Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

ΤΩΡΑ: Τρομοκρατική εισβολή ακροαριστερών τραμπούκων στο ΠΑ.ΜΑΚ. σε συνέδριο για τους μετανάστες (ΦΩΤΟ)


Πολυπληθής ομάδα ατόμων που εμφανίστηκαν υπό την επωνυμία «Φάμπρικα Υφανέτ», εισέβαλαν στην Αίθουσα Συνεδρίων του ...
Πανεπιστημίου Μακεδονίας όπου πραγματοποιούνταν Συνέδριο με θέμα «Διαστάσεις του προσφυγικού ζητήματος και της ανθρωπιστικής κρίσης - Διάλογος για τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο και των δικαιούχων διεθνούς προστασίας».

Οι εισβολείς με φωνές, συνθήματα και πανό προσπάθησαν να διακόψουν και να ματαιώσουν τις εργασίες του Συνεδρίου που διοργανώνεται από την Έδρα UNESCO «Διαπολιτισμικής Πολιτικής για μία Δραστήρια και Αλληλέγγυα Ιθαγένεια», σε συνδιοργάνωση με το «Ίδρυμα Καλλιόπης Κούφα για την Προαγωγή του Διεθνούς Δικαίου και την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» και τελεί υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Οι εισβολείς αφού προκάλεσαν ζημιές στους τοίχους της Αίθουσας Συνεδρίων με σπρέι, αποχώρησαν ρίχνοντας σε όλους τους χώρους του Πανεπιστημίου «τρικάκια» με συνθήματα «Χαρτιά στους μετανάστες, Άμεση χορήγηση ασύλου στον Mohamed A., Να επιτεθούμε στην αντιμεταναστευτική πολιτική, Πανεπιστήμια και ΜΚΟ εκκενώνουν καταλήψεις Στέγης Μεταναστών – Φάμπρικα Υφανέτ».

Ταυτόχρονα, έριξαν στο δάπεδο της Αίθουσας Συνεδρίων ουσίες που προκαλούσαν αφόρητη δυσωδία και απείλησαν ότι θα επαναλάβουν την «παρέμβασή» τους και στην αυριανή εκδήλωση που συνδιοργανώνει το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας μαζί με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος με θέμα «Η Τέχνη αποτυπώνει τον μετανάστη», στις 4 το απόγευμα και πάλι στην Αίθουσα Συνεδρίων.
Οι διοργανωτές του σημερινού Συνεδρίου, λόγω της ουσιαστικής σημασίας του για την προστασία των προσφύγων, αποφάσισαν τη συνέχιση της εκδήλωσης του σε άλλη αίθουσα του Πανεπιστημίου.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγητής Αχιλλέας Ζαπράνης, αναφερόμενος στις απειλές κατά της αυριανής εκδήλωσης, ανακοίνωσε, ότι οι διοργανωτές της δεν θα υποκύψουν στην απειλή. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την καθορισμένη ώρα και στην αίθουσα που έχει προγραμματιστεί.

Εξάλλου, ο κ. Ζαπράνης δήλωσε ότι θα καταθέσει μήνυση κατά των εισβολέων αν και κατά την κοινή αντίληψη, τα γεγονότα αυτά επισύρουν αυτεπάγγελτη παρέμβαση των αρμόδιων και υπεύθυνων αρχών, ενώ ταυτόχρονα θα διατάξει προκαταρκτική εξέταση για διερεύνηση τυχόν ευθυνών μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας.






Νέα προθεσμία για να απολογηθεί πήρε ο ακροδεξιός τραμπούκος