Γράφει ο Νικόλαος Μέρτζος
Ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής της Καλιφόρνια Ντάνα Ροχραμπάχερ, σύμβουλος του νέου Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε, .....
ως γνωστόν, σε αλβανικό τηλεοπτικό σταθμό ότι το γειτονικό μας Κράτος των Σκοπίων είναι ένα αποτυχημένο κατασκεύασμα το οποίο πρέπει να μοιράσουν μεταξύ τους η Αλβανία και η Βουλγαρία διότι οι κάτοικοί του Σλάβοι και Αλβανοί έχουν τέτοια διχόνοια ώστε δεν μπορούν ποτέ να ζήσουν μαζί. Μένει να αποδειχθεί αν η δήλωση-βόμβα εκφράζει την νέα γεωστρατηγική της αμερικανικής Υπερδύναμης αλλά αποδείχθηκε αρκετή για να προκαλέσει σάλο στα Βαλκάνια και, φυσικά, στα Σκόπια.
Σύμφωνα με την τελευταία γενική απογραφή του 2002, οι συνολικοί κάτοικοι είναι 2.087.000: «Μακεδόνες» 64,2%, Αλβανοί 25,2%, Τούρκοι 3,9%, Ρομά 2,7%, Σέρβοι 1,8%, Άλλοι 2,2%. Μουσουλμάνοι 33,3%, Ορθόδοξοι 64,7%, Άλλοι Χριστιανοί 0,37%, Απροσδιόριστοι 1,63%.
Προφανώς οι Σλαβομακεδόνες είναι ολιγότεροι και γι’ αυτό αναβάλλουν συνεχώς από το 2010 την πρώτη ανόθευτη γενική απογραφή υπό την εγγύηση της Ε.Ε. Περισσότεροι από 100.000 «Μακεδόνες» έχουν δηλώσει ήδη Βούλγαροι Μακεδόνες και έλαβαν βουλγαρικά διαβατήρια. Συνεπώς, τουλάχιστον το 35,8% των πολιτών δεν έχουν ούτε δέχονται καμιά «μακεδονική» εθνική ταυτότητα και γλώσσα.
Οι Αλβανοί κυριαρχούν συμπαγείς σε όλο το δυτικό τμήμα αυτού του Κράτους σε άμεση επαφή με την Αλβανία και το Κόσοβο που ήδη προωθούν την «Μεγάλη Αλβανία» υπό την υψηλή προστασία του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν. Η πόλη με τον μεγαλύτερο αλβανικό πληθυσμό σε όλον τον Κόσμο είναι η πρωτεύουσα Σκόπια όπου ελέγχουν πλήρως τον κεντρικό Δήμο Τσαΐρ και άλλους 14 Δήμους της χώρας όπου υψώνουν την αλβανική σημαία. Έχουν δείκτη γεννήσεων 3,5 έναντι 1 των Σλάβων. Το 70% των συνολικών νεογνών κάθε χρόνο γεννούν Αλβανίδες. Με διάγγελμά του στις 23 Οκτωβρίου 2012 ο Γκρούεφσκι ομολόγησε: «Η δημογραφική ύφεση οδηγεί στην εξαφάνισή μας. Ακούγεται τρομακτικό αλλά, δυστυχώς, είναι αλήθεια».
Η ελαχίστη επιδίωξη των Αλβανών είναι να ιδρύσουν την Ιλλυρίδα σε χαλαρή Συνομοσπονδία με τη Σλαβομακεδονία. Χλευάζουν δημόσια το όνομα «Μακεδόνες» και «Μακεδονία». Στα στάδια του Τετόβου και της Πρίστινα, πρωτεύουσας του Κοσόβου, ύψωσαν γιγαντιαία πανό με τις επιγραφές «Μη με ονομάζεις FYROM, λέγε με Ιλλυρίδα», «Ηνωμένες Πολιτείες της Αλβανίας», «Από τον Θεό Βούλγαροι, από τον Τίτο Μακεδόνες». Από τον Ιανουάριο 2011 επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο αιματηρές συγκρούσεις Αλβανών-Σλάβων.
Στις εκλογές της 11ης Δεκεμβρίου 2016 οι Αλβανοί ανεδείχθησαν απόλυτοι ρυθμιστές του Κράτους. Το σλαβικό ΒΜΡΟ-DΝΜΕ υπό τον Γκρούεφσκι έλαβε 449.437 ψήφους, 37,98% και 51 έδρες. Το σοσιαλιστικό σλαβικό SDSM υπό τον Ζόραν Ζάεφ έλαβε 434.855 ψήφους, 36,75% και 49 έδρες. Τα επόμενα τέσσερα κόμματα είναι αλβανικά και εξέλεξαν συνολικά 20 βουλευτές από τους 27 της προηγουμένης Βουλής. Η Βουλή διαθέτει 120 έδρες. Συνεπώς ένας νέος -αβέβαιος πια- συνασπισμός του ΒΜΡΟ-DΝΜΕ με το DUI αποδίδει οριακή πλειοψηφία 61 εδρών. Τυχόν κυβέρνηση του SDSM πρέπει να στηριχθεί οπωσδήποτε στους 20 Αλβανούς βουλευτές με κλειδί απαραίτητο το DUI. Συνεπώς, η κάθε κυβέρνηση ενός από τα δυο σλαβικά κόμματα θα σύρεται πίσω από το άρμα των Αλβανών.
Κοινό αίτημα όλων των Αλβανών είναι: α) να αναγνωρισθεί η αλβανική ως δεύτερη επίσημη γλώσσα του Κράτους, β) να καθιερωθεί ευρεία αυτονομία των Αλβανών και γ) να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα ώστε η χώρα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. Την κοινή αυτή πλατφόρμα υπαγόρευσαν οι Πρωθυπουργοί της Αλβανίας και του Κοσόβου στους ηγέτες των τεσσάρων αλβανικών κομμάτων που εκλήθησαν διαδοχικά στα Τίρανα και στην Πρίστινα. Το αξιοσημείωτο εν προκειμένω είναι ότι το σλαβικό SDSM δεσμεύθηκε προεκλογικά ότι, αν σχηματίσει κυβέρνηση, θα ορίσει δεύτερη επίσημη γλώσσα του Κράτους την αλβανική και επί πλέον θα οργανώσει Ομοσπονδιακό Κράτος Σλάβων-Αλβανών. Παρά τις ριζοσπαστικές αυτές εξαγγελίες και τις αντίστροφες καταγγελίες του ΒΜΡΟ-DΝΜΕ, εκατοντάδες χιλιάδες Σλάβοι ψήφισαν SDSM το οποίο επί πλέον ενίσχυσαν αποφασιστικά οι Αλβανοί που έτσι στέρησαν 7 έδρες από τα αλβανικά κόμματά τους. Οι βαθιές ρωγμές στην λεγομένη «εθνική ταυτότητα» φανερώθηκαν.
Η Βουλγαρία αναγνώρισε αμέσως τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας» αλλά δεν αναγνωρίζει «μακεδονικό έθνος» ούτε «μακεδονική γλώσσα» διότι προφανώς θεωρεί ότι αποτελούν στοιχεία του βουλγαρικού έθνους. Η Σόφια επιδιώκει να καταστήσει αδελφό το γειτονικό Κράτος με αδελφό σλαβικό Λαό, κοινή Ιστορία, κοινούς ήρωες και κοινούς εορτασμούς κοινών επετείων. Τούτο απαιτεί να περιλάβει ένα μεταξύ τους Σύμφωνο Συνεργασίας και Καλής Γειτονίας το οποίο εκκρεμεί επί χρόνια αλλά, εφόσον δεν υπογραφεί, η Σόφια απειλεί με οργή ότι θα προβάλει βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. όπου η καλή γειτονία είναι όρος.
Στις 6.9.2012 ο τότε υπουργός Εξωτερικών Νικολάϊ Μλαντένοφ δήλωσε στη Σόφια: «Αυτό που βλέπουμε στη Μακεδονία είναι μια ιδεολογική ερμηνεία της Ιστορίας και μια προσπάθεια να δημιουργήσει μια ταυτότητα εις βάρος της Βουλγαρίας. Αυτό δεν θα μπορούσε να οδηγήσει σε θετική κατάληξη μια χώρα που θέλει να γίνει μέλος της Ε.Ε.».
Αντίθετα στα Σκόπια η εφημερίδα «Νόβα Μακεντόνια» έγραψε στις 20.12.2012: «Μια σύνοψη του περιεχομένου των βουλγαρικών σχολικών εγχειριδίων αποκαλύπτει αμέσως τις θέσεις που με επιμονή υποστηρίζουν ότι η Μακεδονία είναι ένα τεχνητό δημιούργημα από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και ότι στην περιοχή της ζούσαν Βούλγαροι, οι οποίοι αφομοιώθηκαν».
Στις 29.3.2013 ο νέος Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μαρίν Ράϊκοφ δήλωσε: «Οι Βούλγαροι και οι Μακεδόνες είναι αδέλφια και πως αυτό είναι γνωστό σε όλους. Υπάρχουν κοινές παραδόσεις, γλώσσα και Ιστορία. Απόδειξη είναι τα βουλγαρικά μνημεία στο κέντρο των Σκοπίων».
Αμυνόμενα απέναντι στην Μητέρα Βουλγαρία, τα Σκόπια επιχειρούν να απεγκλωβίσουν τους Σλαβομακεδόνες από την Ιστορία, τον πολιτισμό και την γλώσσα κ.α. που πήραν από τους Βουλγάρους. Αυτό το βαθύτερο νόημα έχει ο φρενήρης «εξαρχαϊσμός» που προσπαθεί να πείσει την αφελή πελατεία του ότι οι Σλάβοι του, μετά 1.300 χρόνια «έγιναν» απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου αλλά ο Αλέξανδρος, ο Φίλιππος και γενικά οι αρχαίοι Μακεδόνες «δεν ήσαν Έλληνες». Ελληνικές είναι οι νέες μετώπες των Μουσείων στα Σκόπια και ελληνικές όσες αρχαίες επιγραφές εκθέτουν. Είναι μια απελπισμένη φυγή προς τα εμπρός -με τη διαφορά ότι πραγματοποιείται προς τα πίσω! Στην πραγματικότητα, παρά τον έξαλλο μισελληνισμό του, ο «εξαρχαϊσμός» οδηγεί εξ αποτελέσματος μεσοπρόθεσμα σε ώσμωση των Σλαβομακεδόνων με τους Έλληνες Μακεδόνες στην κοινή, υποτίθεται, κληρονομιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου! Την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015 ο υπουργός Εξωτερικών της Π.Γ.Δ.Μ. Νίκολα Πόποσκι δήλωσε στην «Καθημερινή»: «Οι δύο Λαοί μας έχουμε πολλά κοινά χαρακτηριστικά. Είμαστε πρώτα εξαδέρφια».
Τον Φεβρουάριο 2016 ο Πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι δήλωσε στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής»: «Η «Δημοκρατία της Μακεδονίας» δεν τρέφει καμιά αξίωση έναντι των γειτόνων της. Υπογράφω αυτή τη δήλωση με τα δυο μου χέρια. Δεν νομίζω ότι οποιοσδήποτε στην Ελλάδα φοβάται σοβαρά αλυτρωτισμό από τη “Μακεδονία”. Το μέλλον βρίσκεται στη συνεργασία».
Την τελευταία φράση του επικροτεί η γεωπολιτική. Τις προηγούμενες, δυστυχώς, διαψεύδουν δεκάδες αδιάσειστα γεγονότα και τεκμήρια του Κράτους του. Αργά κατάλαβαν ότι η Ελλάδα είναι ο μόνος εν δυνάμει σύμμαχος. Καιρός να εννοήσουν ότι η βόμβα στα θεμέλια του νεαρού Κράτους τους είναι το σλαβικό ιδεολόγημα του «Μακεδονισμού» το οποίο καθιέρωσαν στο Προοίμιο του Συντάγματός τους όταν ανακηρύχθηκαν ανεξάρτητο Κράτος με την ψευδωνυμία «Δημοκρατία της Μακεδονίας» το 1991. Διεκήρυξαν ότι: «Η Δημοκρατία της Μακεδονίας είναι εθνικό Κράτος του Μακεδονικού Έθνους, συνεχίζει την παράδοση του ΄Ηλιντεν, αποτελεί νόμιμη συνέχεια της Δημοκρατίας του Κρουσόβου, είναι η κοιτίδα όλων των Μακεδόνων και έχει υποχρέωση να φροντίζει όλους τους Μακεδόνες που ζουν στις άλλες χώρες και στα εξωτερικά τμήματα της Ενιαίας Μακεδονίας».
Εξαναγκάσθηκαν να αποσύρουν το Προοίμιο αλλά εξακολουθούν να το επιβεβαιώνουν με χάρτες, σχολικά βιβλία, δημόσια μνημεία, νόμους, διακηρύξεις κ.α.π. Το σλαβικό κόμμα ΒMΡO-DPMΝE, που κυβέρνησε την χώρα τα δέκα προηγούμενα χρόνια υπό τον Νίκολα Γκρούεφσκι, ονομάζεται «Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση. Δημοκρατικό Κόμμα για την Εθνική Ένωση της Μακεδονίας». Τα λέει όλα. Το ΒMΡO ίδρυσαν οι Βούλγαροι στη Θεσσαλονίκη το 1896 και με αυτό αναμετρήθηκαν οι Έλληνες στον Μακεδονικό Αγώνα. Στην πρώτη προεκλογική αφίσα του περιέλαβε όλη την Ελληνική Μακεδονία. Τότε Αρχηγός ήταν του ΒMΡO-DPMΝE ο Λιούπτσο Γκεορκίεφσκι. Έτσι εξελέγη Πρωθυπουργός αλλά τώρα δηλώνει Βούλγαρος Μακεδόνας και έλαβε διαβατήριο Βουλγαρίας. Σε διάλεξή του στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας διεκήρυξε πως το Κράτος των Σκοπίων και το «μακεδονικό» έθνος «είναι τεχνητό δημιούργημα της κομμουνιστικής Γιουγκοσλαβίας». Η Ιστορία αργεί, αλλά πάντα τιμωρεί.
Ν.Ι.Μέρτζος
Ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής της Καλιφόρνια Ντάνα Ροχραμπάχερ, σύμβουλος του νέου Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε, .....
ως γνωστόν, σε αλβανικό τηλεοπτικό σταθμό ότι το γειτονικό μας Κράτος των Σκοπίων είναι ένα αποτυχημένο κατασκεύασμα το οποίο πρέπει να μοιράσουν μεταξύ τους η Αλβανία και η Βουλγαρία διότι οι κάτοικοί του Σλάβοι και Αλβανοί έχουν τέτοια διχόνοια ώστε δεν μπορούν ποτέ να ζήσουν μαζί. Μένει να αποδειχθεί αν η δήλωση-βόμβα εκφράζει την νέα γεωστρατηγική της αμερικανικής Υπερδύναμης αλλά αποδείχθηκε αρκετή για να προκαλέσει σάλο στα Βαλκάνια και, φυσικά, στα Σκόπια.
Σύμφωνα με την τελευταία γενική απογραφή του 2002, οι συνολικοί κάτοικοι είναι 2.087.000: «Μακεδόνες» 64,2%, Αλβανοί 25,2%, Τούρκοι 3,9%, Ρομά 2,7%, Σέρβοι 1,8%, Άλλοι 2,2%. Μουσουλμάνοι 33,3%, Ορθόδοξοι 64,7%, Άλλοι Χριστιανοί 0,37%, Απροσδιόριστοι 1,63%.
Προφανώς οι Σλαβομακεδόνες είναι ολιγότεροι και γι’ αυτό αναβάλλουν συνεχώς από το 2010 την πρώτη ανόθευτη γενική απογραφή υπό την εγγύηση της Ε.Ε. Περισσότεροι από 100.000 «Μακεδόνες» έχουν δηλώσει ήδη Βούλγαροι Μακεδόνες και έλαβαν βουλγαρικά διαβατήρια. Συνεπώς, τουλάχιστον το 35,8% των πολιτών δεν έχουν ούτε δέχονται καμιά «μακεδονική» εθνική ταυτότητα και γλώσσα.
Οι Αλβανοί κυριαρχούν συμπαγείς σε όλο το δυτικό τμήμα αυτού του Κράτους σε άμεση επαφή με την Αλβανία και το Κόσοβο που ήδη προωθούν την «Μεγάλη Αλβανία» υπό την υψηλή προστασία του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν. Η πόλη με τον μεγαλύτερο αλβανικό πληθυσμό σε όλον τον Κόσμο είναι η πρωτεύουσα Σκόπια όπου ελέγχουν πλήρως τον κεντρικό Δήμο Τσαΐρ και άλλους 14 Δήμους της χώρας όπου υψώνουν την αλβανική σημαία. Έχουν δείκτη γεννήσεων 3,5 έναντι 1 των Σλάβων. Το 70% των συνολικών νεογνών κάθε χρόνο γεννούν Αλβανίδες. Με διάγγελμά του στις 23 Οκτωβρίου 2012 ο Γκρούεφσκι ομολόγησε: «Η δημογραφική ύφεση οδηγεί στην εξαφάνισή μας. Ακούγεται τρομακτικό αλλά, δυστυχώς, είναι αλήθεια».
Η ελαχίστη επιδίωξη των Αλβανών είναι να ιδρύσουν την Ιλλυρίδα σε χαλαρή Συνομοσπονδία με τη Σλαβομακεδονία. Χλευάζουν δημόσια το όνομα «Μακεδόνες» και «Μακεδονία». Στα στάδια του Τετόβου και της Πρίστινα, πρωτεύουσας του Κοσόβου, ύψωσαν γιγαντιαία πανό με τις επιγραφές «Μη με ονομάζεις FYROM, λέγε με Ιλλυρίδα», «Ηνωμένες Πολιτείες της Αλβανίας», «Από τον Θεό Βούλγαροι, από τον Τίτο Μακεδόνες». Από τον Ιανουάριο 2011 επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο αιματηρές συγκρούσεις Αλβανών-Σλάβων.
Στις εκλογές της 11ης Δεκεμβρίου 2016 οι Αλβανοί ανεδείχθησαν απόλυτοι ρυθμιστές του Κράτους. Το σλαβικό ΒΜΡΟ-DΝΜΕ υπό τον Γκρούεφσκι έλαβε 449.437 ψήφους, 37,98% και 51 έδρες. Το σοσιαλιστικό σλαβικό SDSM υπό τον Ζόραν Ζάεφ έλαβε 434.855 ψήφους, 36,75% και 49 έδρες. Τα επόμενα τέσσερα κόμματα είναι αλβανικά και εξέλεξαν συνολικά 20 βουλευτές από τους 27 της προηγουμένης Βουλής. Η Βουλή διαθέτει 120 έδρες. Συνεπώς ένας νέος -αβέβαιος πια- συνασπισμός του ΒΜΡΟ-DΝΜΕ με το DUI αποδίδει οριακή πλειοψηφία 61 εδρών. Τυχόν κυβέρνηση του SDSM πρέπει να στηριχθεί οπωσδήποτε στους 20 Αλβανούς βουλευτές με κλειδί απαραίτητο το DUI. Συνεπώς, η κάθε κυβέρνηση ενός από τα δυο σλαβικά κόμματα θα σύρεται πίσω από το άρμα των Αλβανών.
Κοινό αίτημα όλων των Αλβανών είναι: α) να αναγνωρισθεί η αλβανική ως δεύτερη επίσημη γλώσσα του Κράτους, β) να καθιερωθεί ευρεία αυτονομία των Αλβανών και γ) να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα ώστε η χώρα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. Την κοινή αυτή πλατφόρμα υπαγόρευσαν οι Πρωθυπουργοί της Αλβανίας και του Κοσόβου στους ηγέτες των τεσσάρων αλβανικών κομμάτων που εκλήθησαν διαδοχικά στα Τίρανα και στην Πρίστινα. Το αξιοσημείωτο εν προκειμένω είναι ότι το σλαβικό SDSM δεσμεύθηκε προεκλογικά ότι, αν σχηματίσει κυβέρνηση, θα ορίσει δεύτερη επίσημη γλώσσα του Κράτους την αλβανική και επί πλέον θα οργανώσει Ομοσπονδιακό Κράτος Σλάβων-Αλβανών. Παρά τις ριζοσπαστικές αυτές εξαγγελίες και τις αντίστροφες καταγγελίες του ΒΜΡΟ-DΝΜΕ, εκατοντάδες χιλιάδες Σλάβοι ψήφισαν SDSM το οποίο επί πλέον ενίσχυσαν αποφασιστικά οι Αλβανοί που έτσι στέρησαν 7 έδρες από τα αλβανικά κόμματά τους. Οι βαθιές ρωγμές στην λεγομένη «εθνική ταυτότητα» φανερώθηκαν.
Η Βουλγαρία αναγνώρισε αμέσως τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας» αλλά δεν αναγνωρίζει «μακεδονικό έθνος» ούτε «μακεδονική γλώσσα» διότι προφανώς θεωρεί ότι αποτελούν στοιχεία του βουλγαρικού έθνους. Η Σόφια επιδιώκει να καταστήσει αδελφό το γειτονικό Κράτος με αδελφό σλαβικό Λαό, κοινή Ιστορία, κοινούς ήρωες και κοινούς εορτασμούς κοινών επετείων. Τούτο απαιτεί να περιλάβει ένα μεταξύ τους Σύμφωνο Συνεργασίας και Καλής Γειτονίας το οποίο εκκρεμεί επί χρόνια αλλά, εφόσον δεν υπογραφεί, η Σόφια απειλεί με οργή ότι θα προβάλει βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. όπου η καλή γειτονία είναι όρος.
Στις 6.9.2012 ο τότε υπουργός Εξωτερικών Νικολάϊ Μλαντένοφ δήλωσε στη Σόφια: «Αυτό που βλέπουμε στη Μακεδονία είναι μια ιδεολογική ερμηνεία της Ιστορίας και μια προσπάθεια να δημιουργήσει μια ταυτότητα εις βάρος της Βουλγαρίας. Αυτό δεν θα μπορούσε να οδηγήσει σε θετική κατάληξη μια χώρα που θέλει να γίνει μέλος της Ε.Ε.».
Αντίθετα στα Σκόπια η εφημερίδα «Νόβα Μακεντόνια» έγραψε στις 20.12.2012: «Μια σύνοψη του περιεχομένου των βουλγαρικών σχολικών εγχειριδίων αποκαλύπτει αμέσως τις θέσεις που με επιμονή υποστηρίζουν ότι η Μακεδονία είναι ένα τεχνητό δημιούργημα από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και ότι στην περιοχή της ζούσαν Βούλγαροι, οι οποίοι αφομοιώθηκαν».
Στις 29.3.2013 ο νέος Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μαρίν Ράϊκοφ δήλωσε: «Οι Βούλγαροι και οι Μακεδόνες είναι αδέλφια και πως αυτό είναι γνωστό σε όλους. Υπάρχουν κοινές παραδόσεις, γλώσσα και Ιστορία. Απόδειξη είναι τα βουλγαρικά μνημεία στο κέντρο των Σκοπίων».
Αμυνόμενα απέναντι στην Μητέρα Βουλγαρία, τα Σκόπια επιχειρούν να απεγκλωβίσουν τους Σλαβομακεδόνες από την Ιστορία, τον πολιτισμό και την γλώσσα κ.α. που πήραν από τους Βουλγάρους. Αυτό το βαθύτερο νόημα έχει ο φρενήρης «εξαρχαϊσμός» που προσπαθεί να πείσει την αφελή πελατεία του ότι οι Σλάβοι του, μετά 1.300 χρόνια «έγιναν» απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου αλλά ο Αλέξανδρος, ο Φίλιππος και γενικά οι αρχαίοι Μακεδόνες «δεν ήσαν Έλληνες». Ελληνικές είναι οι νέες μετώπες των Μουσείων στα Σκόπια και ελληνικές όσες αρχαίες επιγραφές εκθέτουν. Είναι μια απελπισμένη φυγή προς τα εμπρός -με τη διαφορά ότι πραγματοποιείται προς τα πίσω! Στην πραγματικότητα, παρά τον έξαλλο μισελληνισμό του, ο «εξαρχαϊσμός» οδηγεί εξ αποτελέσματος μεσοπρόθεσμα σε ώσμωση των Σλαβομακεδόνων με τους Έλληνες Μακεδόνες στην κοινή, υποτίθεται, κληρονομιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου! Την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015 ο υπουργός Εξωτερικών της Π.Γ.Δ.Μ. Νίκολα Πόποσκι δήλωσε στην «Καθημερινή»: «Οι δύο Λαοί μας έχουμε πολλά κοινά χαρακτηριστικά. Είμαστε πρώτα εξαδέρφια».
Τον Φεβρουάριο 2016 ο Πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι δήλωσε στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής»: «Η «Δημοκρατία της Μακεδονίας» δεν τρέφει καμιά αξίωση έναντι των γειτόνων της. Υπογράφω αυτή τη δήλωση με τα δυο μου χέρια. Δεν νομίζω ότι οποιοσδήποτε στην Ελλάδα φοβάται σοβαρά αλυτρωτισμό από τη “Μακεδονία”. Το μέλλον βρίσκεται στη συνεργασία».
Την τελευταία φράση του επικροτεί η γεωπολιτική. Τις προηγούμενες, δυστυχώς, διαψεύδουν δεκάδες αδιάσειστα γεγονότα και τεκμήρια του Κράτους του. Αργά κατάλαβαν ότι η Ελλάδα είναι ο μόνος εν δυνάμει σύμμαχος. Καιρός να εννοήσουν ότι η βόμβα στα θεμέλια του νεαρού Κράτους τους είναι το σλαβικό ιδεολόγημα του «Μακεδονισμού» το οποίο καθιέρωσαν στο Προοίμιο του Συντάγματός τους όταν ανακηρύχθηκαν ανεξάρτητο Κράτος με την ψευδωνυμία «Δημοκρατία της Μακεδονίας» το 1991. Διεκήρυξαν ότι: «Η Δημοκρατία της Μακεδονίας είναι εθνικό Κράτος του Μακεδονικού Έθνους, συνεχίζει την παράδοση του ΄Ηλιντεν, αποτελεί νόμιμη συνέχεια της Δημοκρατίας του Κρουσόβου, είναι η κοιτίδα όλων των Μακεδόνων και έχει υποχρέωση να φροντίζει όλους τους Μακεδόνες που ζουν στις άλλες χώρες και στα εξωτερικά τμήματα της Ενιαίας Μακεδονίας».
Εξαναγκάσθηκαν να αποσύρουν το Προοίμιο αλλά εξακολουθούν να το επιβεβαιώνουν με χάρτες, σχολικά βιβλία, δημόσια μνημεία, νόμους, διακηρύξεις κ.α.π. Το σλαβικό κόμμα ΒMΡO-DPMΝE, που κυβέρνησε την χώρα τα δέκα προηγούμενα χρόνια υπό τον Νίκολα Γκρούεφσκι, ονομάζεται «Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση. Δημοκρατικό Κόμμα για την Εθνική Ένωση της Μακεδονίας». Τα λέει όλα. Το ΒMΡO ίδρυσαν οι Βούλγαροι στη Θεσσαλονίκη το 1896 και με αυτό αναμετρήθηκαν οι Έλληνες στον Μακεδονικό Αγώνα. Στην πρώτη προεκλογική αφίσα του περιέλαβε όλη την Ελληνική Μακεδονία. Τότε Αρχηγός ήταν του ΒMΡO-DPMΝE ο Λιούπτσο Γκεορκίεφσκι. Έτσι εξελέγη Πρωθυπουργός αλλά τώρα δηλώνει Βούλγαρος Μακεδόνας και έλαβε διαβατήριο Βουλγαρίας. Σε διάλεξή του στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας διεκήρυξε πως το Κράτος των Σκοπίων και το «μακεδονικό» έθνος «είναι τεχνητό δημιούργημα της κομμουνιστικής Γιουγκοσλαβίας». Η Ιστορία αργεί, αλλά πάντα τιμωρεί.
Ν.Ι.Μέρτζος