Έφοδο στο σπίτι του διοικητή της Τράπεζας της....
Ελλάδος (ΤτΕ) πραγματοποίησαν σήμερα άνδρες της οικονομικής αστυνομίας, με εντολή της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου. Η έρευνα σχετίζεται με τα μαύρα ταμεία του ΚΕΕΛΠΝΟ για τις διαφημιστικές του καμπάνιες και τη χρηματοδότηση που είχε πάρει από αυτά η εταιρεία της Σταυρούλας Νικολοπούλου, συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα, γράφει το TVXS.
Ελλάδος (ΤτΕ) πραγματοποίησαν σήμερα άνδρες της οικονομικής αστυνομίας, με εντολή της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου. Η έρευνα σχετίζεται με τα μαύρα ταμεία του ΚΕΕΛΠΝΟ για τις διαφημιστικές του καμπάνιες και τη χρηματοδότηση που είχε πάρει από αυτά η εταιρεία της Σταυρούλας Νικολοπούλου, συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα, γράφει το TVXS.
Οι αστυνομικοί κατάσχεσαν πλήθος εγγράφων και ηλεκτρονικών στοιχείων που αφορούν την περίοδο κατά την οποία η σύζυγος Στουρνάρα έπαιρνε τις χρηματοδοτήσεις από το ΚΕΕΛΠΝΟ, για τις οποίες έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις. Σημειώνεται ότι την ίδια περίοδο ο Γιάννης Στουρνάρας ήταν υπουργός Οικονομικών.
Τα έγγραφα που κατασχέθηκαν θα αναλυθούν διεξοδικά από κλιμάκιο εισαγγελέων που έχουν αναλάβει την έρευνα, στο οποίο μετέχουν οι εισαγγελικοί λειτουργοί Ιωάννης Δραγάτσης και Αντ. Ελευθεριάνος.
Οι χρυσές business της συζύγου Στουρνάρα
To 2012 ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), λίγο μετά μετά την τοποθέτηση του Γιάννη Στουρνάρα στη θέση του Τσάρου της ελληνικής οικονομίας, ξεκίνησε μια διαφημιστική εκστρατεία κατά της πολυφαρμακίας, σε μία περίοδο μάλιστα που δεν χορηγούνταν φάρμακα ούτε στους καρκινοπαθείς, που κόστισε στο υπουργείο Υγείας το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό 435.666 ευρώ. Τον διαγωνισμό τότε κέρδισαν 2 εταιρείες.
Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΒΙ ΕΝΤ Ο ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ Α.Ε ήταν ο κ. Θωμάς Βαρβιτσιώτης, αδελφός του τότε Υπουργού Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ενώ μεταξύ των μελών του Δ.Σ. φιγούραρε και ο σύμβουλος του τότε πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, γνωστός και από την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, κ. Σταύρος Παπασταύρου. Γενική διευθύντρια της δεύτερης εταιρείας Mindwork Business Solutions ήταν η κ. Σταυρούλα Νικολοπούλου, σύζυγος του τότε υπουργού Οικονομικών κ. Στουρνάρα, ενώ σύμφωνα το καταστατικό της εταιρείας βασικές εταίροι ήταν οι Μυρτώ Στουρνάρα και Νεφέλη Στουρνάρα, κόρες του νυν διοικητή της ΤτΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το συγκεκριμένο έργο ήταν να κοστολογηθεί από τον τότε επικεφαλής του ΕΟΦ Γιάννη Τούντα γύρω στο 1 εκατ. ευρώ ωστόσο μετά από διαφωνία που ξέσπασε μεταξύ του προέδρου και της τότε υπεύθυνης δημοσίων σχέσεων τελικά το ποσό έπεσε στα 435.666 ευρώ. Μέσα από τον ΕΟΦ το κόστος παρέμενε υψηλό, ενώ παράλληλα η καμπάνια δεν ήταν πρώτης προτεραιότητας για τις ανάγκες της κοινωνίας, καθώς η οικονομική κατάσταση δεν επέτρεπε όχι μόνο την πολυφαρμακία αλλά ούτε την αγορά των απολύτως αναγκαίων φαρμάκων.
Την υπόθεση έκανε γνωστή η εφημερίδα «Αυγή» τον Σεπτέμβριο 2012 με το «Κουτί της Πανδώρας» να επανέρχεται στις αρχές Ιουλίου, όταν ο ΕΟΦ εκταμίευσε τον Μάιο του 2013 ένα μέρος του ποσού προς τις δύο εταιρείες.
Οι χρυσές business της κ. Στουρνάρα δεν σταμάτησαν όμως εκεί. Η έκθεση των επιθεωρητών για τα μαύρα ταμεία του ΚΕΕΛΠΝΟ έδειξαν ότι ο οργανισμός βάφτισε επιδημικό λοιμώδες νόσημα τον καρκίνο, για να φτιάξει μια αντικαρκινική καμπάνια προϋπολογισμού 1,6 εκατ. ευρώ, που τελικά ανέθεσε στην εταιρική σύμπραξη AGENDA Α.Ε. και Mindwork Business Solutions.
Η σύμβαση υπογράφτηκε στις 21 Ιανουαρίου του 2011. Η εταιρεία AGENDA Α.Ε. συνδέεται με τον Γεώργιο Ματσάγγο, ενώ η εταιρεία Mindwork Business Solutions, όπως προαναφέρθηκε με την Σταυρούλα Νικολοπούλου. Το ποσό των 1.602.652,83 ευρώ αφορούσε στο σχεδιασμό και προσδιορισμό εναλλακτικών προτάσεων επικοινωνιακής στρατηγικής και στην εξειδίκευση και υλοποίηση του σχεδίου δράσεων επικοινωνίας δημοσιότητας και πληροφόρησης που αφορούν στην πρόληψη μορφών καρκίνου.
Σημειώνεται ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν είχε καμία αρμοδιότητα να χειριστεί και πολύ περισσότερο να πληρώσει αυτό το έργο, αφού η δράση του με βάση το νόμο και τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας περιορίζεται στα επιδημικά λοιμώδη νοσήματα. Ο καρκίνος βαφτίστηκε όμως επιδημικό νόσημα στην συγκεκριμένη περίπτωση, με τις εταιρείες που ανέλαβαν την εκστρατεία να καρπώνονται την παχυλή αμοιβή.
Σημειώνεται ότι τα διαφημιστικά αυτά μηνύματα μπορούσαν να μεταδοθούν δωρεάν βάσει των σχετικών προβλέψεων του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) περί κοινωνικών μηνυμάτων, κάτι που για λόγους που τα στελέχη του καλούνται πια να εξηγήσουν στη Δικαιοσύνη, δεν έγινε.
Σύμφωνα δε με τους επιθεωρητές για τα ταμεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, η εταιρεία της κ. Στουρνάρα είχε χρέη στο Δημόσιο καθώς την περίοδο εκείνη εκκρεμούσε η πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών από την πλευρά της, παρόλ’αυτά όμως κέρδισε τον διαγωνισμό, αν και θα έπρεπε να είχε αποκλειστεί από αυτόν.
Πώς σχολίασε την έφοδο η ΤτΕ
Πηγές της Τραπέζης της Ελλάδος επιβεβαίωσαν ότι η έρευνα των εισαγγελέων βρίσκεται σε εξέλιξη και σχολίασαν ότι ο κ. Στουρνάρας και η σύζυγός του κυρία Λίνα Νικολοπούλου δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα, καθώς όπως επισημαίνουν επί σειρά ετών η σύζυγος του διοικητή της ΤτΕ διατηρεί εταιρεία που προσφέρει συμβουλευτικές και υπηρεσίες δημοσίων σχέσεων σε δεκάδες πελάτες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Πηγές από το περιβάλλον Στουρνάρα επιχειρούν να συνδέσουν την εισαγγελική έρευνα με την αλλαγή ηγεσίας στην Attica Bank, καθώς όπως διαμηνύουν στην έκθεση της ΤτΕ θα απορρίπτεται η κυβερνητική επιλογή για τους Ρουμελιώτη-Σαπουτζόγλου στις θέσεις διευθύνοντος συμβούλου και προέδρου. Η έκθεση αναμένεται να δημοσιοποιηθεί σήμερα.
Η υπόθεση
Η έρευνα του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) τον περασμένο Δεκέμβριο έδειξε ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ σπατάλησε συνολικά πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ, με απευθείας αναθέσεις σε εταιρείες επικοινωνίας και εκστρατείες για τις οποίες μάλιστα δεν είχε αρμοδιότητα υλοποίησης.
Οι επίμαχες καμπάνιες αφορούσαν στην εθνική επικοινωνιακή εκστρατεία πρόληψης για τον καρκίνο (η οποία είχε αποφασιστεί σε προηγούμενη περίοδο), σε δράσεις για την εποχική γρίπη την περίοδο 2011 – 2012, συμπράξεις του ΚΕΕΛΠΝΟ για την υποστήριξη νομοθετικών ρυθμίσεων του υπουργείου Υγείας για το έτος 2012, όπως και την προώθηση των γενοσήμων φαρμάκων και την ορθή χρήση των αντιβιοτικών. Αφορούσαν επίσης ένα ακόμη πρόγραμμα για τον ιό HIV.
Οι πηγές χρηματοδότησης του προγράμματος ήταν από το ΕΣΠΑ, ίδιους πόρους και μετατροπή χρήσης ενός μέρους του δανείου, που είχε ληφθεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ για την πανδημία της γρίπης, ύψους 200 εκατ. ευρώ.
Στην υπόθεση εμπλέκονται 15 εταιρείες επικοινωνίας και άλλοι τόσοι – αν όχι περισσότεροι - υπηρεσιακοί παράγοντες του ΚΕΕΛΠΝΟ.