Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017

Αυτή είναι αριστερά : "Δεν θα πουληθούν κόκκινα δάνεια σε δανειολήπτες, μόνο σε διεθνή κοράκια"

Ποιό σπίτι σου ρε σκουλήκι! Το σπίτι είναι της τράπεζας!
Τη φυσιολογική ερώτηση που κάνει όλος ο κόσμος έκαναν στον υπουργό της κυβέρνησης της αριστεράς και....
σε λίγες λέξεις αποδόμησε το παραμύθι που έστηνε η αριστερά επί δεκαετίες:
τον ρώτησαν λοιπόν: "ας υποθέσουμε κ.Υπουργέ ότι ένας πολίτης πήρε ένα στεγαστικό δάνειο για την πρώτη κατοικία του και δεν μπορεί να το ξοφλήσει, δηλαδή έγινε "κόκκινο". Λέτε ότι θα πουλήσετε τέτοια δάνεια σε ξενα funds τα οποία θα τα αγοράσουν σε ένα ποσοστό π.χ. στο 20%. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι αν το υπόλοιπο του δανείου είναι 50.000 ευρώ, τα κοράκια θα το αγοράσουν από την τράπεζα 50.000Χ20%=10.000 και ο έλληνας πολίτης θα χρωστάει πλέον σε αυτούς τις 50.000. Κι αυτοί θα αρχίσουν την τρομοκρατία, ώστε να εισπράξουν ό,τι μπορούν πάνω από τις 10.000 που έδωσαν. Αντί να γίνει αυτό, γιατί δεν κάνετε πρόταση στον δανειολήπτη να το αγοράσει αυτός στο 20%; Να δώσει τα 10.000 που θα πάρει η τράπεζα από το κοράκι , αυτός και να κρατήσει το σπίτι του."

Και τι απάντησε ο Υπουργός της αριστεράς;

Ανέφικτη, χαρακτήρισε ο “υπουργός” Οικονομίας και Ανάπτυξης (sic), πρωτοδεύτερη φορά “αριστερά”, τη θεσμοθέτηση της δυνατότητας σε δανειολήπτες με “κόκκινο” δάνειο και υποθηκευμένη την πρώτη τους κατοικία, να το εξαγοράζουν κατά προτεραιότητα από την τράπεζα, πριν αυτό καταλήξει στα χέρια ξένου fund!


Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη, ο οποίος τόνιζε ότι «πίσω από τους αριθμούς βρίσκονται άνθρωποι» και καλούσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ρύθμιση, ώστε να προστατευτεί ουσιαστικά η πρώτη κατοικία, ο κ. Παπαδημητρίου αντέτεινε: «Προς τον σκοπό αυτόν εργαζόμαστε μέσα από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό».

«Ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών δημιουργήθηκε για να προστατεύσει αυτούς που πραγματικά αδυνατούν να εξοφλήσουν τα στεγαστικά τους δάνεια. Θα διαπραγματευτούμε για την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, όπως το έθεσε ο κ. Σταθάκης» είπε ο υπουργός Οικονομίας.

Επιπλέον, σημείωσε ότι «θα ενθάρρυνε τους κακοπληρωτές μια ρύθμιση με την οποία θα γνώριζαν ότι η τράπεζα υποχρεούται να τους εξαγοράσει το δάνειο». «Μια ρύθμιση όπου ένας δανειολήπτης γνωρίζει ότι είναι προς το συμφέρον του να μην αποπληρώσει το δάνειό του θα δημιουργήσει μεγάλο πλήθος στρατηγικών κακοπληρωτών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδημητρίου και πρόσθεσε: «Είναι ανέφικτο στην εφαρμογή του. Το fund, όταν αγοράζει δάνεια, δεν είναι προς όφελός του να δημιουργήσει ξεχωριστό τμήμα για τα μη εξυπηρετούμενα, αλλά να προσφέρει ένα συνολικό πακέτο. Τα funds αγοράζουν πακέτα δανείων και δεν μπορούν να τα ξεχωρίσουν σε εξυπηρετούμενα και μη εξυπηρετούμενα. Είναι αδύνατον να βγουν τα μη εξυπηρετούμενα και να δημιουργηθεί καινούργιο πακέτο. Δεν μπορεί να γίνει τέτοιος νόμος».

Επίσης, απαντώντας στον κ. Τριανταφυλλίδη που υποστήριξε ότι στη Κύπρο έγινε κάτι αντίστοιχο, ο κ. Παπαδημητρίου σημείωσε: «Αυτή τη μονομερή απόφαση, που έκανε η Κύπρος, εμείς δεν μπορούμε να την κάνουμε».

Από την πλευρά του, ο ερωτών βουλευτής έκανε λόγο για «θολό τοπίο και καθεστώς που υπάρχει και πρέπει να ρυθμιστεί και να διευκρινιστεί» ώστε -όπως είπε- να γίνει πράξη η δέσμευση της κυβέρνησης και να συνεχιστεί η προστασία της πρώτης κατοικίας για τους πραγματικά αδύναμους οφειλέτες, κάτω από την ομπρέλα του νόμου Κατσέλη και μετά τη λήξη της παράτασης, στα τέλη Δεκεμβρίου του 2017.

«Μέσα από την ερώτησή μου δεν βρίσκονται οι πονηροί και οι συστηματικοί κακοπληρωτές, αλλά οι αποδεδειγμένα οικονομικά αδύνατοι, άνεργοι, ΑμΕΑ, άποροι, για να αντιμετωπιστεί η φάμπρικα της κινδυνολογίας και να σταματήσει η πλειοδοσία του φόβου και του πανικού που γίνεται. Οφείλει ο πραγματικά οικονομικά αδύνατος να νιώσει τη κυβέρνησή μας ως αγκωνάρι πάνω στο οποίο πρέπει να ακουμπήσει» υπογράμμισε ο κ. Τριανταφυλλίδης.