Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Η «προοδευτική» μη κατάργηση του άρθρου 86 του Συντάγματος


Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης
Ομάδα καθηγητών υπό τον κ. Καρούμπαλο εξεπόνησαν σχέδιο για την αναθεώρηση του Συντάγματος, το οποίο ....και αυτοαποκαλείται προοδευτικό. Άρχισα να το μελετώ και ξεχώρισα σε πρώτη φάση δύο σημαντικά, κατ’ εμέ, σημεία.

Πρώτο σημείο: προτείνεται η κατάργηση της παραγράφου 3 του άρθρου 25 που ορίζει: «Η καταχρηστική άσκηση δικαιώματος δεν επιτρέπεται». Δηλαδή, αν υιοθετηθεί η πρόταση, θα επιτρέπεται του λοιπού η άσκηση δικαιωμάτων καταχρηστικώς;

Δεύτερο σημείο: το αγαπημένο μου άρθρο 86. Προτείνεται η ριζική αναμόρφωσή του, ώστε η δίωξη να ασκείται από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, αλλά μετά από άδεια της Βουλής. Προτείνεται η κατάργηση της βραχείας προθεσμίας παραγραφής αντικαθιστάμενη από 20ετή παραγραφή. Από τη μία υπερβολή στην άλλη. Ενώ όλα τα αδικήματα των απλών πολιτών παραγράφονται σε 15 έτη το πολύ [κακουργήματα], προκειμένου για υπουργούς θα παραγράφονται σε 20. Είναι πλέον ή βέβαιον ότι αυτή η επιμήκυνση θα «πέσει» τουλάχιστον στο δικαστήριο του Στρασβούργου. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι θα απαιτείται και πάλι η άδεια της Βουλής, προκειμένου να ασκήσει ποινική δίωξη ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Δεν μπορούν να ξεφύγουν οι πωλητικοί από την υπερπροστασία του πλυντηροβουλίου.

Το καλλίτερο, όμως, είναι ότι ορίζεται η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου ως αρμόδιο δικαστήριο για την εκδίκαση των αδικημάτων των υπουργών. Δηλαδή 71 νοματαίοι θα δικάζουν τον υπουργό. Κάτι σαν Ηλιαία μου μοιάζει. Άσε που δεν υπάρχει στη χώρα αίθουσα με έδρανα για 71 δικαστές.
Σώτος