Κυριακή 2 Απριλίου 2017

«Η ατιμωρησία αποτελεί δομικό στοιχείο τού υποσυνείδητου του Έλληνα»

[υπότιτλος: ν. 4194/2013: «άρθρο1 - Η φύση της δικηγορίας.
Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης

1. Ο δικηγόρος είναι δημόσιος λειτουργός. Το λειτούργημά του
αποτελεί θεμέλιο του κράτους δικαίου. …….»
«Αρθρο 2 - Η θέση του δικηγόρου στην απονομή της Δικαιοσύνης.
- Ο δικηγόρος είναι συλλειτουργός της δικαιοσύνης.
Η θέση του είναι θεμελιώδης, ισότιμη, ανεξάρτητη και αναγκαία
για την απονομή της.»
Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;]



Τη φράση αυτή άκουσα προ εβδομάδων από εισαγγελικά χείλη εντός αίθουσας ενός εκ των πολλών Τριμελών Πλημμελειοδικείων των Αθηνών. Πόσο εύστοχη είναι. Πράγματι, όταν ο νόμος απειλεί ποινές-χάδι για σοβαρά αδικήματα, όταν η αναστολή έκτισης της ποινής είναι υποχρεωτική, αρκεί η επιβληθείσα ποινή να μην υπερβαίνει τα τρία έτη και να έχει ο καταδικασθείς λευκό ποινικό μητρώο [= άθροισμα ποινών για διαπραχθέντα αδικήματα κάτω των 12 μηνών], όταν ο νομοθέτης κάθε λίγο και λιγάκι στέλνει στο αρχείο ήσσονος σημασίας αδικήματα [π.χ. κατά των οποίων απειλείται ποινή κάτω του έτους], όταν το δικαστήριο δίνει ανασταλτική δύναμη στην έφεση του καταδικασθέντος σε 14 και 15 και βάλε χρόνια κάθειρξης, πώς είναι δυνατόν να εξυπηρετηθεί ο σκοπός της απειλής ή ακόμη και της επιβολής της ποινής [σωφρονισμός του δράστη και παραδειγματισμός των λοιπών]; Ο καθένας κάνει ό,τι του γουστάρει, παίρνει πέντε αναβολές [πότε ο δικηγόρος δεν μπορεί πότε ο κώλος του πονεί κ.λπ.] και μόλις καταδικασθεί ασκεί μια έφεση και στέλνει την υπόθεση άλλον ένα χρόνο, τουλάχιστον, πίσω.

Από την άλλη παρατηρεί κανείς μία περίεργη διαφοροποίηση στην επιβολή του νόμου. 14 χρόνια κάθειρξη για το σκάνδαλο της ENERGA ύψους € 285 εκ. σε βάρος του Δημοσίου με ανασταλτική δύναμη στην έφεση, 8 χρόνια στον Σώρρα χωρίς ανασταλτική δύναμη στην έφεση για € 140.000 σε βάρος του κουμπάρου. Γιατί άραγε; Με ποιό σκεπτικό; Επειδή ο Σώρρας έχει πλανέψει 12.000 χαζοβιόληδες που έστειλαν εξώδικο στην Εφορία καλώντας την να πάρει τα χρωστούμενα από τον Σώρρα; Τί σχέση έχει το ένα με το άλλο; Εδώ ο Τσίπρας και η συμμορία του εξαπάτησαν 2.000.000 Έλληνες και εξακολουθούν να κυβερνούν [τρόπος του λέγειν] σιζιτόμενοι στο Πρυτανείο.

Αυτά σκεφτόμουν καθώς διάβαζα μία απόφαση του Αρείου Πάγου*, με την οποίαν αναιρέθηκε καταδικαστική εφετειακή απόφαση. Ο λόγος αναίρεσης ήταν ότι το Εφετείο είχε δεχθεί την εκπροσώπηση ενός των κατηγορουμένων από μη δικηγόρο. Καράφλιασα και διάβασα όλο το σκεπτικό. Πράγματι, κάποιος πρώην συνάδελφος εμφανίσθηκε με εξουσιοδότηση του κατηγορουμένου και μετέσχε στη δίκη εν έτει 2014. Όμως, αποκαλύφθηκε στη συνέχεια ότι ο εν λόγω δικηγόρος είχε πάψει να είναι δικηγόρος από το 2006. Αλήθεια, με ποιο θράσος το έπαιξε δικηγόρος, ενώ είχε πάψει να είναι; Και πώς το δικαστήριο δέχθηκε την παράστασή του χωρίς να αυτός να έχει προσκομίσει το εκ του νόμου υποχρεωτικό γραμμάτιο προκαταβολής εισφορών, η έλλειψη του οποίου δεν επιτρέπει την παράσταση του δικηγόρου; Ή μήπως είχε κατορθώσει να πείσει τον αρμόδιο υπάλληλο του Δικηγορικού Συλλόγου να του εκδώσει γραμμάτιο; Πολλά τα ερωτηματικά και το συμπέρασμα είναι ότι η αβελτηρία και η ατιμωρησία, μεταξύ πολλών άλλων, οδήγησαν στο χάλι που ζούμε σήμερα.

[Το εκπληκτικότερο όλων είναι ότι επρόκειτο για υπόθεση ψευδορκίας διαπραχθείσης το 2006. Επειδή δε ο Άρειος Πάγος ανήρεσε την απόφαση, διαπίστωσε στη συνέχεια ότι είχε συμπληρωθεί ο χρόνος παραγραφής του αδικήματος (8ετία), εξ ου και έπαυσε τη δίωξη. Ο καταδικασθείς, λοιπόν, για ψευδορκία σε πρώτο και δεύτερο βαθμό είναι αθώος, όπως επιτάσσει η Σύμβαση για τα δικαιώματα του ανθρώπου, κατά την οποίαν πας τις αθώος μέχρις αποδείξεως της ενοχής του. Παραγραφέντος του αδικήματος με κολπάκια ως το προπεριγραφέν, ο ψεύδορκος ουδέποτε ψευδόρκησε. Για το «ατύχημα» αυτό ουδείς είναι υπεύθυνος; Ούτε οι δικαστές; Ούτε ο μη δικηγόρος που το έπαιξε δικηγόρος; Ουδείς θα λογοδοτήσει;]

Άκουσα και ότι δικαστής τις πρότεινε σε πρόσφατο συνέδριο να καταργηθεί το αξιόποινο της φοροδιαφυγής, για να του απαντήσει, ορθώς, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Δημητρίου ότι το αξιόποινο πρέπει να διατηρηθεί, διότι η φοροδιαφυγή αποτελεί οιονεί έγκλημα κατά της ζωής. Και πράγματι, αν η φοροδιαφυγή, κυρίως από τους μεγαλόσχημους και τις μούρες που μοστράρουν στα ραδιόφωνα και στα κανάλια ή σε πολιτικούς σχηματισμούς, είχε παταχθεί, δεν θα είχαμε Μνημόνια και παρόμοιες αηδίες ή δεν θα είχαμε τόσο σκληρά Μνημόνια.

Η ατιμωρησία, λοιπόν, έκφανση και αυτή του πελατειακού κράτους, υπεύθυνη για το χάλι μας. Κι’ όταν πρώην δικηγόροι διαπράττουν αδικήματα ως ο τύπος που εμφανίσθηκε στο δικαστήριο ως συνήγορος υπεράσπισης, ενώ είχε πάψει να είναι δικηγόρος, τί μπορεί κανείς να περιμένει από βλαμμένους οπαδούς τού Σώρρα;

Ευτυχώς που ο τεράστιος υπουργός Παιδείας δρομολογεί τη μεγαλύτερη τομή στο εκπαιδευτικό σύστημα. Εφάμιλλη της μεταρρύθμισης …. Παπανούτσου. Θα πάψει, λέει, να βαθμολογείται η διαγωγή των μαθητών στα σχολεία ως αναχρονιστική. Σημείωσε, μάλιστα, ότι πολλοί εκ των σημερινών βουλευτών είχαν διαγωγή μη κοσμία όταν ήταν μαθητές. Παρά ταύτα, κατόρθωσαν να γίνουν βουλευτές και να ψηφίζουν νομοσχέδια που τείνουν στην ευτυχία του ελληνικού λαού και στην προστασία του δημόσιου πλούτου. Επειδή ήταν ανήσυχα στοιχεία και ασυμβίβαστοι με το αστικό κράτος που καταδυνάστευε τον λαό, εξ ου και μετείχαν σε καταλήψεις ή έβριζαν τους καθηγητές δείχνοντας από μικροί ότι θα γίνουν μεγάλοι και θα αποτελέσουν ασπίδα κατά πάσης επιβουλής της λαϊκής κυριαρχίας. Αν τώρα ψηφίζουν τα αντίθετα από όσα δήθεν πρέσβευαν και επαγγέλλονταν, το κάνουν με έκδηλο πόνο ψυχής, αλλά και της έδρας τους, όπως καταδεικνύουν οι μορφασμοί στα πρόσωπά τους. Διότι έχουν μάθε να λειτουργούν συλλογικά και να υποτάσσονται στη βούληση της πλειοψηφίας πετώντας την προσωπική τους άποψη στον κάδο απορριμμάτων. Απορώ που ο κ. Αθανασίου ήθελε να ενσωματώσει την κομματική πειθαρχία το Σύνταγμα. Αφού λειτουργεί στην πράξη τόσο όμορφα!
http://taxalia.blogspot.gr/2013/01/blog-post_6816.html

Πόσο δίκηο έχεις κυρ-εισαγγελέα μου! Αλλά ποιός να σε εισακούσει; Τα τσογλάνια που δήθεν κυβέρνησαν ή κυβερνούν ή θέλουν να ξανακυβερνήσουν;

Σώτος
* 1193/2016 ΝοΒ 2016, 2083