Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

Εισβολή φοιτητών στη σύνοδο των Πρυτάνεων στη Θεσσαλονίκη (video)

"Είμαστε η γενιά της ανατροπής και της ανυπακοής"
Επεισοδιακά ξεκίνησε η 82η Σύνοδος Πρυτάνεων που πραγματοποιείται σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης


Φοιτητές από τους συλλόγους χημείας, φιλολογίας, ψυχολογίας και αρχιτεκτονικής εισέβαλαν στο χώρο της Συνόδου φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας πανό κατά του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη αναφορικά με την υποβάθμιση των πτυχίων τους.

Επιδίωξη τους είναι να συζητήσουν τα αιτήματα τους με τους πρυτάνεις. Η Σύνοδος είναι προγραμματισμένο να γίνει υπό την προεδρία της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας Σίας Αναγνωστοπούλου, η οποία ωστόσο δεν έχει καταφθάσει και αναμένεται σε λίγα λεπτά. Επίσης δεν έχει κάνει κανείς εκ των πρυτάνεων την εμφάνιση του.

video: thessnews






UPDATE 16.47:

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Αχιλλέας Ζαπράνης που έχει και την οργανωτική ευθύνη της Συνόδου, προσπάθησε να μιλήσει με τους φοιτητές, ωστόσο αυτό δεν κατέστη δυνατό. Μάλιστα έγραψε σε ένα χαρτί «Ζητώ να ακουστώ για δέκα δευτερόλεπτα», δείχνοντας το στις κάμερες προκαλώντας την οργή των φοιτητών, που του άρπαξαν βίαια το χαρτί, φωνάζοντας συνθήματα.

UPDATE 16.53:

Οι πληροφορίες θέλουν την αν. υπουργό Σία Αναγνωστοπούλου να μην δίνει τελικά το παρών στη Σύνοδο. Οι φοιτητές μάλιστα ζητούν την ακύρωση της Συνόδου και δεν δείχνουν διατεθειμένοι να αποχωρήσουν από την αίθουσα εάν δεν γίνει αυτό.

UPDATE 17.30:

Τελικά οι φοιτητές αποχώρησαν από την αίθουσα με τον κ. Ζαπράνη να δηλώνει στους δημοσιογράφους ότι οι πρυτάνεις έχουν διάθεση να τους ακούσουν, ωστόσο οι φοιτητές "κώφευαν".

UPDATE 17.58:

Με την αποχώρηση των φοιτητών οι εργασίες της Συνόδου άνοιξαν, ενώ οριστικά δεν θα δώσει το παρών η αν. υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου.