Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

Άλλη μια σύσκεψη για το Μετρό Θεσσαλονίκης

Σχεδιάζουμε το μέλλον της Θεσσαλονίκης
σε πνεύμα ομόνοιας και συνεργασίας



Πραγματοποιήθηκε σήμερα, 12 Απριλίου, στα γραφεία της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ στη Θεσσαλονίκη συνάντηση του προέδρου της εταιρείας, καθηγητή Γιάννη Μυλόπουλου με τους εκπροσώπους του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ) κ. Παντελή Φιλιππίδη, του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) κ. Εμμανουήλ Βλαχογιάννη, του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) κ. Παναγιώτη Παπαδόπουλου, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας /Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ) κ. Πάρη Μπίλλια και του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης(ΔΣΘ) κ. Νίκου Βαλεργάκη.

Ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Α.Ε., καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος συνεχάρη τους φορείς για την πρωτοβουλία τους να αποσύρουν την προσφυγή που είχαν καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και αφορούσε τη διαχείριση των αρχαιοτήτων στον υπό κατασκευή σταθμό «Βενιζέλου». Στη συνέχεια, τόσο ο Πρόεδρος της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ, όσο και ο Διευθυντής του Μετρό Θεσσαλονίκης κ. Γιώργος Κωνσταντινίδης, ενημέρωσαν αναλυτικά τους φορείς της Θεσσαλονίκης για την πορεία των εργασιών σε όλα τα μέτωπα, καθώς και για την πρόοδο του έργου τον τελευταίο χρόνο.

Ακολούθησε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση κατά την οποία οι φορείς διαβεβαίωσαν ότι υποστηρίζουν με θέρμη το έργο.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Α.Ε., καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος δήλωσε: «Το Μετρό Θεσσαλονίκης έχει πια μπει σε τροχιά υλοποίησης με συγκεκριμένο ορίζοντα ολοκλήρωσης. Από τον Μάρτιο του 2016 κι έπειτα, οπότε και επανεκκίνησαν οι εργασίες σε όλα τα μέτωπα, τα έργα του Μετρό προχωρούν με γοργούς ρυθμούς.
Η ολοκλήρωση της διάνοιξης των δίδυμων σηράγγων μέσα σε αυτόν τον ένα χρόνο και η πρόοδος των κατασκευαστικών έργων σε όλους στους σταθμούς αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα των εντατικών εργασιών και της σημαντικής προόδου που συντελείται στο έργο. Έχουμε αφήσει πια πίσω μας το κακό παρελθόν με τη διχόνοια, τις παλινωδίες, τις καθυστερήσεις και τα εμπόδια.

Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται ενότητα και ομοψυχία. Η εποχή του διχασμού σε αυτούς που ήθελαν τα αρχαία και σε αυτούς που ήθελαν το μετρό, το τεχνητό εκείνο δίλημμα “ή αρχαία ή μετρό”, έχει πια παρέλθει οριστικά.

Ολόκληρη η πόλη θα είναι υπερήφανη για το μεγαλύτερο έργο υποδομής που έγινε ποτέ σε αυτήν, καθώς και για τον σταθμό κόσμημα που θα κατασκευαστεί στη Βενιζέλου και θα επιτρέπει την ταυτόχρονη συνύπαρξη ενός σύγχρονου τεχνικού έργου με ένα σημαντικό πολιτιστικό μνημείο.

Μόνο μέσα σε ένα πνεύμα ομόνοιας και συνεργασίας μπορούμε να σχεδιάσουμε το μέλλον της Θεσσαλονίκης. Για αυτό η κίνηση των φορέων της πόλης να συμβάλλουν με την απόσυρση της προσφυγής τους στην αδιατάρακτη λειτουργία του έργου είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Το έργο το κάνουμε όλοι μαζί, όλοι οι πολίτες της Θεσσαλονίκης και όλοι μαζί θα γιορτάσουμε την ολοκλήρωσή του το 2020».

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των φορέων εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την εντατικοποίηση των κατασκευαστικών εργασιών κατά το τελευταίο έτος, καθώς και για το πρόγραμμα της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ να μειώσει τμηματικά τους εργοταξιακούς χώρους στην πόλη από τα τέλη του 2017. Επιπλέον, δήλωσαν ότι στηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις το Μετρό της Θεσσαλονίκης και, όπως και όλοι οι κάτοικοι της πόλης, ανυπομονούν για τη λειτουργία του στα τέλη του 2020.