Σημαντικές παρουσίες στο ATHENS ENERGY GAS FORUM 2017 του ΤΕΕ
Γ. Στασινός: Οι αλλαγές που συντελούνται και δρομολογούνται στον ενεργειακό τομέα, ιδίως στον τομέα του φυσικού αερίου, με σωστές επιλογές δημιουργούν επενδύσεις και απασχόληση
Η προσέλκυση νέων ιδιωτικών επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα γίνεται ήδη με επίκεντρο τον τομέα του φυσικού αερίου
Monika Ekstrom: «Η Ελλάδα παρουσιάζει τεράστιες επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα της ενέργειας»
Didier Sire: «Το αέριο θα έχει ένα λαμπρό μέλλον σε παγκόσμιο επίπεδο, μέχρι τα μέσα του αιώνα»
«Η περιοχή μας αλλάζει συνεχώς – και ο ενεργειακός τομέας και ιδιαίτερα το φυσικό αέριο αποτελεί κύριο παράγοντα αλλαγών, τόσο τα τελευταία όσο και τα επόμενα χρόνια. Αλλαγές που με τις σωστές επιλογές μπορούν να δημιουργήσουν απασχόληση και εισόδημα». Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός ανοίγοντας τις εργασίες του φετινού ATHENS ENERGY GAS FORUM, με τίτλο «GREECE AS SOUTHEASTERN EUROPE & EAST MED ENERGY GAS HUB», που διοργάνωσε το ΤΕΕ στο αμφιθέατρο του Επιμελητηρίου στο Σύνταγμα, με τη συμμετοχή της Monika Ekstrom, επικεφαλής Πολιτικού Τμήματος της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Αθήνα, του Didier Sire, επικεφαλής Ερευνών και Αναλύσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Ενέργειας (World Energy Council), στον οποίο συμμετέχει το ΤΕΕ, ως εκπρόσωπος της Ελλάδας, όπως επίσης πολλών και ενδιαφερόντων ομιλητών από σημαντικές εταιρείες από όλο το φάσμα της αγοράς φυσικού αερίου και την παρουσία στελεχών εταιρειών και μηχανικών όλων των ειδικοτήτων.
-«Ειδικά στον τομέα του φυσικού αερίου η αγορά το τελευταίο διάστημα αλλά και τους μήνες που έρχονται αλλάζει και αυτό δημιουργεί προκλήσεις και δυσκολίες αλλά κυρίως ευκαιρίες, με κύριους άξονες την απελευθέρωση της αγοράς και το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο αλλά και τις επενδύσεις που όλα αυτά φέρνουν» τόνισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, καθώς επίσης ότι «η προσέλκυση νέων ιδιωτικών επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα γίνεται ήδη με επίκεντρο τον τομέα του φυσικού αερίου» και υπογράμμισε ότι: «Οι μελέτες και οι αναλύσεις ερευνητικών ιδρυμάτων, εγχώριων και ξένων (της McKinsey, του ΙΟΒΕ, του ΚΕΠΕ), συμφωνούν πως πρόκειται στα προσεχή έτη να υπάρξουν μεγάλες ευκαιρίες στην αγορά εργασίας στον κλάδο της ενέργειας. Περίπου 40 χιλιάδες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, χωρίς να συνυπολογίζεται ο κλάδος του ορυκτού πλούτου και η κατασκευή του αγωγού TAP, που θα προσθέσουν δεκάδες χιλιάδες ακόμη θέσεις εργασίας».
Επενδυτικές ευκαιρίες και καταναλωτικό ενδιαφέρον
Μιλώντας για τους στόχους της εκδήλωσης του ΤΕΕ για το φυσικό αέριο ο Γ. Στασινός σημείωσε ότι είναι «να προκληθεί η συζήτηση με όλους τους εμπλεκόμενους που θα οδηγήσει ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση ενός βέλτιστου σχεδιασμού», όπως επίσης να παρουσιαστεί και να αναδειχθεί στις εργασίες της εκδήλωσης του ΤΕΕ η πορεία ανάπτυξης, μέσω της καθημερινής δουλειάς αλλά και του στρατηγικού σχεδιασμού τους, που ακολουθούν οι εταιρίες του κλάδου, υπογραμμίζοντας ότι:
-«Αυτή η ανάπτυξη είναι αυτό που χρειάζεται, σήμερα περισσότερο από ποτέ, η χώρα. Και είναι ενδεικτικό των ωφελειών που έχουμε από τις μεταρρυθμίσεις. Και τα οφέλη αυτά είναι σημαντικά, ειδικά στην περίπτωση της αγοράς φυσικού αερίου. Με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και κύκλου εργασιών για τον τεχνικό κόσμο, όπως για παράδειγμα με την επέκταση των δικτύων αλλά και με τις ευκαιρίες για φθηνότερο καύσιμο που δημιουργούν για τους πολίτες – με το οποίο αυξάνεται το διαθέσιμο εισόδημα για άλλες καταναλωτικές και επενδυτικές κινήσεις σε κάθε νοικοκυριό».
Η πρόκληση των νέων έργων και σχεδίων
Με ιδιαίτερη έμφαση ο Πρόεδρος του ΤΕΕ αναφέρθηκε τόσο στις επενδυτικές, όσο και στις τεχνολογικές δυνατότητες και ευκαιρίες που παρουσιάζονται στον ενεργειακό τομέα και ιδιαίτερα στον τομέα του φυσικού αερίου. Επισήμανε ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικές ευκαιρίες και δυνατότητες έρευνας και καινοτομίας, και αναφερόμενος σε μεγάλες προκλήσεις και ευκαιρίες που έχουμε μπροστά μας, παρουσίασε συγκεκριμένα έργα και σχέδια, που προωθούνται όπως:
· Τον νέο αγωγό TAP, με το σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα και τις αλλαγές που φέρνει στην αγορά και τη γεωπολιτική
· Το έργο της αναβάθμισης της Ρεβυθούσας
· Τον σταθμό στην Αλεξανδρούπολη
· Τον αγωγό IGB
· Αλλά και τον αγωγό East Med που αποτελεί ένα τεράστιο εγχείρημα, δύσκολο τεχνικά αλλά το οποίο μπορεί να γίνει βιώσιμο και το οποίο θα αποτελέσει εμβληματική μορφή συνεργασίας ανάμεσα στις μεσογειακές χώρες αλλά και πυρήνα της ενεργειακής ασφάλειας, διαφοροποίησης πηγών τροφοδοσίας και συνεργασίας στην Ευρώπη.
Ο ενεργειακός τομέας ατμομηχανή ανάπτυξης της χώρας
-«Όλα αυτά μαζί μπορούν να κάνουν τον ενεργειακό τομέα ατμομηχανή ανάπτυξης της χώρας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Στασινός, προσθέτοντας ότι το ΤΕΕ θα συμβάλλει και θα παλέψει για αυτό, ζητώντας την συνεργασία των εκπροσώπων του επιστημονικού κόσμου και της αγοράς, «ώστε να οδηγήσουμε την ελληνική πολιτεία στις κατάλληλες αποφάσεις, που θα φέρουν οφέλη για τη χώρα».
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ σημείωσε επίσης ότι «το σημερινό συνέδριο έρχεται σε συνέχεια αντίστοιχου διεθνούς συνεδρίου που το ΤΕΕ διοργάνωσε πέρυσι». Τόνισε ότι «στο ΤΕΕ τα δύο τελευταία χρόνια δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της ενέργειας, τόσο στην εξοικονόμηση όσο και στην παραγωγή», σημειώνοντας «το ενδιαφέρον του τεχνικού κόσμου για όλες τις εξελίξεις στους άλλους επιστημονικούς κλάδους και φυσικά στο γεωπολιτικό επίπεδο», όπως και τον στόχο του ΤΕΕ «να αναδείξει τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες, που δημιουργούνται συνεχώς σε έναν τόσο δυναμικό κλάδο της ενέργειας». Ο Γ. Στασινός ανήγγειλε ότι το ΤΕΕ θα συνεχίσει την διοργάνωση θεματικών εκδηλώσεων στον τομέα της ενέργειας, όπως η σημερινή για το φυσικό αέριο, όπως έγινε την προηγούμενη χρονιά και θα διοργανωθεί ανάλογη εκδήλωση προσεχώς για την εξοικονόμηση ενέργειας, συμπληρώνοντας ότι θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες αντίστοιχες εκδηλώσεις για το πετρέλαιο, τον ηλεκτρισμό, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Πάντα με έμφαση στην διεπιστημονική προσέγγιση και την πρακτική εφαρμογή, όπως αποτυπώνεται από όσους ασχολούνται και επιχειρούν καθημερινά στον κάθε τομέα», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΤΕΕ.
Monika Ekstrom: «Η Ελλάδα παρουσιάζει τεράστιες επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα της ενέργειας»
«Συνολικά το επενδυτικό σχέδιο Γιούνκερ έχει μέχρι στιγμής προσφέρει από τον προϋπολογισμό της ΕΕ εγγυήσεις ύψους 1,2 δις ευρώ σε ελληνικές εταιρίες, που εκτιμάται ότι θα δημιουργήσουν επενδύσεις έως 3,7 δις ευρώ». Αυτό τόνισε η επικεφαλής Πολιτικού Τμήματος Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Monika Ekstrom, αναπτύσσοντας στην εκδήλωση του ΤΕΕ την πολιτική και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον ενεργειακό τομέα, τονίζοντας ότι «μια από τις βασικές προτεραιότητες της Επιτροπής Γιούνκερ είναι η Ενεργειακή Ένωση».
Και παράλληλα υπογράμμισε ότι:
«Ο τομέας της ενέργειας μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη της Ελλάδας, λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης και του πλούτου που διαθέτει τόσο σε συμβατικές όσο και σε εναλλακτικές, "πράσινες" μορφές ενέργειας. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο για την νοτιοανατολική Ευρώπη».
«Με την Ενεργειακή Ένωση θέλουμε να εξασφαλίσουμε ασφαλή, προσιτή και 'καθαρή' ενέργεια για όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της ΕΕ.
Για να το πετύχουμε, η ενεργειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει τρεις κύριους στόχους:
την ασφάλεια του εφοδιασμού που συνδέεται με την διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας·
την ανταγωνιστικότητα και
την βιωσιμότητα·
Η Ενεργειακή Ένωση αφορά τον εκσυγχρονισμό της Ευρωπαϊκής οικονομίας. Μια οικονομία που θα κάνει αποτελεσματική χρήση πόρων με κοινωνικά δίκαιο τρόπο. Οι στόχοι αυτοί είναι κοινοί για Ευρώπη και Ελλάδα.
Ο τομέας της ενέργειας μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη της χώρας λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης και του πλούτου που διαθέτει τόσο σε συμβατικές όσο και σε εναλλακτικές, "πράσινες" μορφές ενέργειας. Με άλλα λόγια η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο για την νοτιοανατολική Ευρώπη».
Και συνεχίζοντας είπε: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι στο πλάι της Ελλάδας για να την στηρίξει στην εξέλιξη της σε ενεργειακό κόμβο, τόσο με πολιτικά μέσα όσο και με πόρους.
Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ο Επίτροπος Κανιέτε, αρμόδιος για το Κλίμα και την Ενέργεια, ήταν στην Κρήτη για το πρώτο φόρουμ 'Καθαρή Ενέργεια για Όλα τα Ευρωπαϊκή Νησιά' – μια Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που ξεκινά εδώ στην Ελλάδα.
Όσον αφορά οικονομικά και άλλα μέσα, με την βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα και οι ελληνικές επιχειρήσεις δημιουργήσουν νέες υποδομές που θα βελτιώνουν την ενεργειακή απόδοση και ασφάλεια της χώρας,
δημιουργούν θέσεις εργασίας και μειώνουν το κόστος της ενέργειας προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων.
Για παράδειγμα, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (European Fund for Strategic Investments), γνωστό και ως επενδυτικό σχέδιο Γιούνκερ, συνέβαλε με 24 εκ. ευρώ μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία τριών αιολικών πάρκων στην Βοιωτία.
Συνολικά το επενδυτικό σχέδιο Γιούνκερ έχει μέχρι στιγμής προσφέρει από τον προϋπολογισμό της ΕΕ εγγυήσεις ύψους 1,2 δις ευρώ σε ελληνικές εταιρίες που εκτιμάται ότι θα δημιουργήσουν επενδύσεις έως 3,7 δις ευρώ.
Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων θα υπάρχει τουλάχιστον μέχρι το 2020 (με απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου) συνεπώς υπάρχουν ακόμα πολλές ευκαιρίες που μπορούν να διεκδικήσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις.
Οι επενδύσεις σε αγωγούς μεταφοράς από νέες πηγές αερίου θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να εκμεταλλευθεί τη στρατηγική της θέση δημιουργώντας μια πύλη προς την ευρωπαϊκή αγορά αερίου.
Για παράδειγμα, ο Διαδριατικός Αγωγός (Trans Adriatic Pipeline – TAP) που μεταφέρει φυσικό αέριο από την περιοχή τη Κασπίας στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας είναι ένα από τα πιο πετυχημένα παραδείματα. Να θυμίσω ότι ο TAP έχει αναγνωριστεί ως «Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος» (Project of Common Interest) μιας και συμβάλει στους στρατηγικούς ενεργειακούς στόχους της ΕΕ (ασφάλεια και διαφοροποίηση πηγών) μέσω του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου (Southern Gas Corridor).
Τα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (Projects of Common Interest) έχουν επιλεγεί ως έργα ενεργειακής υποδομής ζωτικής σημασίας και γι' αυτό επωφελούνται από πιο γρήγορες και απλές διαδικασίες αδειοδότησης και ευνοϊκότερες ρυθμίσεις.
Αυτή την στιγμή υπάρχουν 195 τέτοια έργα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένα άλλο παράδειγμα τέτοιου έργου που αφορά την Ελλάδα είναι και ο αγωγός φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (East Mediterranean Natural Gas Pipeline), ένα πολύ φιλόδοξο έργο που θα συνδέει το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει στηρίξει την μελέτη με 2 εκατ. ευρώ.
Ο αγωγός διασύνδεσης φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας (Interconnector Greece Bulgaria - IGB) καθώς και ο σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ/ LNG) στην Αλεξανδρούπολη είναι δύο ακόμη σημαντικά έργα υποδομής τα οποία στηρίζει η Επιτροπή ως Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος».
Και η Monika Ekstrom κατέληξε: «Η Ελλάδα παρουσιάζει τεράστιες επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα της ενέργειας. Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή είμαστε βέβαιοι πώς η Ελλάδα μπορεί να πετύχει σημαντικά πράγματα στον τομέα της ενέργειας κυρίως χάρη στο ταλαντούχο ανθρώπινο δυναμικό της και θα συνεχίσουμε να την στηρίζουμε με όποιο τρόπο μπορούμε».
Didier Sire: «Το αέριο θα έχει ένα λαμπρό μέλλον σε παγκόσμιο επίπεδο, μέχρι τα μέσα του αιώνα»
Στα μέσα Οκτωβρίου θα ολοκληρωθεί και θα παρουσιαστεί επισήμως, όπως επίσης θα αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του World Energy Council (WEC), η νέα επικαιροποιημένη έκθεση-ανάλυση του Παγκόσμιου Οργανισμού Ενέργειας για τις εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας ανακοίνωσε από το βήμα της εκδήλωσης του ΤΕΕ ο επικεφαλής Ερευνών και Αναλύσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Ενέργειας (WEC), Didier Sire. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Didier Sire παρουσίασε τα σενάρια εργασίας, που χρησιμοποιούνται για να γίνει μακροπρόθεσμη εκτίμηση των εξελίξεων στην ενεργειακή αγορά και στον κλάδο του φυσικού αερίου, εξηγώντας ότι τα σενάρια αυτά, βασίζονται σε παραμέτρους, όπως οι πολιτικές εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο, οι αποφάσεις και οι προτεραιότητες που θα τεθούν για την κλιματική αλλαγή και άλλοι οικονομικοί, τεχνολογικοί και γεωστρατηγικοί παράγοντες. Ο ομιλητής υπογράμμισε ότι οι αναλύσεις στη βάση όλων των σεναρίων δείχνουν ότι το φυσικό αέριο έχει λαμπρό μέλλον με διαρκώς αυξανόμενο μερίδιο στο ενεργειακό μίγμα, που εκτιμάται ότι θα φτάσει σε ποσοστό 25 έως 30% το 2050 από 20 έως 21% σήμερα. Χαρακτηριστικά σημείωσε ο Didier Sire ότι μέχρι τα μέσα του αιώνα η ζήτηση του φυσικού αερίου θα έχει συνεχώς ανοδική πορεία, όμως δεν μπορεί κάποιος να είναι σίγουρος για το τι θα συμβεί μετά από 40, 50 χρόνια. Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής, οι κυβερνητικές αποφάσεις σε επίπεδο χωρών γύρω από το θέμα αυτό, η εξέλιξη της αγοράς (και ιδιαίτερα της Ασιατικής), καθώς και οι νέες τεχνολογίες που θα υπάρξουν σε ενεργειακό επίπεδο. Ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Ενέργειας σημείωσε ακόμη ότι τόσο περισσότερο θα είναι ασφαλής η αύξηση του μεριδίου του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μίγμα, όσο περισσότερο ακολουθηθούν τα επόμενα χρόνια νέοι κανόνες και εφαρμογές τεχνολογίας και καινοτομίας στην παραγωγή, διαχείριση και μεταφορά του, με σημείο αναφοράς τις δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως για παράδειγμα η χρήση νέων τεχνολογιών στο βιαέριο. Τέλος ο ομιλητής σημείωσε ότι καθοριστική θα είναι η ανοδική εξέλιξη της αγοράς φυσικού αερίου εάν καταφέρει να καθιερωθεί ως εναλλακτικό καύσιμο στην κίνηση των μικρών και μεσαίων οχημάτων.
Οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίζονται με ομιλίες από πολλούς και σημαντικούς εκπροσώπους της αγοράς φυσικού αερίου. Τον συντονισμό της εκδήλωσης έχει ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Επιτροπής του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ενέργειας – WEC Κωνσταντίνος Ξιφαράς (εκπρόσωπος του ΤΕΕ στο WEC και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ) ενώ παραβρίσκονται ο Β Αντιπρόεδρος του ΤΕΕ Νίκος Ανδρεδάκης, ο Γενικός Γραμματέας Τάσος Ηλίας, η Γενική Διευθύντρια Δήμητρα Κανέλλου και τα στελέχη της Διεύθυνσης Θεμάτων ΕΕ & Διεθνών Σχέσεων. Μεταξύ των ομιλητών που τοποθετούνται περιλαμβάνονται οι:
- Christophe Liaud (GIE Member, Commercial Director Dunkerque LNE)
- Θεόδωρος Τερζόπουλος (CEO ΔΕΔΑ ΑΕ)
- Λεωνίδας Μπακούρας (Γενικός Διευθυντής ΕΔΑ ΘΕΣΣ – Εταιρεία Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας)
- Αναστάσιος Τόσιος (Distribution Operating Director ΕΔΑ Αττικής)
- Δημήτριος Μανώλης (Επικεφαλής Διεθνών Δραστηριοτήτων ΔΕΠΑ)
- Παναγιώτης Κανελλόπουλος (CEO Μ&Μ GAS)
- Θωμάς Αχείμαστος (Αντιπρόεδρος GAS TRADE)
- Κώστας Τσιρίκης (Permitting Lead TAP Greece)
- Γιάννης Κιρκινέζης (Business Development Manager of Hill International -Hellas)
- Τάκης Κάππος (Managing Director C+M Engineering)
- Antonio Gentile (Head of Energy & Infrastructure Services Department, RINA)
- Mauro Piasare (Head, High Value Services Unit, SIPEM SpA)
Γ. Στασινός: Οι αλλαγές που συντελούνται και δρομολογούνται στον ενεργειακό τομέα, ιδίως στον τομέα του φυσικού αερίου, με σωστές επιλογές δημιουργούν επενδύσεις και απασχόληση
Η προσέλκυση νέων ιδιωτικών επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα γίνεται ήδη με επίκεντρο τον τομέα του φυσικού αερίου
Monika Ekstrom: «Η Ελλάδα παρουσιάζει τεράστιες επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα της ενέργειας»
Didier Sire: «Το αέριο θα έχει ένα λαμπρό μέλλον σε παγκόσμιο επίπεδο, μέχρι τα μέσα του αιώνα»
«Η περιοχή μας αλλάζει συνεχώς – και ο ενεργειακός τομέας και ιδιαίτερα το φυσικό αέριο αποτελεί κύριο παράγοντα αλλαγών, τόσο τα τελευταία όσο και τα επόμενα χρόνια. Αλλαγές που με τις σωστές επιλογές μπορούν να δημιουργήσουν απασχόληση και εισόδημα». Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός ανοίγοντας τις εργασίες του φετινού ATHENS ENERGY GAS FORUM, με τίτλο «GREECE AS SOUTHEASTERN EUROPE & EAST MED ENERGY GAS HUB», που διοργάνωσε το ΤΕΕ στο αμφιθέατρο του Επιμελητηρίου στο Σύνταγμα, με τη συμμετοχή της Monika Ekstrom, επικεφαλής Πολιτικού Τμήματος της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Αθήνα, του Didier Sire, επικεφαλής Ερευνών και Αναλύσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Ενέργειας (World Energy Council), στον οποίο συμμετέχει το ΤΕΕ, ως εκπρόσωπος της Ελλάδας, όπως επίσης πολλών και ενδιαφερόντων ομιλητών από σημαντικές εταιρείες από όλο το φάσμα της αγοράς φυσικού αερίου και την παρουσία στελεχών εταιρειών και μηχανικών όλων των ειδικοτήτων.
-«Ειδικά στον τομέα του φυσικού αερίου η αγορά το τελευταίο διάστημα αλλά και τους μήνες που έρχονται αλλάζει και αυτό δημιουργεί προκλήσεις και δυσκολίες αλλά κυρίως ευκαιρίες, με κύριους άξονες την απελευθέρωση της αγοράς και το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο αλλά και τις επενδύσεις που όλα αυτά φέρνουν» τόνισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, καθώς επίσης ότι «η προσέλκυση νέων ιδιωτικών επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα γίνεται ήδη με επίκεντρο τον τομέα του φυσικού αερίου» και υπογράμμισε ότι: «Οι μελέτες και οι αναλύσεις ερευνητικών ιδρυμάτων, εγχώριων και ξένων (της McKinsey, του ΙΟΒΕ, του ΚΕΠΕ), συμφωνούν πως πρόκειται στα προσεχή έτη να υπάρξουν μεγάλες ευκαιρίες στην αγορά εργασίας στον κλάδο της ενέργειας. Περίπου 40 χιλιάδες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, χωρίς να συνυπολογίζεται ο κλάδος του ορυκτού πλούτου και η κατασκευή του αγωγού TAP, που θα προσθέσουν δεκάδες χιλιάδες ακόμη θέσεις εργασίας».
Επενδυτικές ευκαιρίες και καταναλωτικό ενδιαφέρον
Μιλώντας για τους στόχους της εκδήλωσης του ΤΕΕ για το φυσικό αέριο ο Γ. Στασινός σημείωσε ότι είναι «να προκληθεί η συζήτηση με όλους τους εμπλεκόμενους που θα οδηγήσει ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση ενός βέλτιστου σχεδιασμού», όπως επίσης να παρουσιαστεί και να αναδειχθεί στις εργασίες της εκδήλωσης του ΤΕΕ η πορεία ανάπτυξης, μέσω της καθημερινής δουλειάς αλλά και του στρατηγικού σχεδιασμού τους, που ακολουθούν οι εταιρίες του κλάδου, υπογραμμίζοντας ότι:
-«Αυτή η ανάπτυξη είναι αυτό που χρειάζεται, σήμερα περισσότερο από ποτέ, η χώρα. Και είναι ενδεικτικό των ωφελειών που έχουμε από τις μεταρρυθμίσεις. Και τα οφέλη αυτά είναι σημαντικά, ειδικά στην περίπτωση της αγοράς φυσικού αερίου. Με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και κύκλου εργασιών για τον τεχνικό κόσμο, όπως για παράδειγμα με την επέκταση των δικτύων αλλά και με τις ευκαιρίες για φθηνότερο καύσιμο που δημιουργούν για τους πολίτες – με το οποίο αυξάνεται το διαθέσιμο εισόδημα για άλλες καταναλωτικές και επενδυτικές κινήσεις σε κάθε νοικοκυριό».
Η πρόκληση των νέων έργων και σχεδίων
Με ιδιαίτερη έμφαση ο Πρόεδρος του ΤΕΕ αναφέρθηκε τόσο στις επενδυτικές, όσο και στις τεχνολογικές δυνατότητες και ευκαιρίες που παρουσιάζονται στον ενεργειακό τομέα και ιδιαίτερα στον τομέα του φυσικού αερίου. Επισήμανε ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικές ευκαιρίες και δυνατότητες έρευνας και καινοτομίας, και αναφερόμενος σε μεγάλες προκλήσεις και ευκαιρίες που έχουμε μπροστά μας, παρουσίασε συγκεκριμένα έργα και σχέδια, που προωθούνται όπως:
· Τον νέο αγωγό TAP, με το σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα και τις αλλαγές που φέρνει στην αγορά και τη γεωπολιτική
· Το έργο της αναβάθμισης της Ρεβυθούσας
· Τον σταθμό στην Αλεξανδρούπολη
· Τον αγωγό IGB
· Αλλά και τον αγωγό East Med που αποτελεί ένα τεράστιο εγχείρημα, δύσκολο τεχνικά αλλά το οποίο μπορεί να γίνει βιώσιμο και το οποίο θα αποτελέσει εμβληματική μορφή συνεργασίας ανάμεσα στις μεσογειακές χώρες αλλά και πυρήνα της ενεργειακής ασφάλειας, διαφοροποίησης πηγών τροφοδοσίας και συνεργασίας στην Ευρώπη.
Ο ενεργειακός τομέας ατμομηχανή ανάπτυξης της χώρας
-«Όλα αυτά μαζί μπορούν να κάνουν τον ενεργειακό τομέα ατμομηχανή ανάπτυξης της χώρας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Στασινός, προσθέτοντας ότι το ΤΕΕ θα συμβάλλει και θα παλέψει για αυτό, ζητώντας την συνεργασία των εκπροσώπων του επιστημονικού κόσμου και της αγοράς, «ώστε να οδηγήσουμε την ελληνική πολιτεία στις κατάλληλες αποφάσεις, που θα φέρουν οφέλη για τη χώρα».
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ σημείωσε επίσης ότι «το σημερινό συνέδριο έρχεται σε συνέχεια αντίστοιχου διεθνούς συνεδρίου που το ΤΕΕ διοργάνωσε πέρυσι». Τόνισε ότι «στο ΤΕΕ τα δύο τελευταία χρόνια δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της ενέργειας, τόσο στην εξοικονόμηση όσο και στην παραγωγή», σημειώνοντας «το ενδιαφέρον του τεχνικού κόσμου για όλες τις εξελίξεις στους άλλους επιστημονικούς κλάδους και φυσικά στο γεωπολιτικό επίπεδο», όπως και τον στόχο του ΤΕΕ «να αναδείξει τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες, που δημιουργούνται συνεχώς σε έναν τόσο δυναμικό κλάδο της ενέργειας». Ο Γ. Στασινός ανήγγειλε ότι το ΤΕΕ θα συνεχίσει την διοργάνωση θεματικών εκδηλώσεων στον τομέα της ενέργειας, όπως η σημερινή για το φυσικό αέριο, όπως έγινε την προηγούμενη χρονιά και θα διοργανωθεί ανάλογη εκδήλωση προσεχώς για την εξοικονόμηση ενέργειας, συμπληρώνοντας ότι θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες αντίστοιχες εκδηλώσεις για το πετρέλαιο, τον ηλεκτρισμό, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Πάντα με έμφαση στην διεπιστημονική προσέγγιση και την πρακτική εφαρμογή, όπως αποτυπώνεται από όσους ασχολούνται και επιχειρούν καθημερινά στον κάθε τομέα», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΤΕΕ.
Monika Ekstrom: «Η Ελλάδα παρουσιάζει τεράστιες επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα της ενέργειας»
«Συνολικά το επενδυτικό σχέδιο Γιούνκερ έχει μέχρι στιγμής προσφέρει από τον προϋπολογισμό της ΕΕ εγγυήσεις ύψους 1,2 δις ευρώ σε ελληνικές εταιρίες, που εκτιμάται ότι θα δημιουργήσουν επενδύσεις έως 3,7 δις ευρώ». Αυτό τόνισε η επικεφαλής Πολιτικού Τμήματος Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Monika Ekstrom, αναπτύσσοντας στην εκδήλωση του ΤΕΕ την πολιτική και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον ενεργειακό τομέα, τονίζοντας ότι «μια από τις βασικές προτεραιότητες της Επιτροπής Γιούνκερ είναι η Ενεργειακή Ένωση».
Και παράλληλα υπογράμμισε ότι:
«Ο τομέας της ενέργειας μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη της Ελλάδας, λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης και του πλούτου που διαθέτει τόσο σε συμβατικές όσο και σε εναλλακτικές, "πράσινες" μορφές ενέργειας. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο για την νοτιοανατολική Ευρώπη».
«Με την Ενεργειακή Ένωση θέλουμε να εξασφαλίσουμε ασφαλή, προσιτή και 'καθαρή' ενέργεια για όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της ΕΕ.
Για να το πετύχουμε, η ενεργειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει τρεις κύριους στόχους:
την ασφάλεια του εφοδιασμού που συνδέεται με την διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας·
την ανταγωνιστικότητα και
την βιωσιμότητα·
Η Ενεργειακή Ένωση αφορά τον εκσυγχρονισμό της Ευρωπαϊκής οικονομίας. Μια οικονομία που θα κάνει αποτελεσματική χρήση πόρων με κοινωνικά δίκαιο τρόπο. Οι στόχοι αυτοί είναι κοινοί για Ευρώπη και Ελλάδα.
Ο τομέας της ενέργειας μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη της χώρας λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης και του πλούτου που διαθέτει τόσο σε συμβατικές όσο και σε εναλλακτικές, "πράσινες" μορφές ενέργειας. Με άλλα λόγια η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο για την νοτιοανατολική Ευρώπη».
Και συνεχίζοντας είπε: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι στο πλάι της Ελλάδας για να την στηρίξει στην εξέλιξη της σε ενεργειακό κόμβο, τόσο με πολιτικά μέσα όσο και με πόρους.
Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ο Επίτροπος Κανιέτε, αρμόδιος για το Κλίμα και την Ενέργεια, ήταν στην Κρήτη για το πρώτο φόρουμ 'Καθαρή Ενέργεια για Όλα τα Ευρωπαϊκή Νησιά' – μια Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που ξεκινά εδώ στην Ελλάδα.
Όσον αφορά οικονομικά και άλλα μέσα, με την βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα και οι ελληνικές επιχειρήσεις δημιουργήσουν νέες υποδομές που θα βελτιώνουν την ενεργειακή απόδοση και ασφάλεια της χώρας,
δημιουργούν θέσεις εργασίας και μειώνουν το κόστος της ενέργειας προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων.
Για παράδειγμα, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (European Fund for Strategic Investments), γνωστό και ως επενδυτικό σχέδιο Γιούνκερ, συνέβαλε με 24 εκ. ευρώ μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία τριών αιολικών πάρκων στην Βοιωτία.
Συνολικά το επενδυτικό σχέδιο Γιούνκερ έχει μέχρι στιγμής προσφέρει από τον προϋπολογισμό της ΕΕ εγγυήσεις ύψους 1,2 δις ευρώ σε ελληνικές εταιρίες που εκτιμάται ότι θα δημιουργήσουν επενδύσεις έως 3,7 δις ευρώ.
Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων θα υπάρχει τουλάχιστον μέχρι το 2020 (με απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου) συνεπώς υπάρχουν ακόμα πολλές ευκαιρίες που μπορούν να διεκδικήσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις.
Οι επενδύσεις σε αγωγούς μεταφοράς από νέες πηγές αερίου θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να εκμεταλλευθεί τη στρατηγική της θέση δημιουργώντας μια πύλη προς την ευρωπαϊκή αγορά αερίου.
Για παράδειγμα, ο Διαδριατικός Αγωγός (Trans Adriatic Pipeline – TAP) που μεταφέρει φυσικό αέριο από την περιοχή τη Κασπίας στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας είναι ένα από τα πιο πετυχημένα παραδείματα. Να θυμίσω ότι ο TAP έχει αναγνωριστεί ως «Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος» (Project of Common Interest) μιας και συμβάλει στους στρατηγικούς ενεργειακούς στόχους της ΕΕ (ασφάλεια και διαφοροποίηση πηγών) μέσω του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου (Southern Gas Corridor).
Τα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (Projects of Common Interest) έχουν επιλεγεί ως έργα ενεργειακής υποδομής ζωτικής σημασίας και γι' αυτό επωφελούνται από πιο γρήγορες και απλές διαδικασίες αδειοδότησης και ευνοϊκότερες ρυθμίσεις.
Αυτή την στιγμή υπάρχουν 195 τέτοια έργα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένα άλλο παράδειγμα τέτοιου έργου που αφορά την Ελλάδα είναι και ο αγωγός φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (East Mediterranean Natural Gas Pipeline), ένα πολύ φιλόδοξο έργο που θα συνδέει το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει στηρίξει την μελέτη με 2 εκατ. ευρώ.
Ο αγωγός διασύνδεσης φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας (Interconnector Greece Bulgaria - IGB) καθώς και ο σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ/ LNG) στην Αλεξανδρούπολη είναι δύο ακόμη σημαντικά έργα υποδομής τα οποία στηρίζει η Επιτροπή ως Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος».
Και η Monika Ekstrom κατέληξε: «Η Ελλάδα παρουσιάζει τεράστιες επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα της ενέργειας. Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή είμαστε βέβαιοι πώς η Ελλάδα μπορεί να πετύχει σημαντικά πράγματα στον τομέα της ενέργειας κυρίως χάρη στο ταλαντούχο ανθρώπινο δυναμικό της και θα συνεχίσουμε να την στηρίζουμε με όποιο τρόπο μπορούμε».
Didier Sire: «Το αέριο θα έχει ένα λαμπρό μέλλον σε παγκόσμιο επίπεδο, μέχρι τα μέσα του αιώνα»
Στα μέσα Οκτωβρίου θα ολοκληρωθεί και θα παρουσιαστεί επισήμως, όπως επίσης θα αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του World Energy Council (WEC), η νέα επικαιροποιημένη έκθεση-ανάλυση του Παγκόσμιου Οργανισμού Ενέργειας για τις εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας ανακοίνωσε από το βήμα της εκδήλωσης του ΤΕΕ ο επικεφαλής Ερευνών και Αναλύσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Ενέργειας (WEC), Didier Sire. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Didier Sire παρουσίασε τα σενάρια εργασίας, που χρησιμοποιούνται για να γίνει μακροπρόθεσμη εκτίμηση των εξελίξεων στην ενεργειακή αγορά και στον κλάδο του φυσικού αερίου, εξηγώντας ότι τα σενάρια αυτά, βασίζονται σε παραμέτρους, όπως οι πολιτικές εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο, οι αποφάσεις και οι προτεραιότητες που θα τεθούν για την κλιματική αλλαγή και άλλοι οικονομικοί, τεχνολογικοί και γεωστρατηγικοί παράγοντες. Ο ομιλητής υπογράμμισε ότι οι αναλύσεις στη βάση όλων των σεναρίων δείχνουν ότι το φυσικό αέριο έχει λαμπρό μέλλον με διαρκώς αυξανόμενο μερίδιο στο ενεργειακό μίγμα, που εκτιμάται ότι θα φτάσει σε ποσοστό 25 έως 30% το 2050 από 20 έως 21% σήμερα. Χαρακτηριστικά σημείωσε ο Didier Sire ότι μέχρι τα μέσα του αιώνα η ζήτηση του φυσικού αερίου θα έχει συνεχώς ανοδική πορεία, όμως δεν μπορεί κάποιος να είναι σίγουρος για το τι θα συμβεί μετά από 40, 50 χρόνια. Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής, οι κυβερνητικές αποφάσεις σε επίπεδο χωρών γύρω από το θέμα αυτό, η εξέλιξη της αγοράς (και ιδιαίτερα της Ασιατικής), καθώς και οι νέες τεχνολογίες που θα υπάρξουν σε ενεργειακό επίπεδο. Ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Ενέργειας σημείωσε ακόμη ότι τόσο περισσότερο θα είναι ασφαλής η αύξηση του μεριδίου του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μίγμα, όσο περισσότερο ακολουθηθούν τα επόμενα χρόνια νέοι κανόνες και εφαρμογές τεχνολογίας και καινοτομίας στην παραγωγή, διαχείριση και μεταφορά του, με σημείο αναφοράς τις δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως για παράδειγμα η χρήση νέων τεχνολογιών στο βιαέριο. Τέλος ο ομιλητής σημείωσε ότι καθοριστική θα είναι η ανοδική εξέλιξη της αγοράς φυσικού αερίου εάν καταφέρει να καθιερωθεί ως εναλλακτικό καύσιμο στην κίνηση των μικρών και μεσαίων οχημάτων.
Οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίζονται με ομιλίες από πολλούς και σημαντικούς εκπροσώπους της αγοράς φυσικού αερίου. Τον συντονισμό της εκδήλωσης έχει ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Επιτροπής του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ενέργειας – WEC Κωνσταντίνος Ξιφαράς (εκπρόσωπος του ΤΕΕ στο WEC και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ) ενώ παραβρίσκονται ο Β Αντιπρόεδρος του ΤΕΕ Νίκος Ανδρεδάκης, ο Γενικός Γραμματέας Τάσος Ηλίας, η Γενική Διευθύντρια Δήμητρα Κανέλλου και τα στελέχη της Διεύθυνσης Θεμάτων ΕΕ & Διεθνών Σχέσεων. Μεταξύ των ομιλητών που τοποθετούνται περιλαμβάνονται οι:
- Christophe Liaud (GIE Member, Commercial Director Dunkerque LNE)
- Θεόδωρος Τερζόπουλος (CEO ΔΕΔΑ ΑΕ)
- Λεωνίδας Μπακούρας (Γενικός Διευθυντής ΕΔΑ ΘΕΣΣ – Εταιρεία Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας)
- Αναστάσιος Τόσιος (Distribution Operating Director ΕΔΑ Αττικής)
- Δημήτριος Μανώλης (Επικεφαλής Διεθνών Δραστηριοτήτων ΔΕΠΑ)
- Παναγιώτης Κανελλόπουλος (CEO Μ&Μ GAS)
- Θωμάς Αχείμαστος (Αντιπρόεδρος GAS TRADE)
- Κώστας Τσιρίκης (Permitting Lead TAP Greece)
- Γιάννης Κιρκινέζης (Business Development Manager of Hill International -Hellas)
- Τάκης Κάππος (Managing Director C+M Engineering)
- Antonio Gentile (Head of Energy & Infrastructure Services Department, RINA)
- Mauro Piasare (Head, High Value Services Unit, SIPEM SpA)