμα ενεργού, Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας.
2. Θα πρέπει, επιτέλους, η Αλβανία να τηρήσει την υπογραφείσα συμφωνία για την δημιουργία των στρατιωτικών νεκροταφείων για τους ακόμα άταφους Έλληνες στρατιώτες του Βορειοηπειρωτικού Έπους.
3. Θα πρέπει να τερματιστεί η επίσημη κρατική ανθελληνική προπαγάνδα στα Αλβανικά σχολεία και να γίνει κατανοητό στα Τίρανα ότι περίεργες αλυτρωτικές βλέψεις θα απαντηθούν ανάλογα.
4. Θα πρέπει να βρεθεί η λύση στο ζήτημα της ΑΟΖ και να αντιληφθεί η αλβανική πλευρά ότι το συμφέρον της δεν είναι η ικανοποίηση της Τουρκίας, αλλά η καλή γειτονία με την Ελλάδα.
Αν παραβιαστούν αυτές οι βασικές γραμμές και προσπαθήσουμε να «κλείσουμε» τα ανοιχτά μας ζητήματα «στο γόνατο», καλά θα κάνει ο κ. Κοτζιάς να μην επιστρέψει στη χώρα από τις Βρυξέλλες…

Γραφείο Τύπου της ΝΕΑΣ ΔΕΞΙΑΣ