Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

Δείτε πόσο πούλησε ο Ριμπολόβλεφ, πίνακα του Ντα Βίντσι !

Ο Salvator Mundi του Λεονάρντο Ντα Βίντσι έγινε ο πιο ακριβός πίνακας που πουλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία.


Σε μια ιστορική νύχτα του οίκου Christie's στη Νέα Υόρκη, ο Salvator Mundi, μια απεικόνιση του Χριστού ως «Σωτήρας του Κόσμου» του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, πωλήθηκε για 380 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των ασφαλίστρων του αγοραστή), κατατάσσοντάς τον, ως τον πιο ακριβό πίνακα που πουλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία.

Ο πίνακας του Ντα Βίντσι ήταν μέχρι τώρα στην κατοχή του Ρώσου εκατομμυριούχου Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ.

Τιμή εκκίνησης ήταν τα 70 εκατ. δολάρια. Στη συνέχεια το ποσό αυξήθηκε 53 φορές έως τα 400 εκατ. δολάρια που έγιναν 450,3 με τις προμήθειες, τα έξοδα και τους φόρους. Οι τουλάχιστον έξι πλειοδότες, στη μέση της δημοπρασίας έγιναν ουσιαστικά δύο επίδοξοι αγοραστές που δεν κατονομάστηκαν και που έδιναν τις εντολές τους τηλεφωνικά μέσω των πωλητών του Κρίστις.

Χειροκροτήματα και επευφημίες γέμισαν την αίθουσα μόλις ακούστηκε το τελικό χτύπημα του σφυριού.

Ο μεγιστάνας εξόριστος ολιγάρχης και πρόεδρος της ομάδας ποδοσφαίρου του Μονακό AS Monaco, φέρεται να αγόρασε το έργο αντί 127,5 εκατ. δολαρίων από τον Ελβετό έμπορο τέχνης Ιβ Μπουβιέ, ο οποίος τον είχε αγοράσει λίγο καιρό νωρίτερα αντί 80 εκατ. δολαρίων. 'Εκτοτε, Ριμπολόβλεφ και Μπουβιέ ενεπλάκησαν σε μια δικαστική μάχη, με τον εκατομμυριούχο να κατηγορεί τον έμπορο τέχνης ότι πήρε υπέρογκες προμήθειες για τους πίνακες που του προμήθευε.

Ο πίνακας χρονολογείται περίπου στο 1500 μ.X. έχει ύψος 66 εκατ. και απεικονίζει τον Χριστό να είναι ντυμένος με ρούχα της εποχής της Αναγέννησης, ενώ έχει υψωμένο το δεξί του χέρι και στο αριστερό κρατάει μια κρυστάλλινη σφαίρα.