Δευτέρα, 24 Απριλίου 2017

POS το ’παμε;

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης
Δ-ΕΝ Υ-Π-Α-Ρ-Χ-Ο-Υ-Μ-Ε σου λέω. ΔΕΝ. ΔΕΝ. ΔΕΝ. Τελεία και φαύλα! [με «φ» και όχι με «π»]
Ο πρώτος επιστημονικός Σύλλογος της χώρας κατά της εγκατάστασης POS στα δικηγορικά γραφεία. Και γιατί παρακαλώ; Διότι, όπως μας ενημέρωσε ο συνάδελφος κ. Βερβεσός, γνωστός συνδικαλιστής της πράσινης παράταξης, οι δικηγόροι ....
δεν έχουμε πελάτες, έχουμε εντολείς. Ουάου! Τζί! Επιχείρημα που σπάει κόκκαλα.
Τον άκουσα και δεν πίστευα στ’ αυτιά μου! Έξη μήνες ανούσιας αποχής πέρυσι για το ασφαλιστικό και μυαλό δεν βάλαμε.
€ 10.000 ετήσιο φορολογητέο εισόδημα κατά μέσον όρο και δεν κατανοούμε γιατί εξεγείρονται οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.
Μέχρι και ο ανεκδιήγητος Κουρουμπλής μάς χλεύασε τότε και δεν νοιώσαμε ντροπή. Κατεβήκαμε σε πορείες με τις καπαρντίνες Burberry’s και τις bleu noir μεραγκλαντάν παλτουδιές από γνήσιο cashmere, για να διαμαρτυρηθούμε για τα υπέρογκα βάρη που μας επεφύλασσε ο κομμουνιστής [λέμε και καμμιά μ…] Κατρούγκαλος με το έκτρωμά του. Και κρεμάσαμε και γραβάτες σε ένα δένδρο στην πλατεία Συντάγματος, οι ανεγκέφαλοι. Οποία συμβολική κίνηση. Αλλά κανείς δεν έδωσε σημασία ούτε σ’ εμάς ούτε στο γραβατόδεντρο. Ευλόγως! Το 70% των βουλευτών ήταν και είναι δικηγόροι. Εμείς νομοθετούσαμε και νομοθετούμε, ακόμη και κατά παράβαση του Συντάγματος. Εμείς καταργήσαμε τη διάκριση των εξουσιών.
Εδώ υπάρχει ολόκληρο σχέδιο κατάργησης του φυσικού χρήματος* και οι δικηγόροι επικαλούμεθα την ιδιότητα των πελατών μας ως εντολέων. Και γιατί παρακαλώ οι εντολείς δεν πρέπει να πληρώνουν με κάρτα τον εντολοδόχο τους; Γιατί μόνον οι πελάτες πρέπει να υπέχουν τέτοια υποχρέωση;
Πάλι καλά που δεν είπαμε ότι οι δικηγόροι επιτελούμε λειτούργημα και δεν ασκούμε επάγγελμα, αφού οι λέξεις έχουν χάσει πλέον τη σημασία τους.
Αν σκεφτεί κανείς ότι το γε νυν έχον δεν επιτρέπεται να εισπράττεις σε μετρητά αμοιβή άνω των € 500, αλλά αυτή πρέπει να κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασμό, θα πρέπει να σκεφτείς και ότι ελάχιστοι δικηγόροι εισπράττουν αμοιβές ανώτερες των € 500, ώστε να δυσανασχετούν που θα πρέπει να εισπράττουν αμοιβές κάτω των € 500 μέσω POS, εάν αυτό το επιθυμεί ο πελάτης, συγγνώμη εντολεύς ήθελα να πω. Επίσης, θα πρέπει ο κ. Βερβεσός να μας εξηγήσει γιατί ο ΔΣΑ έχει τοποθετήσει POS στα σημεία έκδοσης γραμματίων προείσπραξης, ώστε να εξυπηρετούνται οι δικηγόροι πληρώνοντας με κάρτα. Πώς τροφοδοτούνται, άραγε, οι τραπεζικοί λογαριασμοί τών δικηγόρων, οι οποίοι χρεώνονται με το αντίτιμο του γραμματίου που πληρώνουν με κάρτα οι δικηγόροι; Έχουν εισπράξει μετρητά από τους πελάτες τους, εντολείς ήθελα να γράψω, και τα έχουν καταθέσει οι ίδιοι οι δικηγόροι στον τραπεζικό τους λογαριασμό; Γιατί τόση ταλαιπωρία;
Μας έχουν βρει τα τρία κακά της μοίρας μας, αλλά εμείς είμαστε νοσταλγοί των παλιών καλών ημερών. Της αλήστου μνήμης δεκαετίας του ΄80, τότε που απεργήσαμε επί 5μηνο για να καταργηθεί το ΣΕΠΤΑ [Σώμα Εκτιμητών Πραγματογνωμόνων Τροχαίων Ατυχημάτων], επειδή δήθεν φαλκίδευε το δικαίωμα του πολίτη να προσφεύγει στη Δικαιοσύνη. Και, ω του θαύματος, το ΣΕΠΤΑ καταργήθηκε και αναθάρρησε το 40% των δικηγόρων που ζούσαν από τα αυτοκινητικά ατυχήματα. Τότε που ξεσηκώθηκαν οι δικηγόροι και για το συνταγματικώς προστατευόμενο δικαίωμα της κυριότητος επί του αυτοκινήτου, το οποίο δικαίωμα προσέβαλλε η μετακίνηση από την ΕΛ.ΑΣ. με γερανό των παρανόμως σταθμευμένων αυτοκινήτων.**
Δεν πάμε καλά! Μα καθόλου καλά!

Σώτος – δικηγόPOS

Υ.Γ. Η συντονιστική Επιτροπή των δικηγόρων, βέβαια, δήλωσε πως δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η υπουργική απόφαση που καθιστά υποχρεωτικό τον εφοδιασμό των δικηγόρων με POS. Άρα, δεν είναι ακόμη υποχρεωτικός ο εφοδιασμός. Σωστόν. Κι’ αφού δημοσιευθεί; Θα την προσβάλουμε στο ΣτΕ. Ευτυχώς που αυτό είναι το μοναδικό πράγμα που απασχολεί τον πρώτο επιστημονικό σύλλογο της χώρας. Καιρός να ασχοληθεί και με τη διάσωση της καρέτα-καρέτα.
* Αντί πολλών άλλων
http://www.capital.gr/o-kostas-stoupas-grafei/3183381/ti-krubei-o-polemos-enantion-ton-metriton
http://makpress.blogspot.gr/2015/09/blog-post_0.html

** Μούγκα, όμως, όταν ψηφίστηκε η εξόχως προσβλητική διάταξη που επιβάλλει στις ασφαλιστικές εταιρείες να πληρώνουν αποζημιώσεις για αυτοκινητικά ατυχήματα μόνον με επιταγές σε διαταγή τού δικαιούχου/ζημιωθέντος και όχι του δικηγόρου του. Ήταν, βλέπεις, πολλά τα κρούσματα των συναδέλφων [;] που θησαύριζαν παρανόμως εις βάρος των πελατών τους, με το μπαρδόν των «εντολέων» τους ήθελα να γράψω.

Βεβαιωθείτε ότι διαβάσατε τους Ορους σχολιασμού πριν αναρτήσετε το σχόλιό σας. Υπεύθυνος για κάθε σχόλιο είναι ο ίδιος ο σχολιαστής και η συμμετοχή του στη συζήτηση τεκμαίρει την ανεπιφύλακτη αποδοχή αυτού του όρου.